24 Nisan 2016, Pazar 13:39:42

Aktarmalı uçuş da ayrı bir keyif!

Teknolojik altyapıya sahip uçaklar ve son derece konforlu havalimanları, havayolu ile seyahate ilgiyi her geçen yıl artırıyor. Ancak mesafeleri kısaltan ve zaman kaybını ortadan kaldıran direkt seferler daha çok tercih edilse de, istenen saatte uçuş bulunmaması veya daha ucuza bilet satın alınması nedeniyle aktarmalı (transit) uçuşla seyahat etmek zorunda da kalabiliyorsunuz.
  • yaşım 50 nin üzeri ama gençken Jale diye bir kız arkadaşım vardı.
  • ülkeden yurtdışı çıkışı yapılan yolcu uçağını kaçırırsa yurda giriş işlemi yapılmaz, yapılan çıkış işlemi sistem üzerinden iptal edilir ve pasaportuna tatbik edilen çıkış damgası üzerine iptal kaşesi vurulur
  • transfer demek ıstedınız sanırım ?
  • Çok uçana AVEA ( Türk Telekom premier) müşterileri lounge da rezervasyon yaptırsın 10 numara Zaman geçer
  • ŞarZ değil hemşerim!!!! ŞarJ.....
  • Transit uçuş güzeldir direkt uçuş kötüdür gibi bir makale olmuş ama bu saçmalık. Gezmek isteyene güzeldir aktarmalı uçuş sadece yoksa insan saatlerce neden boş boş oturmak istesin?
  • Bu gereksiz yazida emegi gecen herkesi kutluyorum.
  • ŞarZ cihazlarınızı unutmayın, okŞizen de alınız.
  • hosteslerde zaten zengin iş adamı bakıyor
  • Genelde uzun uçuşlarda yaptığım en güzel şey hosteslerle muhabet edip,flört düzeyine durumu getirmek. Olursa oluyor.Olmassa olmuyor tabi.

Teknolojik altyapıya sahip uçaklar ve son derece konforlu havalimanları, havayolu ile seyahate ilgiyi her geçen yıl artırıyor. Ancak mesafeleri kısaltan ve zaman kaybını ortadan kaldıran direkt seferler daha çok tercih edilse de, istenen saatte uçuş bulunmaması veya daha ucuza bilet satın alınması nedeniyle aktarmalı (transit) uçuşla seyahat etmek zorunda da kalabiliyorsunuz. Özellikle uzun süre bekledikten sonra yapılan aktarmalı uçuşlar ise çileye dönüşebiliyor. Her şeye rağmen uçuşa başlamadan karamsarlığa kapılıp da endişelenmeye gerek yok aslında. Bu nasıl mı olacak? Tüm olumsuzluklara rağmen uçuş saatine kadar yapacağınız aktivitelerle seyahatinizi renklendirebileceğinizi unutmayın yeter.

Genel anlamda havalimanlarında, dış hatlar terminalindeki pasaport polisi ile körüğe yanaşan uçağın kapısı arasında bulunan özel alana, ‘transit bölge’ adı verilir. Bir veya birden fazla uçak değiştirerek seyahat edenlere de, ‘transit yolcu’ deniyor. İşte bu yüzden, uçak değiştiren yolcular, gidecekleri yere kadar aktarma yaptıkları her havalimanında, ‘transit yolcu’ olarak adlandırılıyor. Daha geniş anlamda ise yolcuların ‘transit’ unvanı, çıkış yaptığı ülkedeki havalimanında bulunan pasaport polisinden geçtikten sonra başlıyor. Son giriş yapılan ülke havalimanında bulunan pasaport polisinden geçildikten sonra da, transit unvanı sona eriyor. Ancak ülkeye girişte sorun yaşayan (vize ve pasaporttaki eksiklikler) transit yolcular, seyahat ettiği havayolu şirketine ait uçakla geldiği yere geri gönderiliyor.

TRANSİT BÖLGEDE NELER VAR?

Havalimanı işletmecileri transit yolcuların rahat etmesi amacıyla çeşitli alternatifler sunuyor. Özellikle sık seyahat eden işadamları için son derece modern oteller yaptıran işletmeciler, burada spor, yüzme, masaj ve kuaför hizmeti de sunuyor. Transit yolcular aynı zamanda uçaklarını beklerken havalimanında (transit bölgedeki) yer alan tüm hizmetlerden faydalanabiliyor. Diğer yolcular gibi duty free (gümrüksüz satış) mağazalarından alış veriş yapmanın yanı sıra havayolu ve bankalara ait özel salonlardan hizmet alabiliyor, restoranlarda vakit geçirebiliyor, ibadethanelerde (mescit, şapel-küçük kilise ve havra) dini vazifelerini rahatlıkla yerine getirebiliyor.

UÇAĞINI KAÇIRANLAR NE YAPIYOR?

