07 Ocak 2015, Çarşamba 08:11:00

A380'İ GÖLGEDE BIRAKACAK UÇAK

A380'nin göklerde oluşu oldukça heyecanlandırırken bu iki katlı uçak 500 ila 850 yolcu kapasitesi ile gökyüzünün devi durumunda.
  • Yahu nasıl uçacak bu meret anlamadım ki
  • Onemli olan Ucak dizayn edilirken Emniyet ve. Ucagin hizi. Bir an once. Hedefine ulasmasi. Uzmanlar Concort. Gibi ucak uzerinde. Calismasi lazim. Ve Okyanus asiri ucaklar mutlaka. Dort motor olmasi Gerekir. Cunku once emniyet. Gelir para kazanmak sonra. Biz havacilar oncelikle emniyeti dusunuruz concordi neden. Dusundum cuku Kanat. Satih. Cok genis. Cok genis olmasi yer cekim ivmesin. Azalmak ve Kaldima kuvvetini artirmak . 707 let. Kanatlari cok genisDort tanede Canavar gibi motorlari vardi Fakat bakimi cok zordu.
  • ucak ne kada büyük olursa sorunda o kadar büyük olur sacma en iyisi 737 yada 747-200 bunlar hava yollarının asla vezgecmeyecegi 2 ucak
  • ne saçma bir şey olmuş
  • Tipsiz ve tasarimla bu isler olsaydi zaten...
  • 748' i Tek geçerim bu alemde.
  • Airbus A380 nin bile üretimini durdurmyaı düşünürken bu kadar büyük bir uçak ne kadar başarılı olur düşündürücü.
  • "Havayolları açısından uçak ne kadar büyükse o kadar iyidir." mi acaba?... Neden herkes 4 motorlulardan kaçınıyor?
  • Öyle çizmek çok kolay hangi havalimanına sığcak o acaba
  • O ucak kalkmaz. Motoru yok.

A380'nin göklerde oluşu oldukça heyecanlandırırken bu iki katlı uçak 500 ila 850 yolcu kapasitesi ile gökyüzünün devi durumunda. Fakat üzerinde çalışılan yeni bir tasarım A380’leri bile gölgede bırakabilir.

AWWA Sky Whale (Gök Balinası) İspanyol tasarımcı Oscar Vinals’in uçak tasarımı. Üç katlı bu uçak, tropik balık ile bilim-kurgu uzay aracının bir karması gibi. Bu dev tasarım hava yolculuğunun yeni tarzını mı müjdeliyor bize?

Havayolları açısından uçak ne kadar büyükse o kadar iyidir. Jet çağının ilk dönemlerinde Boeing 707’ler sayesinde daha çok yolcuyu daha hızlı taşımak mümkün olmuştu. Daha sonraki yıllarda uçaklar giderek büyüdü. Boeing 747’nin başını çektiği “Jumbo” tasarımlarla koltuk sayısı arttı, fiyatlar düştü.

‘Gök Balinası’

Vinals, “Gök Balinası’nda uçmak, kendi özel “tiyatro koltuğunuzda” seyahat ederken etrafınızda olup bitenleri seyretmenizi, hava akımının çıkardığı sesleri işitmenizi ve bu arada büyük ve zekice tasarlanmış bir yapının içerisinde kendinizi güvende hissetmenizi sağlayacak,” diyor.

İleri teknoloji kullanılan tasarım, kendi kendini onaran kanatlar, neredeyse dik kalkışı sağlayan döner motorlar gibi özelliklere sahip.
Uçakta ayrıca düzgün hava akışını sağlayacak, hava türbülansını ve hava direncini azaltacak düzenekler de bulunuyor.
Şu an için bu teknolojinin mümkün ama geniş çaplı üretim bakımından uygulanabilir olmadığını söyleyen Vinals, bu tasarım üzerinde yıllarca araştırma yapmış. Uzmanlar, bu tür girişimleri, sektör dışından insanların hayal güçlerini kullanarak alışılmış tarza meydan okumasını memnuniyetle karşılıyor.

Geleneksel mi, yeni mi?

