16 Ağustos 2009, Pazar 10:40:10

AIRBUS 350’YE AKILLI SİSTEM

Avrupalı uçak üreticisi Airbus, kabin basıncının düşmesi sonucu yaşanan hava kazalarının önüne geçebilmek için Airbus 350 serisinde yeni bir sistem deneyecek.
  • mea 20 bin fit üstünde napcak bu uçak?
  • neden makinaya emanet edilmezki can zaten makinaya emanet uçmuyormuyuz yeni nesil pek çok uçakta bayılmış bir ekiple havada başı boş kalmış uçaktansa kendisi ineni tercih ederim
  • Ne olursa olsun insan hayatı böyle bir düzeneğe emanet edilmez. O sistem günün birinde sapıtıp hiç bir neden yokken kontrolu ele alır sonra da çok tartışılır. Hele bunlar doğru düzgün pitot tüpü yapamazken böyle şeylere hiç kalkışmasalar daha iyi.
  • Bir pilot bana gülerek bir esprili hikaye anlatmıştı. Dedi ki yakında kokpitte 1 pilot ve bir tane köpek uçacak. Uçak kendi uçacak, pilot kokpitte oturacak, köpek ise pilot uçağa müdahale etmek isterse onu ısıracak. Demekki bu hikayenin gerçek olmasına az kalmış:)
  • 70 yıllık cessna'yı çesna diye okuma abim okunuşu sessna sessna tamammı d......eşşek..a..sksn.:)
  • valaha şu çesnalara lazım
  • 737-300 Değil 737-700

Avrupalı uçak üreticisi Airbus, kabin basıncının düşmesi sonucu yaşanan hava kazalarının önüne geçebilmek için  Airbus 350 serisinde yeni bir sistem deneyecek.

Sistem,  güvensiz kabin basıncı tespit ettiği zaman uçağı otomatik olarak yardımsız acil iniş yaptırabilecek.

Kabin basıncının düşmesi sonucu yaşanan kazalara en önemli örnek dört yıl onceki Helios Havayolları kazasıydı. Şirkete ait Boeing 737-300 uçağı Güney Kıbrıs’tan Atina’ya giderken, uçakta basınçlandırma sistemi çalışmamış,  bunun farkedilememesi sonucu oluşan oksijen eksikliği nedeniyle mürettebat bilinçlerini kaybetmişti. Havada kontrolsüz uçan uçak yakıtı bittikten sonra düşmüştü.

Bu kaza Airbus firmasını harekete geçirdi.  Avrupalı Airbus, kesin karar verilmediğini açıklasa da yardımsız acil iniş paketinin A350 uçağına konulmasının düşünüldüğünü bildirdi.

Kabin basıncı arızası durumunda otomatik olarak devreye giren sistem şöyle çalışacak.

Uçağın görüntüleme sistemi kabin basıncında herhangi bir güvensizlik hissettiği anda monitörler aracılığıyla pilotları uyaracak ve geri sayım moduna geçecek. Eğer pilotlar bu uyarıya karşı herhangi bir müdahalede bulunmazsa uçak otomatik olarak kontrolü ele alacak.

Uçak, kabin basıncını dengelemek için hızlı bir şekilde uçuş seviyesini oksijen maskelerine ihtiyaç olmayan seviyeye düşürecek.

Airbus firması bu sistemlerin kesin olarak kullanılacağını onaylamamasına rağmen, bu paketi diğer modellerinde de kullanabilir.

AIRBUS 350’YE AKILLI SİSTEM

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Misafir ~ 15 yıl önce
mea 20 bin fit üstünde napcak bu uçak?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
neden makinaya emanet edilmezki can zaten makinaya emanet uçmuyormuyuz yeni nesil pek çok uçakta bayılmış bir ekiple havada başı boş kalmış uçaktansa kendisi ineni tercih ederim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ne olursa olsun insan hayatı böyle bir düzeneğe emanet edilmez. O sistem günün birinde sapıtıp hiç bir neden yokken kontrolu ele alır sonra da çok tartışılır. Hele bunlar doğru düzgün pitot tüpü yapamazken böyle şeylere hiç kalkışmasalar daha iyi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bir pilot bana gülerek bir esprili hikaye anlatmıştı. Dedi ki yakında kokpitte 1 pilot ve bir tane köpek uçacak. Uçak kendi uçacak, pilot kokpitte oturacak, köpek ise pilot uçağa müdahale etmek isterse onu ısıracak. Demekki bu hikayenin gerçek olmasına az kalmış:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
70 yıllık cessna'yı çesna diye okuma abim okunuşu sessna sessna tamammı d......eşşek..a..sksn.:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
valaha şu çesnalara lazım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
737-300 Değil 737-700

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000