30 Ocak 2018, Salı 12:30:36

Ali İsmet Öztürk efsane uçağı Türkiye'ye getirdi

Türkiye’de tek olan ve İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya’nın korkulu rüyası haline gelen P-51 D Mustang tipi savaş uçağının biri bundan sonra Sivrihisar ilçesinde bulunan Uluslararası Sportif Havacılık Merkezi’nde sergilenip gösterilere katılacak.
  • Hocam iki kişilikmi yolcu uçuruyormusunuz bu uçakla??
  • istanbul air show cıkartılsın
  • Hocam yüreğinize sağlık, hayırlı olsun. Memleketimizin sizin gibi nice yürekli girişimcilere ihtiyacı var. Tebrikler...
  • Ali İsmet Hocamdan "süper şahane" bir hareket daha :) Hocam, bu ülkenin sivil havacılığına yaptığınız katkılar, havacılığa gönül vermiş gençlere verdiğiniz destek unutulmayacak!
  • Ali bey sizi bu çabalarınızdan dolayı tebrik ediyorum. lütfen side airshowU devam ettirin çok güzel bir organizasyon. sağlıcakla kalın.
  • Hayalimdeki uçak... Harika olmuş, hayırlı olsun, Allah korusun... Abi başka uçak kesmez artık, çıtayı en tepeye koymuşsunuz. Emniyetli, zevkli nice uçuşlar dilerim.
  • Spitfire uçaklarını jilet yaptık bari elimizde bu olsun. Emeklerinizi takdir etmemek mümkün değil sayın Öztürk
  • Biraz hürkuşa kopya yapın bu efsane uçaktan
  • bu işlerin ne kadar emek istediğini bilmeyen çapsızlara inat bir havacılık tarihini ülkemize getirmiş olmanız çok takdir edişecek bir davranış umarım sivrihisara devlette biraz daha el verir ve ilerde çoçuklarımızı götürebileceğimiz oteli eğlence parkı hava oyunları olan devamlı gidilebilelecek bir yer haline gelir Tekrar teşekkürler
  • Ali ismet bey öncelikle çok mütevazı bir kişiliği vardır.En çok takdiri şayan olma sebebi ise kendi sergilediği uçaklar ile bir-çok hayalini gerçekleştiremeyen insanlarımıza ücretsiz hizmet sağlamıştır. Menfaat dünyasında menfaatini düşünmeyen nadir insanlardan biridir.seviliyorsun abi.ayrica bir nadir koleksiyonunu Türkiye getirdiginiz için de çok teşekkürler.

Türkiye’de tek olan ve İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya’nın korkulu rüyası haline gelen P-51 D Mustang tipi savaş uçağının biri bundan sonra Sivrihisar ilçesinde bulunan Uluslararası Sportif Havacılık Merkezi’nde sergilenip gösterilere katılacak.

Türkiye’nin ilk akrobasi pilotu aynı zaman milli akrobasi pilotu Ali İsmet Öztürk tarafından büyük çabalar sonrasında Türkiye’ye getirilen P-51 D Mustang tipi savaş uçağı, üretildiği yıllarda süren İkinci Dünya Savaşı’nda büyük başarılara imza attı. Uzun menzilli ve hızlı olması ile düşmanlarına korku salan efsane uçaktan birisi artık Türkiye’de. Tahminen 90 tanesinin halen uçtuğu bilinirken, Sivrihisar’a getirilen tarihi uçak düzenlenecek organizasyonlarda da gösteri yapacak. 1944 yılında üretilen uçak 74 yaşında olmasına rağmen restore sonucunda uzun menzilli yol yapabiliyor. Uzun aramalar sonrasında İngiltere’de bulunan uçak, Türkiye’ye uçarak geldi.

Uçak hakkında bilgi veren Milli Pilot Ali İsmet Öztürk, “P-51 D Mustang Tipi İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz ve Amerika işbirliğinde yapılmış bir uçak. Savaşın gidişatı sebebiyle uzun menzilli yüksek avcı kapasitesinde bir uçak ihtiyacı olmuş. Onun üzerine uçağın yapımı 120 gün içerisinden kağıt kalemden uçar hale getirmişler. Buda sanıyorum ki, Dünya rekoru olarak tarihe geçmiş. Harp tayyareleri caydırıcı olması için yapılmıştır. Bu uçakta o maksatla yapılan bir uçak. Ama 74 yıl önce yapılmış. Bugün öyle bir özelliği yok. Bugün tamamen bir klasik. Çok özel bir parça. Gökyüzünün Picasso’su olarak düşünebilirsiniz. Yaklaşık 10 bin tane yapılmış. Bugün 90 tanesi uçuyor. Bunun biri de Türkiye’de bizde bulunuyor. Bu havacılık açısından çok önemli. 1700 beygir bir motora sahip. Piston motorları içerisinden o zaman yapılan en güçlü motor. Biz Mustang’i Havacılık Müzemiz içerisinde hep olsun istedik. Tabi bu tür parçaları arzu ettiğiniz zamanda bulamıyorsunuz. Yaklaşık 3 senelik bir çalışmamız oldu. Bütün dünyayı alt üst ettik. İngiltere’de bulma fırsatı bulduk. Bu şekilde müzemize kazandırdık” dedi.



