01 Haziran 2022, Çarşamba 16:00:30

Amerikan Forbes dergisi; 'Türkiye bir drone süper gücü olacak'

Amerikan Forbes dergisi, Türkiye'nin F-35B'ler yerine TCG Anadolu'ya konuşlandıracağı Bayraktar TB3'ler ile alakalı dikkat çeken bir analiz yayımladı.
  • Ülkedeki mevcut iktidar sayesinde ekonomisi batmış,milleti ağır borca sokulmuş,döviz,ithalat,cari açık,dış borcu tarihte olmadığı kadar artmış,parasının değeri bitmiş,alım gücü yok edilmiş,güvenlik,adalet konularında büyük sorunları olan,eğitimi kalitesiz,torpil,hemşehricilik gibi rezilliklerin tavan yaptığı,her yerinden yolsuzluklar,rüşvet,sahtekarlık fışkıran,iktidara bağlı insanların sülale boyu haksız kazanç elde ettiği,suç rekorları kırılan bir ülke drone süper gücü olsa ne olmasa ne?
  • saman ithal ediyoruz yerseniz? :)
  • Damat yaptı bana ne , ben oynamam,
  • Biz şimdi süper güçmü olduk :)
  • Bu ülkede yaşayan fakat gözü dışarıda olan istemezukculer görmesin bu haberi sizi yerler valla.
  • Cok güzel ve cok iyi bir gelişme, ama başdakiler bu güzel vatanin parasini yediği süreçe, bunun sonuda ihaleleri satarlar, ve teknologi yurtdişina gider, bazileri cebini düşündügü için.
  • Reklam ve torpil gucu insani ucurur, ornegini damatta goruyoruz, sorum su; damat Ukraynada drone lari sirkete bagli Turk muhendislerin ve operatorlerin ucurdugu dogrumu?

Amerikan Forbes dergisi, Türkiye'nin F-35B'ler yerine TCG Anadolu'ya konuşlandıracağı Bayraktar TB3'ler ile alakalı dikkat çeken bir analiz yayımladı. Haberde; TB3'lerin TB2'lerin dünya çapında gösterdiği başarıyı geçeceği ifade edildi.

Amerikan Forbes dergisinde Paul Iddon imzasıyla yayımlanan analizde; Türkiye'nin ürettiği Bayraktar TB3'ün savaş terminolojisine getirebileceği yenikler ve İHA'nın özelliklerinden bahsedildi.

Bu konseptin başarılı olması durumunda; diğer ülkelerin de savaş gemilerinde benzer sistemi kullanmaya başlayabileceğine değinilerek, TB3'ün selefi TB2'yi ihracat başarısında geçeceği ifade edildi. Bu konu hakkında konuşan bir uzman ise; "Bu, Türkiye'nin bir 'drone süper gücü' olarak yerini sağlamlaştırmaya çalıştığının da bir göstergesi" dedi.

İşte Forbes tarafından yayımlanan analizin tam çevirisi:

"Türkiye, bu yıl yeni Bayraktar TB3 insansız hava aracını piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Bu yeni silahlı insansız hava aracı; Libya, Suriye, Dağlık Karabağ ve son olarak Ukrayna’daki savaş başarılarıyla tanınan TB2’nin halefi olarak piyasaya çıkarılacak. TB3, selefi TB2'den farklı olarak kısa pistlerden ve gemi güvertelerinden hareket edecek şekilde tasarlandı. Türkiye ayrıca, donanmasının yeni amiral gemisi TCG Anadolu'yu da bu yıl da hizmete sokmayı planlıyor. Türkiye daha önce TCG Anadolu için, beşinci nesil F-35'in B yani donanma versiyonunu sipariş etmişti. Ancak, Rusya'dan S-400 hava savunma füze sistemleri edinen Ankara'nın, 2019'da herhangi bir F-35 satın alması engellendi.

"TCG ANADOLU'YA 50 CİVARINDA TB3 YERLEŞTİRİLECEK"

Türkiye bu gelişmeden sonra, F-35'lerin yerine TCG Anadolu'ya yeni geliştirdiği TB3'leri konuşlandırmayı ve esas olarak TCG Anadolu'yu bir S/İHA gemisi olarak kullanmaya karar verdi. Katlanabilir kanatları sayesinde, tamamlandığında TCG Anadolu'ya 30-50 adet arası TB3 yerleştirilebilecek.

