15 Şubat 2019, Cuma 09:33:22

Almanya'da gündem; A380!

İngiltere'deki Brexit çekişmesi ve dünyanın en büyük yolcu uçağının üretimine son verileceği haberi yorum köşelerini işgal eden konuların başında geliyor.
  • 380 kadar para yiyen bir uçak yok. AKK maliyeti çılgın yüksek. Körfezler hava icin aldılar. Havalarını aldılar.
  • The proposed A321XLR with a range extended to 4,500 nmi (8,300 km). ISL gibi hubların işi bitmiştir.ISL şimdiden batık proje.
  • Bu gazete almanyanın sözcü gazetesi versiyonu herhalde :) Çamur atmak için uğraşmış durmuş. A380 üretiminde zorluklar çıkarmasına rağmen başarılı bir projeydi. Oldukça yüksek sayıda satıldı. Dünyadaki pazar şartları, küresel daralma yüzünden son yıllarda rağbet görmemiş olabilir. Bu doğal bir durum. Ayrıca Boeing'in A380'e rakip olarak uçak üretmediği doğru değil. 747 nin daha büyütülmüş bir versiyonunu üretip pazara sundular. Hatta uzunluğu A380 den fazlaydı.
  • Hava yolculuğu gelişen teknolojiyle artık çok daha az aktarmayla yapılacak. Bu sadece A380’nin sonu değil, aynı zamanda İstanbul Havalimanı gibi projelerin de sonu.
  • Demekki yere göğe sığdıramadımız Alamanya'da da siyasi proje olabiliyormuş, ençuldingenzi.
  • küçük ama uzun menzilli uçaklar sayesinde, uzun mesafeli aktarma noktaları olarak faaliyet gösteren dubai gibi havalimanları eski gücünü kaybedecek. sydneyden londra uçuşları bile başlıyor.... ekonomik elektrikli uçakları 20-30 yıl içinde gökyüzünde, orta mesafeli aktarma noktaları da gücünü kaybedecek. istanbul havalimanı umarım o zamana kadar kendini amorti edebilir.

İngiltere'deki Brexit çekişmesi ve dünyanın en büyük yolcu uçağının üretimine son verileceği haberi yorum köşelerini işgal eden konuların başında geliyor.

Avrupa'nın prestij projesi olan dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380'in artık üretilmeyeceği haberi Alman basınının en çok işlediği konular arasında yer alıyor. Süddeutsche Zeitung A380'in aslında siyasi bir proje olduğunu ve hayal kırıklığına yol açmasının sürpriz sayılamayacağını dile getiriyor:

"Daha küçük ama uzun menzilli uçak modellerinin artması iki katlı Airbus'un sonunu hazırladı. A380 daha başından hatalı bir projeydi. Uçak motorlarındaki teknolojik ilerlemenin sivil havacılığı değiştireceği 2007 yılında belli olmuştu. A380 mantıklı bir proje değildi. Amaç Airbus'ın dünyanın en büyük iki uçak imalatçısından biri olduğunu sembolleştirmekti. Bu sembolün geliştirilmesi 25 milyar dolara mal oldu. Airbus holdinginin dev uçaktan para kazanamayacağı belliydi. Çok para harcandı ve projenin sorumluları çoktan holdingden ayrıldı. Yine de Airbus şirketi A380 sayesinde değil ama ona rağmen çok başarılı bir kuruluş oldu. Bunda hava taşımacılığının artması kadar yeni uçak modelleriyle ilgili kararların duygu değil mantık temelinde alınması da rol oynadı.”

Frankfurter Allgemeine Zeitung'un aynı konudaki yorumu ise özetle şöyle:

"A380 Airbus holdinginin kendi gücüne ve havayolu şirketlerinin taleplerine aşırı güvenmesinin ürünüydü. Dev uçak, Avrupa holdingindeki iç sürtüşmeleri gözler önüne seren zor bir doğumla dünyaya geldi. Şirketin çeşitli ülkelerdeki tesisleri birlikte değil, birbirlerine karşı çalıştı. Yönetim kadroları defalarca yenilendi ama piyasa tahminlerdeki hatalar düzeltilmedi. Ezeli rakibi Boeing, Jumbo jetin yerine neden yeni bir model geliştirmemesi gerektiğini iyi biliyordu. Yolcunun aktarma yapmadan hedefine varmasını sağlayan daha küçük ve daha uzun menzilli uçak modellerini Airbus'tan önce piyasaya çıkardı.” (dw)

Almanya'da gündem; A380!

