17 Şubat 2011, Perşembe 08:11:36

AB'DEN RUMLARA İKİLİ HAVACILIK ANLAŞMASI TALEBİ

Avrupa Komisyonu Kıbrıs Rum Kesimi, İrlanda, Polonya, Portekiz, Slovakya ve İspanya’ya Rusya’yla ikili hava hizmetleri anlaşmaları konusunda “resmi bilgi mektubu” olarak bilinen birer resmi talep gönderdi.

Yapılan resmi açıklamaya göre Avrupa Komisyonu, anlaşmaların, Avrupa hava taşımacılığıyla rekabeti engelleyebileceğini ve AB anti-güven kuralları çerçevesinde yasadışı olabilecek Sibirya sınır ötesi uçuş fiyatlarına zemin sağlayabileceğini belirtti.

Komisyon ayrıca bu tür ikili anlaşmaların AB hava taşımacılığı üzerinde konu olan ülkeye bağlı olarak değişik koşullar yükleyebileceğini, rekabete ek bir çarpıklık yaratabileceğini kaydetti.

Benzeri mektuplar Ekim 2010’da Avusturya, Finlandiya, Fransa ve Almanya’ya, Ocak 2011’de Belçika, Danimarka, İtalya, Lüksemburg, İsveç ve Birleşik Krallığa da gönderilmişti.

Komisyon mektubunda, “Avrupa Birliği hava taşımacılığının Asya’ya uçuşlarda Sibirya üzerinden uçuşları ödemek zorunda olduğu, bunun uçuşları daha da pahalı yapmakla kalmayıp aynı zamanda Avrupa Birliği ve AB hava taşımacısı olmayanlar arasında adil olmayan bir rekabet yaratacağı” ifade edildi.

Komisyona göre, bir birlik üyesiyle birlik üyesi olmayan ülke arasında ikili hava taşımacılığı anlaşmalarına, sadece birlik üyesi ülkelerin havayollarına değil tüm AB hava taşımacılarına eşit olarak uygulanan koşulları tanıyan bir “AB karar cümlesi” katılması gerektiği vurgulandı; bunun 1990’ların başında oluşturulan, Avrupa Birliği’nin herhangi bir yerinde aynı koşullar altında yetkili hava taşımacılarının faaliyet göstermelerinin garanti edilmesini öngören Tek Avrupa Havacılık Piyasası için gerekli bir bölüm olduğu belirtildi.

Üye ülkelerin resmi bilgi mektubuna iki ay içinde cevap vermeleri gerekiyor. Komisyon’a tatmin edici bir cevap verilmemesi halinde Komisyon, üye ülkelerde Rusya’yla ikili hava taşımacılığı anlaşmalarını değiştirmelerini talep edeceği nedenli bir görüş belirtecek. (ABHaber)

AB'DEN RUMLARA İKİLİ HAVACILIK ANLAŞMASI TALEBİ

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000