24 Şubat 2009, Salı 09:25:19

“HAVACILIK CİDDİ İŞTİR, SEVMEYEN BIRAKSIN!”

Pazartesi akşamları Airport TV ekranlarında gündeme damgasını vuran “Kara Kutu” bu hafta Ilgın Havacılık’ın sahibi Sadettin Ilgın’ı konuk etti.
  • SGHM inanılmaz derecede yetersiz çalışmaktadır. Sadece ellerinde bir kağıt parçasına işaretleme bişiler yazma çabası ile denetlemeler yapılmakta... Sorun burda.. Çok iyi bir Havacılık Kanunları olmalıdır.. Ve bunlar tavizsiz uygulanmalıdır. Daha Havacılık Gümrük Mevzuatımız bile yok yaa. Gümrüklerimiz bile Deniz Mevzuatına göre işlem yapmaktalar... Şu bir gerçek bu ülkede kanunlar devlet Sivil Havacılığa önem vermiyor.. Ve bu böyle olduğu müddetçe hiçbirşeyin düzeleceğiniz sanmıyorum... Ve eski SHGM üst düzey yöneticisi olan Sefa Bey.. Neden acaba görev başındayken bunlara önlem almadınız.. Türkiye'de 18 uçak varken yani herşey yeniyken bu gibi önlemleri almalıydınız bence.. TV de şuan bunları konuşmak aynı futbol yorumculuğuna benziyor..
  • Sefa bey, sanıyorum Ocak ayı içerisindeydi Ali Kıdık bey Sivil Havacılık Eski Genel Müdür Yardımcısı Oktay ERDAĞI beyle bir röportaj yaptı o röportajda Oktay beyin söylediği bir cümle beni çok etkilemişti özetle ' havacılığın cefasını çekenler ve sefasını sürenler var' bu ılgın havacılıkta havacılığın Mega sefasını sürenlerdendir. Oktay beyin değimi ile bu ılgın havacılık havacılığın neresindedir. kimden hangi yetkisi vardır ne iş yapar. havacılıktan götürmenin dışında hangi katkısıyı sağlamıştır vs. Atatürk Hava Limanında uçak işletmecilerinin uçaklarına bakım yapabilmek için bir metre yer bulmak için çalmadığı kapı öpmediği el kalmamışken ılgın havacılığa hava tarafında kim yer tahsis etmiş. Neden etmiş vs.
  • Perde önünde gözüken iş sadece danışmanlıktan ibaret. Perde arkasında görünmeyenler nelerden ibaret ? Bu işlerin neler olduğunu bilenler iyi biliyor.
  • Beyefendi HAVACILIĞIN TEK İHTİYACI İŞ KANUNU.... Bu camia köy değil ki ihtiyar heyetine ihtiyaç duysun. Çalışma hayatımız bakanlık yönergesine bağımlı... Sözleşmeler borçlar kanuna göre değerlendiriliyor... Sendikal yaşam kısıtlanıyor... Uçuş emniyeti lafını ağızlarından düşürmüyorlar ama eylemleri tam aksi bir tutum içerisinde... İhtisasa göre değil liyakata bakılarak atamalar yapılıyor, insanlar işten atılıyor, işe alınıyor. Doğal büyümeler bile devrim olarak lanse ediliyor... Birileri basının içerisinde olaması veya yakınlıkları nedeniyle CEO veya havacılık duayeni oluveriyorlar... Ciddiyet bunun neresinde... Mesleği sevmekten nasıl bahsedilebilir.. Sadece bir avuç profesyonel var bu sektörde. Bicare çırpınıp duruyor.
  • Apronda ne iş yapıyo bu ılgın havacılık bir de onu açıklasa. danışmanlık mış... külahıma anlat
  • sivil havacılığımızı; objektif ve net bir şekilde, samimiyetle doğruları ve gerçekleri söyleyerek anlatmışsınız.sizi tüm kalbimle tebrik ederim,başarılarınızın ve TÜRK sivil havacılığına katkılarınızın devamını temenni ediyorum.saygılarımla
  • Havacılık cidden de önemli bir iştir. Gezme , tozma ya da sırf iyi para kazanmak için bu işi yapanlar ayıklanmalıdır. Kalite ancak bu şekilde yakalanır. Sn. Ilgın'a sonuna kadar hak vermemek elde değil. Umarım bu şekilde düşünen insanlar diğer havacılık şirketleri başında da bulunur. Son yıllarda ne olduğu belirsiz bir çok insan sırf vitrinine bakılarak işe alınıyor ingilizce bile bilmeyen kabin ekipleri mevcut bu olmamalı havacılık.
  • Programın video'sunu dört gözle beklemekteyiz. Saygılar başarılar

Uzun yıllarını havacılık sektörüne adamış olan Sadettin Ilgın, Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan’ın hazırlayıp sunduğu “Kara Kutu” programına konuk oldu. 1974 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümünden mezun olan Sadettin Ilgın, askerlik döneminin ardından 1976 yılında Türk Hava Yolları’nda başladığı kariyerine 2000 yılına kadar devam ettikten sonra kendi isteği ile emekli olduğunu açıkladı.

Türk Hava Yolları’ndan emekli olduktan sonra özel havayolu şirketlerine teknik danışmanlık hizmeti vermek amacıyla Ilgın Havacılık’ı kuran Ilgın, “Amacımız Türk Hava Yolları’nda elde ettiğimiz tecrübe ve deneyimleri özel havayollarına aktarmak oldu” şeklinde konuştu.