Tüm bu gelişmelerin ardından ortaya çıkan gerçek; Türkiye'nin tasarlama, geliştirme ve yerleştirme kabiliyetine sahip olduğunu kanıtladığı bir şey varsa, o da silahlı insansız hava araçlarıdır.

"DİĞER ÜLKELERE İHRAÇ EDİLEBİLİR"

Türkiye sadece yeni amiral gemisi için TB3'ler üretmekle yetinmiyor. Türkiye yeni ürettiği TB3 insansız hava araçlarını TB2'de yaptığı gibi diğer ülkelere ihraç etmeyi hedefliyor.

TB2 ve TB3 üreticisi Baykar'ın CEO’su Haluk Bayraktar, mart ayında yaptığı açıklamada, 'Yeni insansız hava aracımız TB3, Japonya'nın Izumo sınıfı platformları için çok uygun olacak' açıklamasında bulundu. Bu açıklamadan da anlayacağımız üzere; Bayraktar yeni bir hedefin peşinde olabilir.

Danimarka'da SDÜ'de Savaş Çalışmaları Bölümü'nde Yardımcı Doçent olan James Rogers konu ile ilgili değerlendirmesinde; 'Japonya’nın Izumo sınıfı gemileri, VTOL (dikey kalkış ve iniş) helikopterler için tasarlandı. Bu nedenle geleneksel bir uçak gemisinden daha küçük. Bununla birlikte TB3, kısa pist uçak gemilerine kalkış ve iniş için özel olarak tasarlandı ve katlanabilir kanatlara sahip. Türkiye bu projesi ile önemli bir yetenek boşluğunu doldurmaya hazır' açıklamasında bulundu.

"DİĞER ÜLKELER DE BENZER ADIM ATABİLİR"

F-35B'lerin Türkiye'ye ihraç edilmemesinden dolayı TB3'ler, Türkiye'nin TCG Anadolu amfibi hücum gemisine operasyonel taarruz hava gücü sağlayacak. Eğer Türkiye'nin bu projesi başarılı olursa, benzer gemilere sahip diğer ülkelerin de amfibi saldırı gemilerinin 'drone gemilerine' dönüştürdüğünü görebiliriz.

Baykar ayrıca; TB3 insansız hava araçlarını sadece TCG Anadolu için üretmenin yanı sıra, deniz alanında kullanılan askeri dronlarla ilgili gelişmekte olan pazara da hakim olmayı hedefliyor olabilir.

Rogers bu gelişme ile ilgili; 'Denizcilik alanı için havadaki dronlar, askeri drone gelişiminde büyük ve gelişmekte olan bir pazardır. Rusya gibi ülkeler, gemilerden mancınıklarla fırlatılan büyük dronları deniyor. Türkiye, ulusal askeri kullanım ve gelecekteki potansiyel uluslararası satışlar için TB3 ile bu pazarda şimdiden başı çekiyor' ifadelerini kullanıyor.

"TB3 BENZERSİZ BİR SATIŞ POTANSİYELİ SUNUYOR"

Peki TB3, selefi olan TB2'nin ihracat başarısını tekrarlayabilir mi? Michael Baker, 'TB2; Libya'dan Ukrayna'ya kadar bir çok alanda, dünyanın önde gelen drone sistemi olarak kendini kanıtladı. TB3'ler, TB2'nin dünya çapındaki operasyonel başarısını geride bırakacak. Çeşitli aktörlerin, bu gücü kötüye kullanımını azaltmak için sorumlu bir şekilde satılması gerekli. Çünkü, TB3'ün BLOS uçuş kabiliyeti ve otomatik kalkış-iniş gibi özellikleri, TB3'ün TB2'ye kıyasla benzersiz bir satış potansiyeli olduğunu gösteriyor. Bu, Türkiye'nin bir 'drone süper gücü' olarak yerini sağlamlaştırmaya çalıştığının da bir göstergesidir' açıklamasında bulundu."

