02 Mayıs 2010, Pazar 08:42:59

ABD 14 ÜLKEYE "POTANSİYEL TERÖRİST" DAMGASI VURDU

ABD’nin Newark havaalanında bir yolcu 20 dakikalığına yasak bölgeye girince güvenlik taramaları yeniden yapıldı. Vücut taramasında yolcuların giysi ve çamaşırlarının altından bedenlerinin görülmesiyle silah varsa saptanıyor. Ancak bunun insan haklarına aykırı olduğu uyarısı yapılıyor.
  • Dûnyada Patlak veren Tûm savaslarda Amerikanin Parmagi var 20000 km uzakta olan Vietnam ve Korede ne isi vardi. Dûnyanin Jandarmasi olan ABD Herkesi Terörist olarak görüyor.Ayrica Tûrkiye ve Yunanistan a savas rüzgarlari üfleyerek iki tarafa da Silah satiyor ve Yunanistan Batarken kendisi F16lar satarak Para Kazaniyor.

ABD, Küba hariç hepsi Müslüman olan 14 ülkeden gelen yolcuları diğerlerinden ayırıp tüm vücut taraması dahil çok sıkı aramadan geçirmeye başladı.

Noel günü bir Amerikan yolcu uçağının Yemen bağlantılı bir Nijeryalı tarafından havaya uçurulması girişiminin ardından selefi Bush’u anımsatan önlemlere yönelen ABD Başkanı Barack Obama, biri hariç hepsi Müslüman 14 ülkeden gelen yolculara ‘potansiyel terörist muamelesi’ yapan güvenlik uygulaması başlattı. Obama yönetimi, 14 ülkeyi ‘terörü destekleyen ülkeler’ ve ‘ilgili diğer ülkeler’ diye listeledi. Nijerya, Yemen, Somali, Pakistan, Suudi Arabistan, Suriye, İran, Irak, Afganistan, Sudan, Lübnan, Libya, Cezayir ve Küba’dan doğrudan-dolaylı gelenler tam vücut taraması ve kapsamlı bagaj aramasına tabi tutulacak.
ABD Dışişleri’nin ‘teröre destek veren ülkeler’ listesinde Küba, İran, Sudan ve Suriye yer alıyor. ‘İlgili ülkeler’ ise Nijerya, Yemen, Pakistan, Afganistan, Cezayir, Irak, Lübnan, Libya, Suudi Arabistan ve Somali. 14 ülkeden ABD’ye girenlere yönelik geliştirilmiş arama teknikleri ‘tüm vücut taraması’, ‘çantaların aranması’ ve patlayıcı tespit eden teknolojinin kullanımını içeriyor. Diğer ülkelerden gelenlere de denetimler sıkılaştırılacak.
Dün yürürlüğe giren önlemlere ilk tepki veren ülke Nijerya olurken, Enformasyon Bakanı Dora Akunyili “Bir kişinin davranışı yüzünden 150 milyonluk bir halka ayrımcılık yapmak adil değil. Nijeryalıların terörist eğilimleri yok” dedi. Ayrımcılığa Karşı Amerikan Arap Komitesi’nden Nawar Şora, “Bu aşırı ve çok tehlikeli. İnsanlar geldikleri ülke nedeniyle terörle bağlantılı damgası yiyor” saptamasını yaptı.

25 Aralık’ta Nijeryalı zanlı Ömer Faruk Abdülmuttalib bir dizi havaalanında güvenlik kontrolünden rahatlıkla geçip uçakta iç çamaşırına gizlediği PETN’yi  patlatmaya çalışmıştı. Babasının üç ay önce ABD’li yetkilileri uyarmasına rağmen Abdülmuttalib’in sıkı güvenlik denetiminden geçirilecekler ve uçuş yasaklılar listesine konulmadığı ve vizesinin iptal edilmediğinin ortaya çıkması üzerine Obama güvenlik açıklarını giderme sözü vermişti.

Britanya’da tam tarama
Dün Ulaşım Güvenlik İdaresi (TSA), “ABD’ye gelen tüm yolcular için ‘rastgele’ veya şüpheli davranışlar sergileyenlere yönelik ‘tehdit temelli’ aramaların sayısı artırılacak. Teröre destek veren ya da  ilgili ülkelerden veya bunlar üzerinden gelen her yolcu daha kapsamlı aramadan geçirilecek” açıklamasını yaptı. Britanya havayollarına da tam vücut taramasına geçilmesi talimatı verildi. Ancak basına bunun için yerleştirilecek cihazların toz ya da sıvıları algılayamadığına dair uzman görüşlerini aktardı.  Tüm vücut taramasında elektromanyetik dalgalar yardımıyla, yolcunun üç boyutlu çıplak görüntüsü elde ediliyor. Ancak bunun insan haklarına aykırı olduğu, bunu görenlerin havaalanı çalışanlarıyla sınırlı kalmayacağı, internete bile düşebileceği uyarısı yapılıyor.

Fransa elçiliği de kapandı
Bu arada ABD’nin New Jersey eyaletindeki Newark Uluslararası Havaalanı’nın C terminali, önceki gece bir kişinin çıkış kapısından yasak bölgeye girmesi üzerine kapatıldı. Tüm yolcular güvenli bölgeden çıkarılıp yeniden taramadan geçirilince 3 bin kişilik  kuyruk oluştu. Havaalanı kapsamlı aranırken uçuşlar altı saat sonra başlayabildi.

Öte yandan Kaide’nin saldırı tehdidi üzerine Yemen’de ABD ve Britanya’nın ardından Fransa da elçiliğini kapattı.
(Radikal)

ABD 14 ÜLKEYE "POTANSİYEL TERÖRİST" DAMGASI VURDU

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Dûnyada Patlak veren Tûm savaslarda Amerikanin Parmagi var 20000 km uzakta olan Vietnam ve Korede ne isi vardi. Dûnyanin Jandarmasi olan ABD Herkesi Terörist olarak görüyor.Ayrica Tûrkiye ve Yunanistan a savas rüzgarlari üfleyerek iki tarafa da Silah satiyor ve Yunanistan Batarken kendisi F16lar satarak Para Kazaniyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000