26 Ağustos 2009, Çarşamba 08:00:23

ABD, KUZEY IRAK'A KALICI ÜS KURUYOR!

ABD, Kürt-Arap çatışması bahanesiyle Kuzey Irak’ta kalıcı bir üs kuracak. İddialara göre Amerika, üs için Erbil-Musul yolu üzerindeki Kelek bölgesinde arazi aldı.
  • İlk yapılan enfes "yorum"a katılmamak elde değil...
  • Burnumuzun içinde de üs'leri yok mu?
  • Bunlara, “Yeryüzünde fesat çıkarmayın” denildiğinde, “Biz ancak ıslah edicileriz!” derler. İyi bilin ki, onlar bozguncuların ta kendileridir. Fakat farkında değillerdir. Bakara: 11-12

Amerika’nın Irak’tan tam manasıyla ne zaman çekileceği giderek muğlaklaşıyor. 30 Haziran’dan itibaren yerleşim merkezlerinden askerlerini çeken ABD, konuşlandığı alanları önümüzdeki dönemde genişletebileceğini duyurdu. Özellikle Irak Federe Bölgesi’nde tırmanan Kürt-Arap gerginliği üzerine ABD, bazı alanlarda ‘tampon bölge’ oluşturacak. Musul, Kerkük, Ninova gibi bölgelerde Kürtler ile Araplar arasında konuşlanacak Amerikan askerleri geçici adacıklar oluşturacak. Bu kuvvetler aynı zamanda Irak merkezî hükûmeti askerleriyle Peşmerge kuvvetlerinin olası çatışmasını da ortadan kaldırmayı hedefliyor. Irak’taki ABD güçlerinin komutanı General Ray Odierno, Irak’ın kuzeyindeki sorunlu bölgelerde Amerikan askerlerini konuşlandırmak istediklerini geçtiğimiz hafta açıkladı: “Amerikan askerleri, Araplar ile Kürtler arasında anlaşmazlık bulunan toprakların sınırındaki korumasız köylerin güvenliği için Irak hükûmeti ve yerel güçlerle birlikte çalışacak.” General Ray Odierno, Amerikan askerlerinden oluşan tampon bölgenin adını da geçici ‘güven inşası tedbiri’ olarak açıkladı.

Amerika’nın bu hamlesi, şüphesiz var olan ve giderek tırmanan Kürt-Arap geriliminin (özellikle Musul ve Kerkük’te meydana gelen patlamalarda Kürtler ve Araplar birbirlerini suçluyor) önüne geçebilir. ABD’nin Kuzey Irak’ta bir üs kurma hayalini bu vesileyle daha rahat gerçekleştirebileceği belirtiliyor. Zira Amerika, 2011’in sonuna kadar Irak’taki bütün ordusunu çekme kararı aldı. ABD’nin hâlen Irak topraklarında 130 bin kadar askeri bulunuyor.

Tabii, bölgede gerilimin kısa sürede dineceğini düşünmek, şimdiki verilerle çok güç. Kerkük, Musul ve Telafer gibi yerlerde ve küçük kasabalarda Kürtler ile Araplar arasında başlayan kavga giderek derinleşiyor. Sorun sıradan bir alacak-verecek meselesi değil, toprak savaşına dönüşmüş durumda. Ayrıca Araplar ile Kürtler arasında başlayacak toprak odaklı kan davası Türkmenlere de sıçrayacak gibi.

İşte Amerika, bütün bu sonuçları göz önünde bulundurarak Irak’ta olmasa da Kuzey Irak’ta varlığını perçinlemek istiyor. Bu vesile ile ‘İncirlik Üssü’ gibi bir merkezin kurulması için düğmeye basıldığı belirtiliyor. Amerika, buradaki üs ile Ortadoğu’da etkin olmak istiyor. 10 bin ila 20 bin civarında askeri barındıracak alanda havaalanı da düşünülüyor. ABD, bölgede üs kurmayı 2003 yılından beri düşünüyor. Saddam Hüseyin’in devrilmesinden sonra eski Musul Havaalanı’nı üs olarak kullanmak isteyen Amerika, bu hayalini bir türlü gerçekleştiremedi. Siyasi konjonktür ve Musul’un güvenli bir yer olmaması nedeniyle ABD bu planı askıya aldı.

Ancak Amerikan ordusunun Irak’tan çekilme takviminin belirlenmesinin ardından burada kurmayı planladığı üs için düğmeye bastığı belirtiliyor. Kürt-Arap gerginliğini bahane eden ABD’nin yeni üs için araziler almaya başladığı ve yer belirlediği de gelen haberler arasında. ABD’nin, Musul Havaalanı’na karşılık yeni bir alternatif oluşturduğu, bunun Erbil-Musul yolu üzerindeki Kelek (Musul’a 40 kilometre uzaklıkta, geçmişte buradaki yol inşaatı için Leyla Zana’nın adı geçmişti) ilçesi olarak belirlendiği ifade ediliyor. Yerel kaynaklara göre ABD, bu bölgede son dönemde önemli miktarda arazi aldı.

Kürt-Arap bölgelerini ayıran bu coğrafya, oldukça stratejik bir yer. Ovaya hâkim ve Zap suyuna bakan bölge, aynı zamanda dış etkenlere karşı da doğal korunaklı. Tabii Amerika’nın, İncirlik Üssü’nün benzerini buraya konuşlandırırken aynı zamanda Kerkük’ten de tamamen çekilmeyeceği, Kerkük’te küçük bir birlik bırakacağı tahmin ediliyor. Bunun için eski Kerkük Havaalanı’nı kullanacak. Bu durumda Amerika’nın üs için Irak parlamentosundan izin alması gerekiyor. Yani Irak hükûmetinin bunu onaylaması şart. Son çatışmalar ve patlamalara bakıldığında Irak hükûmetinin de Amerika’nın kontrol amaçlı üs kurmasına izin vermesi sürpriz olmayacak.

(Aksiyon)

ABD, KUZEY IRAK'A KALICI ÜS KURUYOR!

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
İlk yapılan enfes "yorum"a katılmamak elde değil...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Burnumuzun içinde de üs'leri yok mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bunlara, “Yeryüzünde fesat çıkarmayın” denildiğinde, “Biz ancak ıslah edicileriz!” derler. İyi bilin ki, onlar bozguncuların ta kendileridir. Fakat farkında değillerdir. Bakara: 11-12

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000