10 Temmuz 2013, Çarşamba 15:09:06

AKROBASİ PİLOTLARI BÜYÜLEDİ

Türkiye'de ilk kez Edremit Körfezi'nde gösteri yapan dünyanın en ünlü gece hava akrobasi gruplarından iki uçaklı "Swip Team"in üyeleri, adeta görsel şölen sundu.
  • İşte havacılık kültürü ... Haydi aynı işi bu ülkede yapmaya kalkışın, bakalım neler oluyor ?

Edremit Körfezi'nde düzenlenen "Mysia Uluslararası Havacılık Festivali"ne katılan İngiliz "Swip Team" adlı 2 uçaklı akrobasi timinin pilotlarından Peter Wells (47) yaptığı açıklamada, 30 yıla yakın bir süredir pilot olduğunu söyledi.

Bugüne kadar hep küçük uçaklarla uçtuğunu dile getiren İngiliz pilot, uzun yıllardır akrobasi gösterileri sunduğunu anlattı. Peter Wells, 6 yıldır gösteri yaptıkları uçaklarının diğerlerinden farklı bir tasarım olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Normalde birçok model uçak (uzaktan kumandayla kontrol edilen), büyüklerinin küçültülmüş halidir. Bizim uçaklarımız ise başarılı bir tasarımla geliştirilen bir model uçağın büyütülmüş hali. İlgimizi çektiği için model olarak yapılanı, kendimize akrobasi uçağı olarak geliştirdik. Havai fişekli, ateşli gösterileri ise 3 yıldır yapıyoruz. Uzun zamandır ABD'de yapılıyordu. Avrupa'da da talep olabilir diye başladık ve tuttu. Şu anda Avrupa'da benzer gösteri yapan yok."

Özellikle gece ateşli gösterilerin oldukça zor olduğunu anlatan Wells, "İki pilot birbirini görecek. İlk uçak önde uçtuğu için karanlığa bakıyor, arkadaki uçak ise fazla parlak bir yere. Bu yüzden çok özellikler ve pratik isteyen bir uçuş tekniği. Çok uzun zamandır birlikte uçtuğumuz için birbirimizi tanıyoruz. Özellikle gece gösterileri için yıllarca çalışıp ondan sonra başladık. Karanlıkta kanatlardan ateş saçarak ve havai fişek atarak uçmak kolay değil" dedi.

Wells, büyük çoğunluğu Avrupa olmak üzere 20 ülkede 200'den fazla gece gösterisi yaptıklarını ifade ederek, "Türkiye'de ilk kez gösteri sunduk. Türkmenistan'a şova giderken Türkiye'de yakıt ikmali yaparken havacılık ve turizm sektöründen birileriyle tanıştık. 3 yıl önce tanıştık ve gelebileceğimizi söylemiştik. Türkiye'de beklediğimizden fazla ilgi gördük" diye konuştu.

Kullandığı uçaklar arasındaki fark 400 ton

Tim üyesi Guy Westgate (53) ise 25 yıllık pilot olduğunu dile getirerek, yıllardır British Airways'te Boegin 747 (jumbo jet) kullandığını kaydetti.

Kullandığı jumbo jetin kalkış ağırlığının yaklaşık 400 ton iken akrobasi uçağının sadece 370 kilogram olduğunu vurgulayan Westgate, şunları söyledi:

"İki uçak arasındaki fark 400 ton. Birinde düğmeye basınca elinde çayla kız geliyor, diğerinde ne düğme ne de elinde çayla kız var. İkisinin de kendine özgü zorlukları, kolaylıkları var ancak küçük uçağı kullanmak daha zor. Akrobasi pilotluğunu 22 yıldır yapıyorum. Biri iş, diğeri hobi. İkisinde de para kazanıyorum. Birinde sadece kendi canım, diğerinde yüzlerce kişinin canı önemli. En önemlisi, ikisinde de en küçük hataya yer olmaması."

Hemen hemen her hafta sonunda gece şovuna çıktıklarını belirten Westgate, her şovun bir hafta sonrasının provası olması dolayısıyla için ayrıca çalışma yapmadıklarını ifade etti. Bu hafta sonunda yine İngiltere'de gösteri yapacaklarını vurgulayan Westgate, "20 ülkede büyük ilgi gördük ancak en fazla İngiltere'de izleniyoruz. Festivalde de yoğun ilgiyle karşılaştık. Herkes havai fişekli ve ateşli gösterinin zor olup olmadığını soruyor. Çok zor" dedi.

AKROBASİ PİLOTLARI BÜYÜLEDİ

Yorumlar

Nihat Odabaş ~ 11 yıl önce
İşte havacılık kültürü ... Haydi aynı işi bu ülkede yapmaya kalkışın, bakalım neler oluyor ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000