10 Ocak 2022, Pazartesi 13:33:56

Almanya F-35 alımını yeniden değerlendiriliyor

Yeni Alman hükümeti Lockheed Martin F-35 Lightning II alımını yeniden değerlendirmeye aldı.

Yeni Alman hükümeti Lockheed Martin F-35 Lightning II alımını yeniden değerlendirmeye aldı. Konu, Alman Savunma Bakanı Christine Lambrecht tarafından Şansöyle Olaf Scholz (SPD) ile görüşüldü.

Alman haber ajansı DPA’nın haberine göre Alman Savunma Bakanı Lambrecht, Almanya’da uzun süredir tartışmalı olan iki silahlanma projesi hakkında yeni Şansölye Scholz ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Lambrecht’in selefi olan Annegret Kramp-Karranbauer (CDU) görevi sırasında 40 yıl önce Alman Hava Kuvvetleri (Luftwaffe) envanterine alınan Tornado uçaklarının yerine F-18 savaş uçaklarının alınması konusunda karar almıştı.

Yeni Şansölye’ye Durum Aktarıldı

Scholz ve Lambrecht arasında bu konu yeniden görüşüldü. Yeni Alman hükümetinin hedefi daha modern F-35 uçaklarını satın almanın bir alternatif olup olmayacağı ve Eurofighter’ın Tornado filosu için ikinci bir görev için düşünülüp düşünülemeyeceğini bir kez daha açıklığa kavuşturmak.

Alman hükümeti aynı zamanda envanterinde bulunan Heron TP Bundeswehr İHA’larını silahlandırıp silahlandırmama konusunda da görüşmeler yürütüyor.

SPD, Yeşiller ve FDP arasında kurulan yeni koalisyon hükümetinde İHA’ların silahlandırılması konusunda bir mutabakata varılmıştı. Koalisyon hükümeti aynı zamanda Tornado savaş uçaklarının yerine bir uçak alımı konusunda da ortak karar almıştı.

Eski plana göre Alman hükümeti 45 adet F-18 Super Hornet savaş uçağı satın alacaktı. Bu uçaklar elektronik harp görevleri ve düşman hava savunma sistemlerinin imhasında kullanılacaktı. Bu F-18’lerden 15’inin Growler versiyonunda olması bekleniyordu.

Super Hornet’lerin Tornado savaş uçaklarının icra ettiği SEAD/DEAD misyonlarını üstlenmesi hedefleniyordu.

Almanya’nın hedefinin Tornado’ların yerine Eurofighter+F-35 ikilisini koymak olduğu söylenebilir. Almanya, NATO’nun nükleer silah paylaşımı programı kapsamında ABD’nin nükleer silahlarına ev sahipliği yapıyor.

Almanya ve Nükleer Paylaşım
NATO anlaşmalarına göre Almanya, savaş halinde Amerikan nükleer bombalarını kendi uçaklarıyla taşımayı taahhüt etmişti. Almanya Savunma Bakanlığı, bu kapasiteye sahip yeni savaş uçaklarını ordu bünyesine katma yönünde hazırlık yapıyor.

Büchel üssünde Alman Hava Kuvvetlerinin ABD’nin nükleer bombalarını taşıma kapasitesine sahip 45 Tornado savaş uçağı bulunuyor.

CDU’lu Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer’in eski tip Tornadoları Amerikan Boeing firmasının ürettiği 45 F-18 ve Airbus üretimi 93 Eurofighter ile yenileme planını açıklamasından beri, ABD nükleer silahlarına ev sahipliği tartışması kızışmıştı. (savunmasanayist)

Almanya F-35 alımını yeniden değerlendiriliyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000