20 Temmuz 2022, Çarşamba 13:07:56

Airbus A30 MRTT havadan havaya otomatik yakıt ikmali ile bir ilki başardı

Airbus A330 MRTT, Singapur Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri (RSAF) ile işbirliği içinde yürütülen başarılı bir kampanyanın ardından, gün ışığında otomatik havadan havaya yakıt ikmali (A3R) operasyonları için sertifikalandırılan dünyanın ilk tankeri oldu.
  • Installs birilerine faydasi olur.

Airbus A330 MRTT, Singapur Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri (RSAF) ile işbirliği içinde yürütülen başarılı bir kampanyanın ardından, gün ışığında otomatik havadan havaya yakıt ikmali (A3R) operasyonları için sertifikalandırılan dünyanın ilk tankeri oldu.

İspanya Ulusal Havacılık ve Uzay Teknolojisi Enstitüsü (INTA) tarafından onaylanan ve Airbus tarafından geliştirilen yeni SMART MRTT'nin bir parçası olan A3R sistemi, alıcı uçakta ek ekipman gerektirmiyor. Havada yakıt ikmali operatörünün (ARO) iş yükünü azaltmayı hedefleyen bu yetenek, güvenliği artırmayı ve hava üstünlüğünü sağlamak için operasyonel koşullarda havadan havaya yakıt ikmali (AAR) transferini optimize etmeyi amaçlıyor.

A330 MRTT’nin, üstün havada yakıt ikmali yetenekleriyle teknolojik avantajını artırmaya devam ettiğini vurgulayan Airbus Defence and Space Askeri Hava Sistemleri Başkanı Jean-Brice Dumont, sözlerine şöyle devam etti: “A3R yeteneğinin sertifikasyonunu, 2018 yılında Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAAF) ile ortak bir operasyonda, dünyada boom sistemiyle ilk otomatikleştirilmiş temas ile başlayan başarılı bir yolculuğun sonucu olarak açıklayabiliriz. O zamandan beri, müşterilerimizin desteği sayesinde, özellikle de uçağın ilk müşterisi olan ve oyunun kurallarını değiştiren bu yetenekten yararlanan ilk operatör olan ortağımız RSAF'ın katılımı sayesinde, havacılıkta daha fazla ‘dünya ilki’ gerçekleştirdik.”

Airbus ve RSAF arasında SMART MRTT'nin geliştirilmesi için yapılan işbirliği kapsamında bir RSAF A330 MRTT; A3R'nin geliştirilmesinde, uçuş testinde ve sertifikasyonunda yer aldı. Ayrıca, yedek parçaların verimli kullanımını en üst düzeye çıkarmak için araçlar sağlanırken, yer görevlerinin daha hızlı çözülmesini sağlayan gelişmiş bakım yetenekleri geliştirildi.

A330 MRTT'nin evrimine giden yol burada bitmiyor. Airbus, yan kuruluşu Airbus UpNext aracılığıyla, Otonom Varlıklar Havadan Havaya Yakıt İkmali (A4R) ve Otonom Oluşum Uçuşu (AF2) operasyonlarını mümkün kılan teknolojileri geliştirecek, uyarlayacak, olgunlaştıracak, entegre edecek ve değerlendirecek bir test aracı olan Auto'Mate'i piyasaya sürdü. Auto'Mate, UpNext Auto'Mate demo aracının temeli olan bir dizi yeni teknoloji gerektiren alıcı uçağın görevlerini otomatikleştirmeye odaklanacak.

Bu teknolojik yapı parçaları 2023'te uçuşta test edilecek ve her iki durumda da Tanker Yakıt İkmal Uçuş Test Yatağı olarak bir A310 ve alıcı uçak olarak DT-25 Hedef Uçağı kullanılarak 2024'ün ortalarında son bir uçtan uca uçuşu ile test edilecek. Airbus Auto'Mate demo aracında geliştirilen teknolojiler seti, mürettebat yorgunluğunu ve eğitim maliyetlerini azaltmak, güvenliği ve verimliliği artırmak için mevcut Havadan Havaya Yakıt İkmal (AAR) operasyonlarının özerklik düzeyinde ileriye yönelik dönüştürücü bir adıma olanak sağlayacak. İnsansız Havadan Havaya Yakıt İkmal operasyonları (insansızdan insansıza AAR operasyonları dâhil), gelecekteki savunma senaryoları için oldukça talep edilen bir yetenek olarak gösteriliyor ve Auto´Mate, İspanya'da başlatılan, geliştirilen ve sonuçlandırılan ilk UpNext demo aracı olarak dikkat çekiyor.

 

Airbus A30 MRTT havadan havaya otomatik yakıt ikmali ile bir ilki başardı

Yorumlar

Tony ~ 2 yıl önce
Installs birilerine faydasi olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000