27 Ocak 2014, Pazartesi 11:38:01

AMSTERDAM KAZASI DAVASINDA AVUKATLARA ŞOK SUÇLAMA

Amsterdam kazası sonrası kusurlu bulunan Boeing firması aleyhine ABD’de açılan davalar sürerken milyon dolarlık tazminat hayalleri neden suya düştü?
  • Go Power set et ve uçak mod degistiriceye kadar tut,yoksa gaz kolları geri gelir,biz buna teknoloji diyoruz öylemi ?Airbusta autothrottle diye birsey yok FADEC var.Toga at o kadar.Burda anlaşmamız gereken konu su:insan hata yapar,insan hatasını minimuma indiren cihaz en iyisidir ,Airbus.Simdi bazı arac modelleri çıktı otomatik fren yapıyor,peki insanlar aptal mı,gidip vursun ,niye yapmışlar ki oto freni dersek önce bu düşünceyi egitmemiz gerekir.İnsan hata yapar,nutku tutulur,hersey olur iste koruma sistemleri bunun içindir.Hayatta 1 kez lazım olur.Airbus kaza yapar mı,tabiiki yapar,yapacak da ama cok cok daha az ihtimalle.Saygilar.
  • Amsterdam kazasındaki pilotaj hatası, pilotlara o dönem verilen yanlış eğitimin sonucudur. Herhangi bir durumda pas geçildiğinde uçan pilot uçağı uygun profilde uçururken, uçmayan pilot gazkollarının herhangi bir nedenle geri gitmesini önlemek önlemek için uçan pilotun vereceği komutla "SET GO-AROUND POWER" ile birlikte gazkollarını yüksek güç planlanan noktada (over boost da olabilir) tutmalı ve elini uçak tamamen kontrollu olarak diğer bir uçuş moduna geçinceye dek çekmemelidir. Malesef eğitim eksikliğinden bu yapılmamıştır. Bu eğitimin verilmemesi kazanın nedenleri arasında önemli bir yer tutmakla birlikte incelemede hiç değilinmemesi ilginçtir.
  • Tabiiki 100 feetin altinda koruma olmaz ve zaten oyle programlanmistir Airbuslar.Eger 100 feetin altinda koruma devreye girerse nasil ineceksin?Surat vls in altina dusuyor.Zaten kaza yapan Boeingin arizasi ile bu durumun ilgisi nedir anlamdim.Boeing ilgili kazadaki hatasini kabul etmis,hala birileri tirmaliyor.Klasik katiline asik olma sendromu.
  • Aynı hamam, aynı tas. Tek hamam' a giren ve terleyenler başka. Atın bakalım Pilotlara suçu, onlar artık aramızda değil, kendilerini savunamıyorlar. Uçak firmaları her zaman olduğu gibi el altından kimine 30, kimine 100 bin dolar verir ve olay kapanır gider. Yahu İnsan hayatı bu kadar UCUZ mu ??? Neden kanun onların camına okumaz ? Heee, kanun onlardan yana, adamların gücü meydanda. Hiç bir şey bulamasalar, derlerki, uçağın bakımı iyi yapılmamış. Atın bakalım...
  • Airbus savunan Airbus'ı bildiğini sanan kişiye şunu söylemek gerekir: Airbus uçağında da 100 feetin altında inişte koruma sistemi yoktur. Bunu bilmeyen veya unutan test pilotları gösteri uçuşunda bu uçağı düşürdü. Uçak ormana düştü ve yandı. Kaç kişinin öldüğünü ve yaralandı biraz araştır. Airbus 320 den 340'a kadar koruma sadece kalkıştan inişte 100 feete kadar vardır. Şimdi bu bilgilerle bir kaza yapmaktan kurtuldun. Oku okumadan uçağını uçurma .
  • PGT/Fo,cat3 inisler en guvenli inislerdir.Kazalarin onemli bir kismi insan hatasi ve hava sartlarindan kaynaklanmaktadir.Kac tane kaza biliyorsunuz,cat3 yaklasmalari ile yapilan inislerde?Ayrica hem air airbus hem de sirketler,eminim boeingte oyledir,belli araliklarla mumkun oldugunca manual flight onermektedirler.
  • biz de bu aletlerle uçuyoruz ve en tereddüt ettiğim inişler cat3 ile yapılanlar oluyor.fazla robotizeleşmek iyi değildir.
  • Ayni ariza Airbus'ta olsaydi bu aci yasanmayacakti, biliyorsunuz degil mi.Hala kitap okumayan,sokatan duyduklari cocukca cumle""if it is not boeing,i m not going""" ile avunanlar.Acin kitabi Airbus'in olaganustu protection sistemlerini okuyun.Kaptan ne yapsin,fo ne yapsin,surat aniden dusmus,sure cok kisitli,kolay mi hemen analiz edip tepki vermek.Zaten tepki vermis o yuzden o kadar az kayip var.Insan tasiyorsan,ucak dedigin insan hatasini minumuma indirmeli.Ne boeing ne de Airbus,babamin fabrikasi degil.Ama ates dustugu yeri yakiyor ayri tabi,Bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum olenlere,mekanlari cennet olsun.
  • boeing'in kimseye "bizim radar altimetremiz arızalıdır, düşük irtifa gösterir, bu nedenle de a/t gaz keser aman diyim çocuklar" deme hakkı yoktur. adamlar iniş gibi kritik bi anda bu hatanın olma olasılığının verdiği stresi yaşamak zorunda da değiller. hız birden 100 knotlara düşü adam ne yapsın...
  • Boeing airbus ve birçok havacılık firmasında çalışmış biri olarak sunu söyleyebilirim eğer Boeing bu iste suçlu olmasaydı hayatta hatasını kabul etmezdi.Elbette pilotaj hatası olacak insanlar öldükten sonra arkalarından konuşmak kolay