Amerikan Forbes dergisi; 'Türkiye bir drone süper gücü olacak'

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

??? ~ 2 yıl önce
Ülkedeki mevcut iktidar sayesinde ekonomisi batmış,milleti ağır borca sokulmuş,döviz,ithalat,cari açık,dış borcu tarihte olmadığı kadar artmış,parasının değeri bitmiş,alım gücü yok edilmiş,güvenlik,adalet konularında büyük sorunları olan,eğitimi kalitesiz,torpil,hemşehricilik gibi rezilliklerin tavan yaptığı,her yerinden yolsuzluklar,rüşvet,sahtekarlık fışkıran,iktidara bağlı insanların sülale boyu haksız kazanç elde ettiği,suç rekorları kırılan bir ülke drone süper gücü olsa ne olmasa ne?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
2 duble buzlu ~ 2 yıl önce
Sizin ekoyu cumhurbaşkanı yapınca herşey daha da güzel olur ,, pervini içişleri bakanı meroyu dışişleri bakanı yok yok onu başbakan seloyu da içerden çıkarın savunma bakanı yapın kemoyu da yaw onu naparsanız yapın,,, ama şimdi bi enkaz devralacağınız için önümüzdeki 20yıl boyunca batıracağınız herşeyi buna mal edersiniz, bu millete layık olmayan laik yöneticileriniz olur avunursunuz
2 duble buzlu yazana ~ 2 yıl önce
Şimdiki cumhurbaşkanını da gördük herşey ortada. Yolsuzluklar,rüşvet,çökme, sülale boyu haksız kazanç elde etme,paraları sıfırlama vs gibi akla hayale sığmaz şeyler,ekonomiyi batırma,tarım ve hayvancılığı yok etme,ithalat,işsizlik,dış borç,cari açık rekorları,alım ve paranın gücünün bitmesi,adalet ve güvenliğin yok olması vs gördük hala görüyoruz. Ayrıca Diyarbakır'da terörist destekçileriyle meydanlarda elele megri megri diye şarkılar söyleyen, şehirlere hendekler kazılırken güvenlik güçlerine karışmayın emri veren, aponun kardeşini devlet tvsine çıkaran, teröristlerin ayağına hakim gönderen, barzo'yu Ankara'da resmi törenle karşılayıp paçavrasını göndere çektiren, Türklük faşistliktir,Türk demeyelim, milliyetçiliği ayaklar altına aldık,Türk diye bir şey yoktur diyen,Andımızı ve T.C'yi yasaklayan,askerliği parayla satan,çocuklarını askere yollamayan laik olmayan mevcut iktidar bu millete layık...
2 duble buzlu'ya ~ 2 yıl önce
Pervin diyorsun da terör örgütü kurucularından birinin adını havalimanına veren kimdi? Şu anki İçişleri Bakanının adının geçtiği ve doğru düzgün yalanlayamadığı şaibeli işler de ortada. Ortada enkaz da yok,iktidar ve ona oy verenler o derece mahvettiniz ülkeyi bir de utanmadan yorum yapıyorsun.
karakan ~ 2 yıl önce
saman ithal ediyoruz yerseniz? :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kuzey kore ~ 2 yıl önce
Kuzey Kore gibi olduktan sonra, Güneş'e adam indirsen ne yazar.
Ama ~ 2 yıl önce
Damat yaptı bana ne , ben oynamam,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Heyyt ~ 2 yıl önce
Biz şimdi süper güçmü olduk :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Banane ~ 2 yıl önce
Bana ne yararı var??? Benim cebime ne girecek? 2.250 tl olan kiram 5.yılımdan dolayı 8bin TL olacak. Bana ne yararı olacak dron kralı olmusuz olmamıs??? Süt olmus 20tl. Simit 4 tl. Bana dronun ne yararı olacak ha?
Sizi yerler ~ 2 yıl önce
Bu ülkede yaşayan fakat gözü dışarıda olan istemezukculer görmesin bu haberi sizi yerler valla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Malesef ~ 2 yıl önce
Cok güzel ve cok iyi bir gelişme, ama başdakiler bu güzel vatanin parasini yediği süreçe, bunun sonuda ihaleleri satarlar, ve teknologi yurtdişina gider, bazileri cebini düşündügü için.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kulak burun boğaz ~ 2 yıl önce
siz şimdiden diyorsunuz zaten başa geldiğimizde onu kapatacağız bunu yıkacağız şunu çıkaracağız diye,, dön bi bak seçim vaatlerinize
Iyi reklam ~ 2 yıl önce
Reklam ve torpil gucu insani ucurur, ornegini damatta goruyoruz, sorum su; damat Ukraynada drone lari sirkete bagli Turk muhendislerin ve operatorlerin ucurdugu dogrumu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000