Bir yolcu, pasaport polisindeki işlemlerini yaptırdıktan sonra her ne kadar uçağına binmese de, ülkeden çıkmış sayılıyor. Diğer ifadeyle transit bölge, uluslararası alan şeklinde kabul ediliyor. Bu yüzden pasaport işlemlerini tamamladıktan sonra herhangi bir sebepten uçağına binemeyen yolcuların yeniden yurda giriş işlemlerinin yapılması gerekiyor. Havayolu şirketi görevlileri, uçağına binemeyen yolcuları, ilk önce dış hatlar geliş katına indiriyor. Burada pasaport polisine getirilen yolcular, işlemlerinin ardından yeniden yurda giriş yapabiliyor.

ÖZEL DİNLENME SALONLARINA GİDİN

Bankalar, yaşanan rekabet nedeniyle havayolu şirketleri ile işbirliğine giderek müşterileri için havalimanlarında birbirinden lüks yolcu dinlenme salonları açmaya başladı. Bu yüzden seyahate çıkarken yanınızda mutlaka bir kredi kartı bulundurun. Sonra da, havalimanında kartınıza hizmet sunan özel yolcu salonlarını araştırın. Eminiz, yiyece-içecek, duş, masaj, ütü, mescit, mini golf, bilardo, çocuk alanları, internet ve eğlence sistemleri gibi birçok hizmeti ücretsiz sunan salonlarda vakit geçirmek, uçuş öncesi büyük bir keyif yaşatacaktır. Ayrıca Star Alliance, SkyTeam ve OneWorld gibi havayolu birliklerinin özel yolcu dinlenme salonlarında da ağırlanabileceğinizi unutmayın.

ŞARZ CİHAZINIZI UNUTMAYIN!

Uçuş iptalleri veya uzun süreli rötarlar nedeniyle havalimanında mahsur kaldığınızda yaşayacağınız olumsuzlukları en aza indirmek için de hazırlık yapmalısınız. Özellikle cep telefonu ve dizüstü bilgisayar gibi elektronik cihazlarınızın şarj aletleri ile ilaçlarınızı yanınıza almayı unutmayın. Ayrıca bu gibi durumlar için giyecek birkaç parça eşya, küçük bir battaniye hatta uyku tulumu da oldukça işinize yarayacaktır. (Mustafa Gün)

Aktarmalı uçuş da ayrı bir keyif!

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

alaka ? ~ 8 yıl önce
yaşım 50 nin üzeri ama gençken Jale diye bir kız arkadaşım vardı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
jale ~ 8 yıl önce
nihat sen misin?
omer ~ 8 yıl önce
ülkeden yurtdışı çıkışı yapılan yolcu uçağını kaçırırsa yurda giriş işlemi yapılmaz, yapılan çıkış işlemi sistem üzerinden iptal edilir ve pasaportuna tatbik edilen çıkış damgası üzerine iptal kaşesi vurulur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
PGS ~ 8 yıl önce
transfer demek ıstedınız sanırım ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vedat ~ 8 yıl önce
Çok uçana AVEA ( Türk Telekom premier) müşterileri lounge da rezervasyon yaptırsın 10 numara Zaman geçer

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Oscar ~ 8 yıl önce
ŞarZ değil hemşerim!!!! ŞarJ.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HAYIRDIR ~ 8 yıl önce
senelerdir ağabey demeyiz de abi deriz , kimse yanlış söylüyorsun demez. peki siz kurdele/kurdela/kurdale gibi sözcükleri nasıl yorumluyorsunuz ? Şarj mış ?
Radikeler ~ 8 yıl önce
Sarz denirse yasin 50nin uzerinde oldugu anlasilir. O yillarda Jale de fazla yoktu.
Karşıyakalı ~ 8 yıl önce
Transit uçuş güzeldir direkt uçuş kötüdür gibi bir makale olmuş ama bu saçmalık. Gezmek isteyene güzeldir aktarmalı uçuş sadece yoksa insan saatlerce neden boş boş oturmak istesin?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hsue ~ 8 yıl önce
Bu gereksiz yazida emegi gecen herkesi kutluyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.?? ~ 8 yıl önce
ŞarZ cihazlarınızı unutmayın, okŞizen de alınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
süper ~ 8 yıl önce
hosteslerde zaten zengin iş adamı bakıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
uçuşlarda ~ 8 yıl önce
Genelde uzun uçuşlarda yaptığım en güzel şey hosteslerle muhabet edip,flört düzeyine durumu getirmek. Olursa oluyor.Olmassa olmuyor tabi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
after ~ 8 yıl önce
sonra el mahkum tabi...
ali ~ 8 yıl önce
Ben en son isvec'ten portekize ucarken hostesle aramizda bazi seyler gecmisti.Guzel oluyor yani. Arkada hostesle.
ali'ye ~ 8 yıl önce
ali karsiiim, cok film izliyorsun, izleme

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000