Amsterdam kazası sonrası kusurlu bulunan Boeing firması aleyhine ABD’de açılan davalar sürerken milyon dolarlık tazminat hayalleri neden suya düştü?

THY’nin Amsterdam’da 2009 yılında yaşadığı uçak kazası sonrası üretici Boeing firmasının yüzde 80 kusurlu olduğu açıklanmıştı. Bunun üzerine kazazedeler ve kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarının üretici firma aleyhine açtıkları tazminat davaları kazanın üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen bir türlü sonuçlandırılamadı. Bugüne kadar 20’nin üzerinde duruşma gerçekleştirilirken bazı kazazedelerin ve kazada ölenlerin yakınlarının milyon dolarlık tazminat talepleri komik sayılabilecek tekliflerle sonuçlandı.

ABD’nin Chicago kentindeki Cook Country Mahkemesi’nde açılan davada hakimin tarafların anlaşmaları için sürekli ileri tarihe gün verdiği belirtilirken ismini vermek istemeyen bir davacı, avukatlardan yakındı.  Bu sürede davacı avukatlarının haklarını hakkaniyetle savunmadıklarını, uzatma ve yıldırma politikası izlenerek çok düşük rakamlara razı edilmek istendiklerini kaydeden kazazede, “ Kazadan sonra yolcuların tamamı ve ölen uçuş ekiplerinin aileleri üretici Boeing firması aleyhine dava açtı. Çünkü Boeing, tescil edilen raporlara göre kazada yüzde 80 suçlu bulundu. Kusur ve suçlu net  olarak ortadayken ABD’deki yargı süreci bir türlü sonlandırılamadı. ABD’li avukatlarımız bu süreçte bizi çok yordu. Bir çok kişi 50-100 bin dolarlara razı olarak mahkemeden çekildi. Kimin ne kadar tazminat aldığı kesin olarak açıklanmıyor çünkü avukatlar bununla ilgili teminat alıyor. Avukatlarımız Boeing ile irtibat halinde... Onlar Boeing’den ne kadar alıyor, kazazedelere ne kadarlık kısmını veriyor o kısmı tamamen meçhul” diyerek ilginç suçlamada bulundu.

İNİŞ SIRASINDA DÜŞMÜŞTÜ

Türk Hava Yolları'nın TK 1951 sefer sayılı Boeing 737-800 tipi Tekirdağ isimli uçağı 25 Şubat 2009 saat 08:22'de Amsterdam Havalimanı Schiphol'a iniş yaparken düşmüştü.  Altimetre arızası yaşandığı kaydedilen uçakta  biri bebek olmak üzere uçakta 128 yolcu ve 7 mürettebat bulunuyordu. Kazada kaptan pilot Hasan Tahsin Arısan, ikinci pilot Olgay Özgür, Murat Sezer ve kabin görevlisi Ulvi Murat Eskin'le 6 yolcu hayatını kaybetmişti.

AMSTERDAM KAZASI DAVASINDA AVUKATLARA ŞOK SUÇLAMA