01 Temmuz 2020, Çarşamba 12:34:47

Airbus'tan tam otomatik test uçuşu

Airbus iki yıllık kapsamlı test uçuşu programı ardından Otonom Taksi, Kalkış ve İniş (ATTOL-Autonomous Taxi, Take-Off & Landing) projesini başarıyla tamamladı.
  • 80'lerde F 28, DC 9, 707, 727 ile uçuran kaptanlarımızdan hayatta olan varsa bu günleri o yıllarda tahayyül edebiliyorlarmıydı;kıyasen bir yorum isterim.
  • Bu ucaklarin siberr saldiri yapilarak dusurulmesi nasil onlenecek ?
  • Ne batti bazilarina pilotlugumuz kardesim nedir bu yav
  • Ne yapacaksanız çabuk yapın. Çünkü çok yakında meslek olarak pilotluk kalkacak. Sadece sportif havacılık kalacak. o da hobi olarak. ben sana yapma demiyorum. Hobi olarak yine yap! buraya da çiziyorum, silmeyin ilerde bakarsınız...
  • Geleceğin kokpit ekibi: Bir pilot ve bir köpek! Köpeğin görevi, pilot herhangi bir şeye dokunmaya kalkışırsa ona hırlamak olacak...
  • Gerçekleşse bile hayatta uçmam kokpit ekibi olmadan. Aileme de izin vermem.
  • Peki dostum pilotluk madem bu kadar basitti de neden pandemi sürecine kadar pilotlara tüm dünyada oldukça güzel şartlarda teklifler sunuldu ? neden pilotlar bu sistemi tasarlayan mühendislerden bile fazla kazandılar ? o zaman havayolu şirketleri aptal mıydı da uçuş ekiplerine dünya kadar para verdi ?
  • Pilotluk elbette tamamen bitmeyecek zaten haberdeki açıklamayı iyi okuduysanız "Airbus tarafından geliştirilen ATTOL projesi,pilotların otonom teknolojilerin nasıl çalıştığını keşfetmelerini sağlamak ve uçak operasyonları yerine stratejik karar alma ve görev yönetimine daha fazla odaklanmalarına yardımcı olmak için başlatıldı" yazıyor. Sadece pilotluk bugün olduğundan daha kolay bir meslek olacak. Maddi getirisi düşebilir ancak diğer pek çok meslekte olmayan dünyayı gezmek, masa başı rutin olmayan bir mesleği icra etmek yine pilotların olacak.
  • Şu an uçaklar cruise da sid de star da autopilotta uçuyor zaten. Madem öyle alarm kuralım Kabil dönüşü son 2 dakika kala uyandırsın pilotları. O kadar yolu gelirken uykumuz açılsın diye neden elimizi kağıtla kesiyoruz.
  • 30 cm motoru öne taşıdılar diye görüyoruz 2 senedir otonomu.

Airbus iki yıllık kapsamlı test uçuşu programı ardından Otonom Taksi, Kalkış ve İniş (ATTOL-Autonomous Taxi, Take-Off & Landing) projesini başarıyla tamamladı.

Airbus bu projeyi tamamlarken, havacılıkta dünyada bir ilk olan yerleşik görüntü tanıma teknolojisini kullanarak tam otomatik görüş tabanlı uçuş testleri ile ticari bir uçağın otonom taksi, kalkış ve inişini gerçekleştirdi.

Toplamda 500'den fazla test uçuşu gerçekleştirildi. Bu uçuşların yaklaşık 450'si ham video verilerinin toplanması, algoritmaların desteklenmesi ve ince ayar yapılması için tahsis edilirken, her biri beşer kalkış ve iniş de dahil olmak üzere tam altı test uçuşu serisi, bağımsız uçuş yeteneklerini test etmek için kullanıldı.

Airbus tarafından geliştirilen ATTOL projesi, pilotların veri etiketleme, işleme ve model oluşturma için makine öğrenme algoritmalarının ve otomatik araçların kullanımı da dahil olmak üzere otonom teknolojilerin nasıl çalıştığını keşfetmelerini sağlamak ve uçak operasyonları yerine stratejik karar alma ve görev yönetimine daha fazla odaklanmalarına yardımcı olmak için başlatıldı. Airbus bu gelişmiş teknolojilerin gelecekteki uçak operasyonlarındaki iyileştirme ve uçuş güvenliğini arttırma kapasitelerini analiz ediyor.

