18 Haziran 2015, Perşembe 08:06:03

Anadolu Kartalı rekor kırdı

Konya’da düzenlenen Anadolu Kartalı 2015/1 Eğitimi son yılların en fazla uçak katılımıyla bir rekora imza attı.
  • bunların pilotları kesin askerdir :)
  • Yolunuz açık olsun Anadolu Kartalları
  • Haberde eksiklik var, son 4 yılın en yüksek katılımı, ondan önce çok daha fazla katılım vardı, Hv.K. K. lığının Balyoz ve arkasından gelen subayları ayırma operasyonundan sonraki normalleşme sürecinde ilk tatbikat.
  • Benimde kucuk bir piper'im var? Tatbikatta ne gorev verirlerse yaparim. Nereye basvurabilirim?
  • Hava kuvvetleri komutanlığına dilekçeyle başvurabilirsiniz. Ama kabul kolay değil. Akreditasyon sorunu olabilir.
  • dışardan katılamazsınız . birliğin kendi bünyesinde çekilir .
  • Bu tip organizasyonlara fotoğrafçı olarak katılmak için nereye ve nasıl başvuruyoruz? Yolunu yordamını bilen varsa yazabilir mi?

Türkiye’nin ev sahipliğinde ABD, Almanya, İngiltere, İspanya, Pakistan, NATO ile Türkiye Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri unsurlarının iştirakiyle 08-19 Haziran 2015 tarihleri arasında Konya 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında düzenlenen tatbikata 104 uçak katıldı. Katılımcı ülkelerin uçak sayısının 14 yıldır düzenlenen tatbikatta aynı dönemde tatbikata katılan uçak sayısının üzerinde olduğu öğrenildi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı da, 1 fırkateyn ve 2 hücumbot ile Akdeniz'de verilen görevleri yerine getirdi.

Tatbikatın seçkin gözlemci ve basın günü yapıldı. Pist kenarına giden basın mensupları tatbikatın gündüz bölümünde havalanan uçakları görüntüledi. Hava fotoğrafçıları tatbikata yoğun ilgi gösterdi. 20 farklı ülkeden 212’si yabancı 300 hava fotoğrafçısı kendilerine ayrılan bölümde savaş uçaklarını fotoğrafladı.

Bir senaryo dahilinde, gerçeğe yakın savaş ortamında tüm katılımcıların bilgi, beceri ve tecrübelerinin paylaşılması ve birleşik harekata yönelik eğitim seviyelerinin yükseltilmesinin amaçlandığı eğitimde, uçaklar yaklaşık 400 kilometre derinlik ve 300 kilometre genişlikteki büyük bir hava sahası olan Anadolu Kartalı hava sahasında gündüz uçuş icra etti. Milli ve yabancı unsurların gündüz müşterek harekat yapma imkan ve kabiliyetlerini geliştirmek ve kuvvetler arası karşılıklı desteği artırmak maksatlı eğitimde yeni taktik ve tekniklerinde denenmesine imkan sağlanıyor.
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ile beraber katılımcı ve gözlemci ülkelerin üst düzey askeri yetkililerine Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi Komutanlığı brifing salonunda eğitim hakkında bilgi verildi. Komutanlar gerçek zamanlı olarak uçakların hava hareketlerini salondaki ekrandan takip edebildi.

EN YÜKSEK KATILIMLI TATBİKAT

Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi Komutanı Yarbay Hasan Saffet Çelikel, uçak sayısı bakımından en yüksek katılımlı tatbikat döneminde olduklarını söyledi.

Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi’nin 2001 yılında, gerçek bir savaşta pilot kaybını minimuma indirmek, tecrübe seviyesinin artırılması ve bilgi paylaşımının sağlanması amacıyla kurulduğunu anlatan Çelikel, “Dünyada bu eğitimi veren 3 merkez var ama Avrupa’daki tek eğitim merkezi burasıdır. Diğer merkezlerle kıyasladığımızda en büyük eğitim seviyesine sahip olan eğitim merkezi durumundayız. 14 yılda 14 ülkeyi aktif katılımcı olarak ağırladık. İlave olarak 30’a yakın farklı ülkeden çok sayıda gözlemci kabul ettik. Bu süreçte 22 bin uçak uçurduk. Bu sene tatbikatta bin 22 sorti icra etmiş olacağız. Saat bazında 1600 saate tekabül ediyor” dedi.

Yarbay Hasan Saffet Çelikel, Anadolu Kartalı 2015/1 Eğitimine 104 uçağın katıldığını ve bunun en yüksek katılımlı tatbikat olduğunu kaydederek sözlerine şöyle devam etti; “Hava sahamızın bir kapasitesi var. Şuan maksimum noktadayız. 104 uçak katılıyor ama hepsi aynı anda havada olmuyor. Gündüz periyodunda uçan uçak sayısı 70. Öğleden sonraki periyotta 60-65 civarında. Bu gerçekten büyük bir rakam. Son 4 yıl geriye döndüğünde bu sayıyı en fazla 55 civarında gördüğümü hatırlıyorum. Son yılların en yüksek katılımlı tatbikatı diyebiliriz. Katılımcılara baktığımızda geçen yıl buraya gelen İngiltere ve İspanya yine aynı filo ve uçucularını gönderdi. Bu bize şunu gösteriyor, geçen yıl aldıkları eğitim gerçekten onları tatmin etti ki, tekrar buraya geldiler. Burada aldıkları eğitim, hava sahası, Türk insanının konukseverliği bunların hepsini gördüler ve ikinci kez gelmelerinin en büyük nedeni de bu. İspanya planlı bir başka tatbikata katılmayıp burayı tercih etti. Filo komutanlarıyla yaptığımız görüşmelerde uçucular güzel eğitim aldıklarını, fikir alışverişlerinde bulunduklarını söyledi. Önce Amerika katıldı."

Basın mensuplarına verilen brifingde sahnede yer alan sürahi ve yanındaki 50 TL yazılı kutunun sorulması üzerine Çelikel, uçuşlardan dönen pilotların eğitim sırasında kendi takım arkadaşlarını havada elektronik ortamda vurması halinde ceza olarak içinde acılı baharatlarla güçlendirilen kırmızı renkli karışımı içtiğini ya da 50 TL kutuya atarak tatbikatın son gününde ikram edilecek baklava parasına ortak olduğunu sözlerine ekledi.



Anadolu Kartalı rekor kırdı

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

asker ~ 9 yıl önce
bunların pilotları kesin askerdir :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hançer ~ 9 yıl önce
Yolunuz açık olsun Anadolu Kartalları

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Haberde eksiklik var, son 4 yılın en yüksek katılımı, ondan önce çok daha fazla katılım vardı, Hv.K. K. lığının Balyoz ve arkasından gelen subayları ayırma operasyonundan sonraki normalleşme sürecinde ilk tatbikat.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Benimde kucuk bir piper'im var? Tatbikatta ne gorev verirlerse yaparim. Nereye basvurabilirim?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Adam Uygulaması ~ 9 yıl önce
Antalya Side'de güzel bir kumsal var. Kumu müthiş...
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Hava kuvvetleri komutanlığına dilekçeyle başvurabilirsiniz. Ama kabul kolay değil. Akreditasyon sorunu olabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ser ~ 9 yıl önce
dışardan katılamazsınız . birliğin kendi bünyesinde çekilir .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Volvo ~ 9 yıl önce
Bu tip organizasyonlara fotoğrafçı olarak katılmak için nereye ve nasıl başvuruyoruz? Yolunu yordamını bilen varsa yazabilir mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000