10 Mayıs 2009, Pazar 09:20:14

ABD'de havalimanları özelleştirilemiyor

Akşam Gazetesi havacılık yazarı Tolga Turgut, ABD'de havalimanlarının özeleştirilmesi konusuna değinmiş. İşte Turgut'un yazısı...

ABD'de ilk kez bir havalimanının özelleştirilmesi ciddi anlamda denendi. Avrupa'da 80'li yıllarda başlayan havalimanı özelleştirmelerinin henüz ABD'de uygulanan bir örneği bulunmuyor. Zira bu ülke havalimanlarının işletmesi genelde eyalet yönetimleri ve belediyelerce gerçekleştiriliyor.

Geçtiğimiz aylarda ABD'de ilk defa, bir havalimanı özelleştirilmek üzere ihaleye çıktı. Başkan Obama'nın memleketi Illinois eyaletinin başkenti Chicago'da bulunan Midway Havalimanı,  pilot model olarak 99 yıllığına ihaleye çıkarıldı. Midway, Chicago'nun ana havalimanı Ohare'den sonra iki numaralı ve iç hat ağırlıklı bir havalimanı olarak biliniyor. Chicago'da daha önce benzer bir modelle şehrin tüm otopark alanları ve garajları yaklaşık 2 milyar dolarlık bir bedelle kiraya verilmişti. Midway'in özelleştirilmesi ilginçtir; Chicago halkı genelde otopark alanları zamlanır endişesi ile karşı çıkmış olsa da eyalet meclisinde 49'a karşı 0 oyla onaylanmıştı.

HEDEF 2,5 MİLYAR DOLAR

Vancouver Havalimanı liderliğindeki konsorsiyumun en fazla ilgili gözüktüğü ihale, şayet finansmanı bulunmuş olsa idi, Chicago Midway Havalimanı'nı 99 yıllığına işletecek ve bu konsorsiyum 2,5 milyar dolarlık bir kaynak yaratmış olacaktı. Dünyadaki ekonomik resesyondan ötürü kanımca bundan sonra havalimanı özelleştirilmeleri bir süreliğine duracaktır. Hele bir de geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan domuz gribinin yayılma endişesi, sektörün sıkıntılarının üzerine iyice tuz-biber ekmiş gözüküyor. 

Midway Havalimanı özelleştirilmesi konusunda dikkatimi çeken önemli bir konu da Chicago havalimanlarının altyapı geliştirilmesi ve havalimanı çalışanlarının emeklilik ikramiyelerinin düzenlenmesi için 1 milyar dolar ayrılacak olmasıydı. Ülkemizde de yıllardır devam eden havalimanı özelleştirmeleri mevcut, ancak maalesef bu gelirin toplam yüzde 2-3'ü bile havacılık altyapısı için değerlendirilmiyor. Biz Türkler her konuda olduğu gibi havacılıkta da zayıf bir altyapının üstüne sadece görünüşte güzel bir üstyapıyı makyajlayarak kendimizi kandırmaya devam ediyoruz. Oysa altyapı ne kadar sağlamsa üstyapı da o kadar sağlam olur.

ABD'de havalimanları özelleştirilemiyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000