02 Nisan 2022, Cumartesi 18:57:17

Amatör droncular Ruslara karşı SİHA üretiyor!

Ukrayna'da amatör drone'culardan oluşan bir ekip, Rus istilasına karşı orduya silahlı insansız hava aracı (SİHA) üretiyor.

Ukrayna'da amatör drone'culardan oluşan bir ekip, Rus istilasına karşı orduya silahlı insansız hava aracı (SİHA) üretiyor.

Nebesna Kara (Gökyüzünden Gelen Ceza) ekibi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'taki askeri operasyon emriyle başlayan savaşta şimdiye dek Ukrayna ordusu için 40'a yakın SİHA tasarladı.

Fransız haber ajansı AFP, Polonya sınırındaki Lviv şehrinde gizli şekilde çalışan ve savaştan önce ülkedeki drone yarışı topluluğundan arkadaş olan 6 kişilik ekiple irtibata geçti.

Kendisini Dmitri olarak tanıtan drone pilotu, tasarladıkları bazı araçların havan saldırısı için Rus hedeflerini işaretleyerek askeri konvoyların dağılmasını sağladığını anlattı. "Bu keşif uçuşu yapmak ve havan saldırısını belirlemek amacıyla kullanılan bir teknik. Şimdi bu şekilde karşı tarafın dengesini bozan ekipmanlara büyük bir talep var" ifadelerini kullandı.

AFP'nin aktardığına göre Nebesna Kara, internet üzerinden drone'larla ilgilenen 877 kişiden destek aldığı gibi çatışmaların yoğun olduğu noktalarda askeri uzmanların emirlerine göre hareket ediyor.

Ekibin ürettiği bazı SİHA'larda dörtlü kanat sistemi ve minyatür bomba taşıma aksamı yer alıyor. Diğer drone'lar ise genellikle Rus ordusundaki havan bölükleriyle ilgili keşif uçuşları ve hedef belirleme çalışmaları için kullanılıyor.

"iPhone'dan daha ucuz"

Kendisini Alex olarak tanıtan ekip üyesi, drone'ları internet üzerinden topladıkları bağışlarla, çatışma noktalarındaki askeri uzmanların ihtiyaçlarına göre özel olarak tasarladıklarını belirtti.

Alex, drone kullanmayı bilen birinin araçları zorlanmadan kontrol edebileceğini söyleyerek, "Bunları kullanmayı bilen normal bir pilotunuz varsa, siperin öteki tarafına geçebilir ve ihtiyacı olan tüm bilgileri 5 dakikada edinebilir" ifadelerini kullandı.

Cihazların düşük maliyetli olduğunu da belirten Alex, "iPhone bu ekipmandan daha pahalıya geliyor" dedi.

AFP, drone'lardan birinin üzerinde "Nebesna Kara'dan sevgilerle" yazan bir notla Mıkolayiv şehrine gönderilmek üzere paketlendiğini de aktardı.

Rus ordusunun salı günü şehirdeki valilik binasına düzenlediği havan saldırısı sonucu 28 kişi hayatını kaybetmişti.

Savaşın 38. gününde de çatışmalar devam ederken, Ukrayna ordusunun Rus istilacılara karşı kullandığı Türk yapımı Bayraktar TB2 SİHA'ları da gündemden düşmüyor.

Batı medyasında övgü toplayan Bayraktar TB2'ler, 28 Mart'ta Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın sosyal medyada düzenlediği "Oscar töreninde" de ödül almıştı. (Independent Türkçe)

Amatör droncular Ruslara karşı SİHA üretiyor!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000