06 Mayıs 2010, Perşembe 08:23:03

Amfibik uçaklar orman yangılarına hazır...

Milas Orman İşletme Müdürü Ayhan Bayrak, yangın sezonu öncesi Milas’taki su toplama havuzlarının denetlendiğini ve 2 amfibik yangın söndürme uçağının da bölgede konuşlandırıldığını belirtti.
  • Hiç bir bedel bir metre kare orman yangınını karşılayamaz. Zaten bildiğiniz gibi sadece ağaçlar yanmıyor, bilmediğimiz sayıda canlı da yangınla yok oluyor. Ben 63 yaşındayım, tüm ömrümce bir insan ölümlerine bir de orman yangınlarına üzülmüşümdür. Orman yangını mümkün olan en kısa sürede söndürülmelidir. Gece veya gündüz derhal müdahele edilmelidir. Orman yangınını kova ile su döküp södüremezsiniz. Bu nedenle günlerce ormanlarımız yanıp duruyor. Yazık hem de çok yazık.
  • bu pervaneli senin sölediğin ise jet motor lu bir uçakmış :) e maliyet farkları var demek ki. Ama haksız da değilsin. Her yıl vergi rekortmenleri açıklanır ya, keşke yıl sonunda tüm vatandaşlardan toplanan vergi miktarı ve o vergilerin kullanım alanları da açıklansa da, senin sölediğin gibi aynı sürede iki misli suyu alan bu uçağın, ödediğimiz vergilerle alınmasıyla gurur duyup, bu gururu vergi kaçıran alçaklara da yaşatabilsek, onları teşvik etsek.. aman ne güzel olur.
  • Yanlış uçağı konuşlandırmışsın. Be-200 suya sürtünerek aynı sürede 12 ton su alıp yangının üzerine 1 saniyeden az zamanda boşaltıyor. Ne kadar yanlış ve de ekonomik olmayan iş yapıldığı ortada. Bu helikopter işini ise hiç anlamadım. Kova ile yangına su boşaltıyor. Paralarımıza, ormanlarımıza yazık. Bu iş bimezlik yüzünden yıllardır ormanlarımız yanıp duruyor.

Milas Orman İşletme Müdürü Ayhan Bayrak, bölgede yangın söndürme çalışmalarında kullanılmak üzere ilki 2007 yılında yapılan su toplama havuzlarının sayısının 20’ye ulaştığını ifade etti. Havuzlarının orman yangınlarını söndürmede çok büyük ve önemli bir faydasının olduğunu kaydeden Bayrak, yangınlara kısa sürede müdahale etmek amacıyla ilçenin farklı noktalarına 20 adet yangın söndürme havuzu yaptıklarını söyledi. Ören’de 5, Karacahisar’da 3, Milas’ta 2, Mumcular’da 2, Kayadere’de 3, Selimiye’de 4 ve Sarıçay’da 1 havuz bulunduğunu ifade eden Bayrak, bunlardan Ören ve Selimiye’de bulunanların 4 tanesini geçen yıl içinde yaptıklarını belirtti.

Kalınağıl’a da yangın havuzu yapmayı düşündüklerini ve havuzların yaklaşık 2 bin ton su kapasitesine sahip olduğunu belirten Bayrak, “İlk yangın söndürme havuzumuzu Karacahisar’a yapmıştık. Havuzlar arasında kuş uçumu 10 kilometre mesafe var. İlçe genelinde 20 adet yangın söndürme havuzu var. Buradaki amaç yangınlara daha erken müdahale etmek ve kurak dönemlerde su teminini sağlamak. Bu çalışmamızı iki yıl içinde tamamladık. Bu göletlerin bizler için önemi şu anda çok büyük. Denize uzak bir bölgede çıkan olası bir yangına helikopterlerimiz bu havuzlardan su alarak müdahale ediyor. Yaşadığımız yangınların birçoğuna bu havuzlardan alınan sularla müdahale ettik ve çok da başarılı olduk. Vatandaşlarımızdan da orman yangınlarına karşı daha duyarlı olmalarını istiyoruz” dedi.

Bayrak, orman yangınlarına havadan ve daha kolay müdahale edebilmek için 2 amfibik uçağında Milas-Bodrum Havalimanı’na geldiğini kaydetti.

12 SANİYEDE SU ALABİLİYORLAR

Uçakların teknik özellikleri hakkında bili veren Milas Orman İşletme Müdürü Ayhan Bayrak, “Uçaklar bütün dünyanın da tanıdığı bildiği gibi bu iş için üretilmiş CL-215 tipi yangın uçakları. Bunların özellikleri denizden, gölden suyun olduğu yerden tam duruş yapmadan uçuş sırasında suyla temas sırasında 12 saniyede 6 tonluk deposunu doldurabilmesidir. Dolayısıyla su ikmali yapmak için karaya gitmeden en kısa sürede yangın bölgesine su taşıyabilmektedir. Bunlara sahip olduğumuz için çok mutluyuz” şeklinde konuştu.

“YANGIN SEZONUNA HAZIRIZ”

Milas’ın yangın sezonuna hazır olduğunu kaydeden Bayrak; şunları söyledi: “Tüm hazırlıklarımızı yaptık. Bu yılki sezonun iyi geçeceğini umut ediyorum. 2 amfibik uçağımız geldi. 1 adette helikopter gönderileceği belirtildi. Karadan da araç bütün ekiplerimizin eğitimlerini, çalışmalarını tamamladık. Araç gereçlerimizi hepsini temin ettik. Yangın sezonunu hazırız”
 

Amfibik uçaklar orman yangılarına hazır...

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Hiç bir bedel bir metre kare orman yangınını karşılayamaz. Zaten bildiğiniz gibi sadece ağaçlar yanmıyor, bilmediğimiz sayıda canlı da yangınla yok oluyor. Ben 63 yaşındayım, tüm ömrümce bir insan ölümlerine bir de orman yangınlarına üzülmüşümdür. Orman yangını mümkün olan en kısa sürede söndürülmelidir. Gece veya gündüz derhal müdahele edilmelidir. Orman yangınını kova ile su döküp södüremezsiniz. Bu nedenle günlerce ormanlarımız yanıp duruyor. Yazık hem de çok yazık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bu pervaneli senin sölediğin ise jet motor lu bir uçakmış :) e maliyet farkları var demek ki. Ama haksız da değilsin. Her yıl vergi rekortmenleri açıklanır ya, keşke yıl sonunda tüm vatandaşlardan toplanan vergi miktarı ve o vergilerin kullanım alanları da açıklansa da, senin sölediğin gibi aynı sürede iki misli suyu alan bu uçağın, ödediğimiz vergilerle alınmasıyla gurur duyup, bu gururu vergi kaçıran alçaklara da yaşatabilsek, onları teşvik etsek.. aman ne güzel olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yanlış uçağı konuşlandırmışsın. Be-200 suya sürtünerek aynı sürede 12 ton su alıp yangının üzerine 1 saniyeden az zamanda boşaltıyor. Ne kadar yanlış ve de ekonomik olmayan iş yapıldığı ortada. Bu helikopter işini ise hiç anlamadım. Kova ile yangına su boşaltıyor. Paralarımıza, ormanlarımıza yazık. Bu iş bimezlik yüzünden yıllardır ormanlarımız yanıp duruyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000