30 Temmuz 2009, Perşembe 08:00:45

Airbus yöneticilerine ağır suçlama!

EADS (Avrupa Havacılık Savunma ve Uzay şirketi) ile iştiraki uçak üreticisi Airbus’ın 7 üst düzey yöneticisi ‘insider trading’ yapmakla suçlanıyor.

Aralarında EADS’nin eski CEO’su Noel Forgeard ile Airbus’ın halen Ticari Direktörlük görevini yürüten John Leahy’nin de bulunduğu 7 yöneticinin insider trading yaparak milyonlarca Euro haksız kazanç elde ettiği önü sürüldü. Fransız Sermaye Piyasası Kurulu AMF için bağımsız bir denetçi tarafından hazırlanan 381 sayfalık raporda, Forgeard’ın 5.45 milyon Euro, Leahy’nin ise 3.6 milyon Euro olmak üzere skandala adı karışan üst düzey yöneticilerin toplamda 12.3 milyon Euro para cezasına çarptırılması talep edildi.

A380 sayesinde kazandılar

EADS şirketinin de geç bildirimde bulunmak suçundan 700 milyon Euro para cezası ödemesi gerektiği belirtilen raporda, EADS ile Airbus’ın 7 üst düzey yöneticisinin insider trading sayesinde milyonlarca Euro yasadışı kazanç sağladığı savunuldu. Raporda, suçlanan yöneticilerin dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380 projesinin Mart 2006 tarihinde erteleneceği bilgisine sahip olduklarına işaret edilerek, kamuoyuna bu bilgi açıklanmadan ellerindeki Airbus hisse senetlerini satarak büyük kazanç sağladıkları kaydedildi. Airbus şirketi A380’de yaşanan gecikmeyle ilgili olarak resmi açıklamayı 13 Haziran 2006’da yapması üzerine hisseler borsada adeta çakılmıştı.

Kasımda görüşecekler

Bağımsız denetçi tarafından Fransız SPK’sı AMF için hazırlanan raporun herhangi bir bağlayıcılığı bulunadığı belirtiliyor. Insider trading ile suçlanan yöneticiler ise raporu değerlendirmek için AMF’nin kasım ayında gerçekleştireceği toplantıda haklarındaki suçlamalara karşı kendilerini savuna bilecekleri kaydediliyor. AMF, 2 yıldır yönetciler ile yönetim kurulu üyelerinin hisse satışlarının A380’nin teknik nedenlerden gecikmesiyle ilgili olup olmadığını soruşturturuyor. Bu soruşturmayla ilgili olarak AMF, daha önce EADS’nin eski CEO’su Noel Forgeard, EADS’nin eski Yatırım Stratejilerinden Sorumlu Direktörü Jean-Paul Gut ve Airbus’ın eski Başkanı Gustav Humbert hakkında suç duyurusunda bulumuştu.

2’si EDAS 5’i Airbus

Forgeard ve Leahy dışında hakkında suçlamalar bulunan yöneticiler şu isimlerden oluşuyor: Airbus’ın eski Finans Direktörü Andreas Sperl, EADS’nin Yatırım Stratejilerinden Sorumlu Direktörü Jean-Paul Gut, Airbus’ın eski Başkan Yardımcısı Olivier Andries, Airbus’ın eski İnsan Kaynakları Direktörü Erik Pillet ve Airbus’ın Mükemmelliyet Merkezi Başkanı Alain Flourens.

EADS’den suçlananlara destek

EADS, ‘insider trading’le suçlanan üst düzey yöneticilerine destek çıktı. Herkesin aksi ispat edilene kadar suçsuz oluduğunun hatırlatıldığı açıklamada, “EADS kendini savunmaya ve argümanlarının geçerliliğini göstermeye devam edecektir. Ayrıca, konuyla ilgili kişilerin savun-malarına destek vermeyi de sürdüreceğiz” denildi.

Insider trading nedir

Türkçeye ‘içeriden öğrenenlerin ticareti’ olarak çevrilebilen ‘insider trading’, sermaye piyasası araçlarının değerini etkileyebilecek, henüz kamuya açıklanmamış bilgileri kendisine veya üçüncü kişilere menfaat sağlamak amacıyla kullanmak. Bu şekilde sermaye piyasasında fırsat eşitliğini bozacak şekilde haksız yarar sağlamak anlamına geliyor.

Daimler, Lagardere ve Başkan Enders suçsuz

Fransız SPK’sı için hazırlanan raporda, insider trading olayında, Airbus ve EADS’nin şu anki Başkanı Thomas Enders ile şirketin kurumsal ortakları medya, perakende, havacılık sektörlerinde faaliyet gösteren Fransız Legarde ile Alman otomotiv devi Daimler’in suçsuz olduğu belirtildi.

(Hürriyet)

Airbus yöneticilerine ağır suçlama!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000