11 Ocak 2010, Pazartesi 16:51:09

Airbus rekor açıklayabilir

Airbus’ın yıllık değerlendirme basın konferansı elde ettiği önemli sipariş ve teslimat sayılarına rağmen oldukça başarısız bir gelişim süreci gösteren askeri nakliye uçağı A400M’in gölgesinde kalacağa benziyor.

Analizciler Airbus’ın geçen yıl elde ettiği rekor teslimat sayısını aşmasını ve en büyük rakibi Boeing’i bu alanda geçmesini bekliyor. Her iki uçak üreticisi de ekonomik krizden oldukça etkilense de Airbus Boeing’e göre daha fazla sipariş ve daha az sipariş iptali aldı.

Salı günü yapılacak basın konferansında Airbus CEO’su Tom Enders’ın şirketin 2008 yılındaki 483 uçaklık rekor teslimat sayısını geçeceğini açıklayacağı düşünülüyor. Fransız gazetesi Les Echos’a göre Airbus’ın 2009 yılı teslimat sayısı 498.

Boeing şirketi geçen yıl 2008 yılına göre 28% artış göstererek 481 ticari uçak teslimatı yapmıştı. Alınan sipariş sayısına göre karşılaştırıldığına geçen yılın 11 aylık sürecine bakıldığında Boeing’in aldığı 142 siparişe karşı Airbus 194 net sipariş aldı ve bu alanda Boeing’i geçmiş bulunuyor. Son olarak ise Airbus LAN Airlines’dan 30 adet Türk Hava Yolları’ndan da 20 adet A320 siparişi aldı.

Airbus’ın büyük uçaklar için aldığı sipariş sayısı ise 225 ve bu sayı Boeing’in aldığı 263 siparişe göre geride kalıyor. Boeing ise gecikmeli olarak ilk uçuşunu yaptığı 787 modeli nedeniyle Airbus’a göre daha fazla sipariş iptali almış durumda.

Ancak Airbus’ın 2009 yılında yakaladığı bu başarılar sürekli sorunlarla boğuşan A400M projesinin gölgesi altında kaldı. Geçen ay ilk uçuşunu yapan A400M, sürekli ertelenmesi nedeniyle ortaya çıkan masraflar dolayısıyla Airbus için tam bir başağrısı konumunda. Son günlerde çıkan söylentiler de projenin durdurulabileceği yönünde.

6 yıl önce 20 milyar euro bütçe ile 7 ülkeden alınan 180 siparişle yola çıkan A400m projesinde son olarak EADS’nin ekstra olarak 5 milyar euro’ya daha ihtiyaç duyulduğunu belirtilmişti. Airbus, A400M’de yaşanan bu gelişmelerin ve yüklü masrafların projeye katılan ülkelerin hazır bir Pratt & Whitney turboprop motoru kullanmak yerine sıfırdan yeni bir motor üretme isteğine bağlıyor. Ancak motor problemi projeyi erteleyen tek sorun değil. Uçağın ağırlığı da projenin gecikmesine neden olan başka bir sorun. Ülke yetkilileri 30 Ocak’ta Londra’da bir araya gelecek ve A400M projesinde ortaya çıkan masrafların nasıl üstesinden gelebileceklerini tartışacaklar.

CEO Enders, projeyi durdurmayı ciddi seçeneklerden biri olarak görüyor. Projeyi durdurmak, EADS’ye maddi olarak 5.7 milyar euro’ya ve aynı zamanda kredibilitesinde oluşacak büyük hasarlara neden olacak.

2011 yılı Airbus için daha ustalık isteyen bir yıl olacak çünkü Airbus’ın en sağlıklı müşterileri 2010 yılındaki teslimat planında yer alıyor. Airbus’ın üretim planını koruyup koruyamayacağı önem arz ediyor. Geçen yıl Airbus, A380 ve A320’lerde yaşanan talep azlığından dolayı teslimatlarda kesintiye gitmişti. Ekim ayında A320’nin aylık üretimini 36’dan 34’e düşürdü ve 2009 yılında sadece 10 adet A380 teslimatı yapıldı.

Analizciler, Airbus’ın Salı günü yapacağı basın konferansında üretimde kesintiye gideceklerini açıklayacağını düşünmüyor.

Airbus rekor açıklayabilir

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000