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Aklın yolu 1 ~ 5 yıl önce
380 kadar para yiyen bir uçak yok. AKK maliyeti çılgın yüksek. Körfezler hava icin aldılar. Havalarını aldılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
A321 XLR. ~ 5 yıl önce
The proposed A321XLR with a range extended to 4,500 nmi (8,300 km). ISL gibi hubların işi bitmiştir.ISL şimdiden batık proje.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
muhalif zekası ~ 5 yıl önce
Birde ekonomik kriz çıksa deymeyin keyfimize
Yorumcu ~ 5 yıl önce
Öyle bakarsanız Türkiye’den direkt olarak Hint Yarımadası’ının tüm havalimanlarına, ve Afrika’nın Güney kısmında bulunan ülkelere rahatlıkla uçabilir. Avrupa’dan Kuzey Amerika daha önemli bir pazar olabilir ama ISL’in işine illa ki yarar bu uçak tipi
katılmıyorum ~ 5 yıl önce
Bu gazete almanyanın sözcü gazetesi versiyonu herhalde :) Çamur atmak için uğraşmış durmuş. A380 üretiminde zorluklar çıkarmasına rağmen başarılı bir projeydi. Oldukça yüksek sayıda satıldı. Dünyadaki pazar şartları, küresel daralma yüzünden son yıllarda rağbet görmemiş olabilir. Bu doğal bir durum. Ayrıca Boeing'in A380'e rakip olarak uçak üretmediği doğru değil. 747 nin daha büyütülmüş bir versiyonunu üretip pazara sundular. Hatta uzunluğu A380 den fazlaydı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Toplam ~ 5 yıl önce
200 civarı sattı ve bu maliyete inanılmaz az bir satış !
hesap ~ 5 yıl önce
A380 nin 2018 liste fiyatı 445 milyon usd. 200x445=89 milyar usd. Maliyetleri düşsen bile ben bir zarar göremedim?
A380 ~ 5 yıl önce
Hava yolculuğu gelişen teknolojiyle artık çok daha az aktarmayla yapılacak. Bu sadece A380’nin sonu değil, aynı zamanda İstanbul Havalimanı gibi projelerin de sonu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ABC ~ 5 yıl önce
Dünyada hiçbir zaman hub and spoke modeli tamamen bitmez. Dolayısıyla aktarmalı yolculuklar hala önemli kalmaya devam edecek. Şayet öyle olmasa Dubai’den tutun Pekin’e kadar birçok şehirde halihazırda inşaat aşamasında olan mega havalimanı projelerine başlanılmazdı bile. A380’nin başarısız olmasının en büyük nedeni yeterli esnekliği sunan bir uçak olmaması. İnebildiği havalimanları sayılı ve maliyeti yüksek bir uçak. Ayrıca aktarma yolcuları da artık esneklik istiyorlar. Yani gidip tüm aktarma yolcularını saatlerce bekletip sonra A380’e bindirmek her ne kadar havayolları için cazip olsa da yolcular beklemek istemiyor. Bu sebeplerden dolayı A380 başarısız oldu.
350 ~ 5 yıl önce
Asya'dan Avrupa'ya gidip gelen ucaklar ISL uzerinden 35,000 ft yukseklikde gececekler.ISL'de IST seviyesinin biraz ustunde bir havaalani olarak kalma ihtimali cok yuksek.
Zaytung ~ 5 yıl önce
Demekki yere göğe sığdıramadımız Alamanya'da da siyasi proje olabiliyormuş, ençuldingenzi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
değişim ~ 5 yıl önce
küçük ama uzun menzilli uçaklar sayesinde, uzun mesafeli aktarma noktaları olarak faaliyet gösteren dubai gibi havalimanları eski gücünü kaybedecek. sydneyden londra uçuşları bile başlıyor.... ekonomik elektrikli uçakları 20-30 yıl içinde gökyüzünde, orta mesafeli aktarma noktaları da gücünü kaybedecek. istanbul havalimanı umarım o zamana kadar kendini amorti edebilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Değişim ama ~ 5 yıl önce
Avustralya’da oturan bir arkadaş vasıtası ile biliyorum. İş sebebi ile Londra ve Amsterdam’a uçşu gerçekleştiriyor senede en az 10 kere. Şirketi Perth’den Londra’ya direkt uçak varken yarı fiyatı sunan körfez firmalarını ve Hint yarımadası firmalarını tercih ediyor.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000