07 Aralık 2022, Çarşamba 12:06:19

ABD'de Türkiye'nin F-16 alımını kısıtlayan maddeler çıkarıldı

ABD'nin 2023 savunma bütçesini de içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının son halinden, Temsilciler Meclisince Türkiye’nin F-16 alımını sınırlandırmak üzere konulan maddeler de çıkarıldı.
  • Böyle giderse herhalde bir 10 yıl sonra F16 uçaklarına alırız
  • 50 li yaslardaki emekli pilotlarin gurur duydugu bir ucaktir F16
  • Eski devri kapanmis, model ve konsepti tarih olmus, bir hava araci, bence sade drone veya jet baslangic agitim araci olarak kullanilabilir, gururumuz HV K lerimizin daha iyi modern bir ucaga ihtiyaci var, makyajdan artik yuzu gorunmeyen bu dinozor ucaga degil
  • F35 programından atılıp hala düşmana karşı yetersiz uçaklar aldığımız için mutlu olmak

ABD'nin 2023 savunma bütçesini de içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının son halinden, Temsilciler Meclisince Türkiye’nin F-16 alımını sınırlandırmak üzere konulan maddeler de çıkarıldı.

ABD Kongresinin iki kanadından senatör ve temsilcilerin yer aldığı konferans komitesi, 857 milyar dolarlık savunma bütçesini de içeren NDAA tasarısına son halini verdi.

Tasarının son halinde, Rum lobisine yakınlıklarıyla bilinen New Hampshire Temsilcisi Demokrat Chris Pappas, Florida Temsilcisi Cumhuriyetçi Gus Bilirakis, New York Temsilcisi Cumhuriyetçi Nicole Malliotakis ve New Jersey Temsilcisi Demokrat Frant Pallone dahil 18 temsilci tarafından sunulan ve tasarının Temsilciler Meclisi versiyonuna eklenerek kabul edilen Türkiye’ye F-16 satışlarını kısıtlayıcı koşullara bağlayan maddeler yer almadı.

İlgili maddelerin çıkarılması, daha önce New Jersey Senatörü Bob Menendez ile Maryland Senatörü Chris van Hollen’ın sunduğu benzer maddelerin NDAA tasarısının Senato versiyonuna eklenmemesinin ardından geldi.

Temsilciler Meclisinde kabul edilen söz konusu eklemelerle, Silah İhracatı Kontrol Yasası kapsamında Türkiye’ye yeni F-16 satışının yapılmaması ve F-16 modernizasyon kitlerinin satılmaması hükmü konulurken, bu maddenin muafiyeti ise şu şartlara bağlanıyordu:

"Senato ve Temsilciler Meclisi ilgili komitelerine söz konusu satışın ABD’nin önemli ulusal güvenlik menfaatlerine temas ettiği ve bu silahların Yunan hava sahasını mükerrer şekilde ihlal etmeyeceğini temin etmek için atılacak somut adımlar sunulduktan sonra başkan bu maddeye muafiyet uygulayabilir."

Menendez ve van Hollen’ın sunduğu maddeler Senato tasarısına eklenmezken, Pappas ve destekçilerinin sunduğu tasarı Temsilciler Meclisinde 14 Temmuz’da kabul edilmiş ve eklenmişti.

Kongreden bu adımın gelmesinde, Türk diplomatların ve Dışişleri Bakanlığının Washington’daki çabalarının etkili olduğu ifade ediliyor.

İlgili maddelerin konferans komitesinde çıkarılmasıyla, Türkiye’nin F-16 alımına yasa gerekçesiyle bazı kısıtlamalar getirme kozu ABD Kongresinin elinden alınmış oldu ancak silah satışının yapılabilmesi için yönetimin sunduğu satış tebligatına kongreden itiraz gelmemesi gerekiyor.

Diğer taraftan, başta Menendez olmak üzere Türkiye karşıtlığı ve Rum lobisine yakınlığı bilinen kongre üyeleri, her fırsatta Türkiye’ye F-16 satışını engelleyeceğini açıklıyor.

Türkiye, ABD’den 40 yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve envanterindeki 80 uçak için ise modernizasyon kiti talep ediyor. (Sputnik)

ABD'de Türkiye'nin F-16 alımını kısıtlayan maddeler çıkarıldı

Yorumlar

TR ~ 1 yıl önce
Böyle giderse herhalde bir 10 yıl sonra F16 uçaklarına alırız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Heh heh ~ 1 yıl önce
50 li yaslardaki emekli pilotlarin gurur duydugu bir ucaktir F16

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Devri kapanmis ~ 1 yıl önce
Eski devri kapanmis, model ve konsepti tarih olmus, bir hava araci, bence sade drone veya jet baslangic agitim araci olarak kullanilabilir, gururumuz HV K lerimizin daha iyi modern bir ucaga ihtiyaci var, makyajdan artik yuzu gorunmeyen bu dinozor ucaga degil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yetersiz ~ 1 yıl önce
F35 programından atılıp hala düşmana karşı yetersiz uçaklar aldığımız için mutlu olmak

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000