Liverpool Üniversitesi’nden hava-uzay mühendisliği öğretim üyesi Dr Michael Jump, uçak tasarımlarını değerlendirirken gözetilen üç faktör olduğunu belirtiyor. Bunlar: İtiş gücünün etkinliği (motorların ne kadar etkili olduğu), aerodinamik etkinlik (kalkış gücünün maksimum, hava direncinin minimum kılınması) ve yapısal etkinlik (taşınacak yük kapasitesi).
Genel olarak havayolları en fazla yükle/yolcuyla ve en az yakıtla en uzaklara uçmak ister. Uçak tasarımı tüm bunlara olanak veriyorsa teknik olarak iyi demektir.

Büyük havayolları genellikle denenmiş ve sınanmış tasarımlara sadık kalmayı tercih etmiştir. Jump, “Boeing ve Airbus bir silindir ve iki kanattan oluşan uçak yapımında oldukça deneyimli. Yeni tasarımlarda devrim yerine evrim daha mantıklı geliyor,” diyor.

Hayal gücü

Silindir, yüksek irtifada yolcuları uygun hava basıncı olan bir ortamda tutmak için yapısal olarak da etkili bir tasarım.
Massachusetts Institute of Technology (MIT)’te profesör Mark Drela, basınç nedeniyle uçakların gövdesinin silindir şeklinde olması gerektiğini, bunun ardında biçimsel değil teknik nedenlerin yattığını belirtiyor. Drela, Vinals’in tasarımında ise biçimselliğin öne geçtiğini söylüyor ve uygulanabilirliğine şüpheyle yaklaşıyor.

İmalatçının yeni uçağını satabilmesi için onun güvenli olduğunu kanıtlayabilmesi gerekir. Drela, “Airbus devasa A380’e, Boeing ise daha küçük olan 787’ye parasını yatırdı. Hangisinin daha iyi bir yaklaşım olduğu henüz belli değil,” diyor.

Fakat Vinals bu konuda son sözü Albert Einstein’a bırakmak gerektiğini söylüyor: “Hayatın sizin için sakladığı nimetleri hayal gücünüzle önceden görebilirsiniz.” (BBC)

A380'İ GÖLGEDE BIRAKACAK UÇAK

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Yahu nasıl uçacak bu meret anlamadım ki

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Onemli olan Ucak dizayn edilirken Emniyet ve. Ucagin hizi. Bir an once. Hedefine ulasmasi. Uzmanlar Concort. Gibi ucak uzerinde. Calismasi lazim. Ve Okyanus asiri ucaklar mutlaka. Dort motor olmasi Gerekir. Cunku once emniyet. Gelir para kazanmak sonra. Biz havacilar oncelikle emniyeti dusunuruz concordi neden. Dusundum cuku Kanat. Satih. Cok genis. Cok genis olmasi yer cekim ivmesin. Azalmak ve Kaldima kuvvetini artirmak . 707 let. Kanatlari cok genisDort tanede Canavar gibi motorlari vardi Fakat bakimi cok zordu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Volvo ~ 9 yıl önce
Hocam bi de Türkçe öğrenseniz (veya en azından her hangi bir dilde noktalama işaretleri nasıl kullanılır bilseniz) süper şeyler anlatacaksınız da, şu yazdıklarınızla bi şekilde okuma-yazmayı sökmüş anca ilkokul öncesi çocuk kadar ciddiye alınırsınız.
Google ~ 9 yıl önce
bu yorumu bence google transl. yazmış.
sorun ~ 9 yıl önce
ucak ne kada büyük olursa sorunda o kadar büyük olur sacma en iyisi 737 yada 747-200 bunlar hava yollarının asla vezgecmeyecegi 2 ucak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
biri ~ 9 yıl önce
ne saçma bir şey olmuş

Yanıtla

Kalan karakter 1000
t ~ 9 yıl önce
Tipsiz ve tasarimla bu isler olsaydi zaten...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
One way ~ 9 yıl önce
748' i Tek geçerim bu alemde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eng ~ 9 yıl önce
Airbus A380 nin bile üretimini durdurmyaı düşünürken bu kadar büyük bir uçak ne kadar başarılı olur düşündürücü.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Size Matters? ~ 9 yıl önce
"Havayolları açısından uçak ne kadar büyükse o kadar iyidir." mi acaba?... Neden herkes 4 motorlulardan kaçınıyor?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Öyle çizmek çok kolay hangi havalimanına sığcak o acaba

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
O ucak kalkmaz. Motoru yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
vatandaş ~ 9 yıl önce
Kuyrukda çift motorluymuş

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000