“Organizasyonlarda uçmasını sağlayacağız”

Müzenin her zaman açık olduğuna dikkat çeken Öztürk, sözlerine şöyle devam etti:

“Müzeye girişler ücretsiz. İstedikleri zaman gelip görebilirler. Havacılık merkezinde 8 organizasyon olacak. Bu organizasyonda uçmasını sağlayacağız. Böyle bir uçağa dokunmak, fotoğraf çektirmek çok farklılık hissettiriyor. Bizde fotoğraf çektirdikten sonra mutlu olanları gördükçe, bizde mutlu oluyoruz. Bunların hepsi uçan müze olarak kabul edilen, zaman makinası diye adlandırılan makinalar.”









Ali İsmet Öztürk efsane uçağı Türkiye'ye getirdi

Yorumlar Tüm Yorumlar (25)

İsmail ~ 6 yıl önce
Hocam iki kişilikmi yolcu uçuruyormusunuz bu uçakla??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
air show ~ 6 yıl önce
istanbul air show cıkartılsın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Orhan GOK ~ 6 yıl önce
Hocam yüreğinize sağlık, hayırlı olsun. Memleketimizin sizin gibi nice yürekli girişimcilere ihtiyacı var. Tebrikler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tango#1NeverDies ~ 6 yıl önce
Ali İsmet Hocamdan "süper şahane" bir hareket daha :) Hocam, bu ülkenin sivil havacılığına yaptığınız katkılar, havacılığa gönül vermiş gençlere verdiğiniz destek unutulmayacak!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tango1 ~ 6 yıl önce
Sizin yaptıklarınız da az değil hani!
TAI ~ 6 yıl önce
Tai buna milli yazılım yüklesin. Hiç elektronik parçası yok mu bunun? 20 yıllık pilotum nasıl uçuyor bu böyle anlamadım. Ne kadar illlllkeeel :) Bir ipad bile yok insan kaybolur bununla uçarken :)
side ~ 6 yıl önce
Ali bey sizi bu çabalarınızdan dolayı tebrik ediyorum. lütfen side airshowU devam ettirin çok güzel bir organizasyon. sağlıcakla kalın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SXS CP ~ 6 yıl önce
Hayalimdeki uçak... Harika olmuş, hayırlı olsun, Allah korusun... Abi başka uçak kesmez artık, çıtayı en tepeye koymuşsunuz. Emniyetli, zevkli nice uçuşlar dilerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Harika ~ 6 yıl önce
Spitfire uçaklarını jilet yaptık bari elimizde bu olsun. Emeklerinizi takdir etmemek mümkün değil sayın Öztürk

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hürkuş ~ 6 yıl önce
Biraz hürkuşa kopya yapın bu efsane uçaktan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ellerine sağlık ~ 6 yıl önce
bu işlerin ne kadar emek istediğini bilmeyen çapsızlara inat bir havacılık tarihini ülkemize getirmiş olmanız çok takdir edişecek bir davranış umarım sivrihisara devlette biraz daha el verir ve ilerde çoçuklarımızı götürebileceğimiz oteli eğlence parkı hava oyunları olan devamlı gidilebilelecek bir yer haline gelir Tekrar teşekkürler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yusuf ~ 6 yıl önce
Ali ismet bey öncelikle çok mütevazı bir kişiliği vardır.En çok takdiri şayan olma sebebi ise kendi sergilediği uçaklar ile bir-çok hayalini gerçekleştiremeyen insanlarımıza ücretsiz hizmet sağlamıştır. Menfaat dünyasında menfaatini düşünmeyen nadir insanlardan biridir.seviliyorsun abi.ayrica bir nadir koleksiyonunu Türkiye getirdiginiz için de çok teşekkürler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mütevazi? ~ 6 yıl önce
Güldürdün!
Bildiğim ~ 6 yıl önce
Kadarıyla yazdığı “mütevazı” ki doğru yazımdır , sizin yazdığınız ise paralel anlamına gelen “mütevazi” dir ve kişinin paralel mi yoksa naif biri mi olduğu konusunda kafa karıştırıcı olmuş ;) Ama Ali bey nasıl biri tanımam etmem , havalıysa da kendine ...

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000