21 Kasım 2008, Cuma 12:11:17

Amerikan uçakları İsveçlileri kızdırdı!

Daha önceleri savaş uçaklarını komşusu İsveç'ten alan Norveç, son uçaklarını Amerika'dan almaya karar verince İsveçlileri kızdırdı.

Norveç Savunma Bakanı Anne-Greta Ström-Erichsen, basın bildirisinde, bundan böyle İsveç uçakları yerine Amerikan JSF savaş uçaklarını alacaklarını ve bu yönde bir anlaşma yaptıklarını açıkladı. Bundan önce Norveçliler İsveçli firma SAAB'dan uçaklarını alıyorlardı. Otomotiv de üreten ve bu yönüyle meşhur olan SAAB, jet uçakları ve jet motorları üretimiyle de büyük karlar elde eden bir firma.

Norveçli Bakan, basın toplantısında Amerikan uçaklarının 6 milyar Norveç Kronu daha ucuz olduğunu ve bu uçakların Norveç'in standartlarına da uyduğunu ifade etti. Konuyu araştırma dosyası yapan İsveçli SVD ve DN gazeteleri haberlerinde; konuyla ilgili SAAB firma yetkililerinden görüş almak istediklerini ama bir cevap alamadıklarını kaydettiler.

Bu konuda açıklama İsveç Savunma Bakanı Sten Tolgfors'tan geldi. İsveçli Bakan, böyle bir kararın birçok anlama gelebileceğini söylerken; böyle bir anlaşmanın İsveç'le olmasının hem ekonomik, hem de güvenli politikaları noktasında faydalarının olacağını ama mümkün olmadığını ifade etti. Böyle bir ani kararın "Beklenmeyecek bir karar" olduğunu söyleyen Bakan Tolgfors, üzüntülerini ifade etti.

Bazı İsveçli köşe yazarları ise Norveç'in Amerikan bağımlısı olduğu yönünde iğneleyici yazılar kaleme alırken, bazıları ise "Amerikan JSF uçaklarının belki de daha iyi olabileceği" ihtimali üzerinde durarak, meseleye temkinle yaklaştılar.

Şifre

Amerikan uçakları İsveçlileri kızdırdı!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000