Airbus, malzemeler, alternatif itme sistemleri ve bağlantı gibi diğer yeniliklerin yanı sıra otonom teknolojilerin uygulanmasına yönelik araştırmalara devam ederken tüm bu fırsatları kullanarak uçakların geliştirilişinin, üretilişinin, uçuruluşunun, güçlendirilişinin ve hizmet verişinin nasıl değiştiğini göstererek yeni iş modelleri yaratma olanakları sunuyor.

Airbus'tan tam otomatik test uçuşu

Yorumlar Tüm Yorumlar (50)

Memory ~ 4 yıl önce
80'lerde F 28, DC 9, 707, 727 ile uçuran kaptanlarımızdan hayatta olan varsa bu günleri o yıllarda tahayyül edebiliyorlarmıydı;kıyasen bir yorum isterim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cevap ~ 4 yıl önce
O yollarda pilotluk bilek gucudu simdikiler babasina dayisina parasina guvenipte Atpl soru/cevaplarini ezberleyipde pratik bolumunude 5 ucus dersi asagi 5 yukari lisans almiyollardi yani saygin bir meslekdi,simdi ise Instagram pilotlari var.THY cockipitinde eski yunanli savas pilotlarinin yer alacagini kim bilirdi o yillarda?
Cok zor ~ 4 yıl önce
Bu ucaklarin siberr saldiri yapilarak dusurulmesi nasil onlenecek ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bikkinlik verdi ~ 4 yıl önce
Ne batti bazilarina pilotlugumuz kardesim nedir bu yav

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cevap ~ 4 yıl önce
Neyin pilotusun kardes?
otonom havacı ~ 4 yıl önce
Ne yapacaksanız çabuk yapın. Çünkü çok yakında meslek olarak pilotluk kalkacak. Sadece sportif havacılık kalacak. o da hobi olarak. ben sana yapma demiyorum. Hobi olarak yine yap! buraya da çiziyorum, silmeyin ilerde bakarsınız...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Otonom havacı ~ 4 yıl önce
Geleceğin kokpit ekibi: Bir pilot ve bir köpek! Köpeğin görevi, pilot herhangi bir şeye dokunmaya kalkışırsa ona hırlamak olacak...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KM ~ 4 yıl önce
Gerçekleşse bile hayatta uçmam kokpit ekibi olmadan. Aileme de izin vermem.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eski proje'ye ~ 4 yıl önce
Peki dostum pilotluk madem bu kadar basitti de neden pandemi sürecine kadar pilotlara tüm dünyada oldukça güzel şartlarda teklifler sunuldu ? neden pilotlar bu sistemi tasarlayan mühendislerden bile fazla kazandılar ? o zaman havayolu şirketleri aptal mıydı da uçuş ekiplerine dünya kadar para verdi ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilotluk Bitmez ~ 4 yıl önce
Pilotluk elbette tamamen bitmeyecek zaten haberdeki açıklamayı iyi okuduysanız "Airbus tarafından geliştirilen ATTOL projesi,pilotların otonom teknolojilerin nasıl çalıştığını keşfetmelerini sağlamak ve uçak operasyonları yerine stratejik karar alma ve görev yönetimine daha fazla odaklanmalarına yardımcı olmak için başlatıldı" yazıyor. Sadece pilotluk bugün olduğundan daha kolay bir meslek olacak. Maddi getirisi düşebilir ancak diğer pek çok meslekte olmayan dünyayı gezmek, masa başı rutin olmayan bir mesleği icra etmek yine pilotların olacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vatman ~ 4 yıl önce
Bizim meslek de bitmedi ama önemini kaybetti. Sadece koltukta oturuyoruz, fakat şimdilik. Havacılıkta da önce FO biter, tek pilot sistemine geçilir bence. Sonrası robotların hakim olduğu yeni dünya düzeni!
Günümüz ~ 4 yıl önce
Şu an uçaklar cruise da sid de star da autopilotta uçuyor zaten. Madem öyle alarm kuralım Kabil dönüşü son 2 dakika kala uyandırsın pilotları. O kadar yolu gelirken uykumuz açılsın diye neden elimizi kağıtla kesiyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Otonom ~ 4 yıl önce
30 cm motoru öne taşıdılar diye görüyoruz 2 senedir otonomu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000