Kara Kutu - Sadettin IlgınIlgın Havacılık’ın sahibi Sadettin Ilgın, “THY’de çok şey öğrendik. Emekliliğimin ardından özel havayollarına hizmet vermeyi düşündüm. 2000 yılından beri bu işi yürütüyorum. 2001 snesinden bu yana ise Onur Air’e bu alanda danışmanlık yapıyorum. Yaptığımız danışmanlık sayesinde Onur Air milyonlarca dolar tasarruf etti. Onun dışında Freebird ile çalışıyoruz. Onların da 5 uçağı var ve Freebird’de çalışan iki mühendis arkadaşımızla beraber bu işi yürütüyoruz” dedi.

“İÇİMİZE KAPANDIK, O YÜZDEN GELİŞEMEDİK”

“Biz, çalıştığımız şirketlerin nasıl motor alacağı konusunda yardımcı oluyoruz. Gerçek revizyonu yapılmış mı, yapılmamış mı diye kontrol ediyoruz” diyen Ilgın, “Danışmanlık burada devreye giriyor. Yukarda oturup şu işi yapın demekle havacılık yürümez. Hiçbir zaman masa başında çalışmadım. Daima işi yerinde inceledim. Çin’e gitmem gerektiğinde oraya bile gittim” şeklinde konuştu.

Sefa İnan’ın “Türkiye bakım, revizyon ve tamir alanlarında ne durumda?” sorusuna içtenlikle cevap veren Sadettin Ilgın, “THY’de işe başladığımda Türkiye’de toplam 18 sivil uçak vardı. Şuan 250 civarında sivil uçak bulunuyor. O zamanlar revizyon atölyesi 10 bin metrekareydi, yılda 100 motorun bakımını yapıyorduk. Şimdi de alan 10 bin metrekare ama bakım yapılan motor sayısı 80 civarında. İçimize kapandığımız için durum böyle oldu” dedi.

“33 YILDA BİR ARPA BOYU YOL GİDEMEMİŞİZ”

“Türk Sivil Havacılığı’nda mutlaka iyi bir düzen kurmanız gerekir. Eğer bu düzeni kuramazsanız, siz düzene uymak zorunda kalırsınız bu da sizin gelişiminizi engelleyebilir. Kurulan hangarlar çok güzel. Ama bunların içini kurallarla doldurmak gerekir. Teknoloji ve insan geliştirirseniz dışa bağımlılığınız azalır. Bakım hangarlarımız var. Uçaklarımız var ama bir arpa boyu yol gidememişiz” diyen Ilgın Havacılık’ın sahibi Sadettin Ilgın, Türk Hava Yolları’nın Pratt&Whitney ortaklığını olumlu bulduğunu ve desteklediğini belirtti.

THY Teknik ile Pratt&Whitney ortaklığının parasal yatırım dışında, tecrübe ve bilgi ortaklığı olduğunu söyleyen Ilgın, “Pratt&Whitney, Türk Hava Yolları’na dışardan motor getirebilir” şeklinde konuştu.

“BAKIM MASRAFLARI CİDDİ RAKAMLARA ULAŞIYOR”

Ilgın Havacılık’ın sahibi Sadettin Ilgın, bakım masraflarının ciddi rakamlara ulaştığını ifade ederek, “Örnek vermek gerekirse, Türk Hava Yolları’nın 100 uçağının olduğunu düşünelim. 3 bin saatte revizyona gidilmesi gerekiyor. Bu, toplamda 300 bin saat yapar. Bunun parasal karşılığı da takriben 250 milyon dolar civarındadır. Şirketler bu paraları mutlaka kenara ayırmak zorunda” şeklinde konuştu.

Kara Kutu - Sadettin Ilgın

“BÜROKRASİ ORTADAN KALKMALI”

“Türkiye’de her şey havayolu şirketlerine göre ayarlanmış durumda” diyen Sadettin Ilgın, “Ben motor ticareti yapmak istedim. Havayolu şirketim olmadığı için yüzde 18 Katma Değer Vergisi ödemem gerekiyor. Bu iş böyle yürümez. Çünkü havayolu şirketlerinin yüzde 80’i kendine yedek motor temin edemeyen bakım merkezlerini tercih etmekten kaçınıyor. İşe yüzde 18 daha fazla maliyetle başlarsanız bu şekilde hizmet vermeniz çok zor” ifadelerini kullandı.

Ilgın, dünya genelinde KDV’nin son kullanıcıdan alındığını ancak Türkiye’de durumun farklı olduğunu söyleyerek, “Bizde üreticiden çıkıp son kullanıcıya gidene kadar herkes bir şeyler ödemek zorunda kalıyor. Bir havayoluna göbekten bağlı olmayan bakım merkezlerinin bu düzende ayakta kalamaz” dedi.

Ilgın ayrıca, Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin havacılığın gelişimine katkı sağlayacak şirketlerden aldığı ücretlerde indirime gitmesi gerektiğini söyledi.

“SİVİL HAVACILIĞA BİR İHTİYAR HEYETİ LAZIM”

Türk Sivil Havacılığı’nın gelişmesi için farklı yollara da başvurulması gerektiğini belirten Ilgın, “Sivil havacılıkta mutlaka bir ihtiyar heyeti kurulmalı. Ancak maalesef böyle bir oluşum söz konusu değil. Eleştiriler çok önemli... Tabiî ki ön yargısız olmak şartıyla” şeklinde konuştu.

Kara Kutu - Sadettin Ilgın

“HAVACILIK CİDDİ İŞTİR, SEVMEYEN BIRAKSIN!”

Yıllarını havacılığa vermiş birisi olarak “Havacılık Sevdası” üzerine de konuşan Sadettin Ilgın, “Havacılık, dünyanın en ciddi işidir. Bu işe gönül vermek lazım. Sadece akşam eve ekmek götürmek için bu iş yapılmaz. Eğer bu şekilde havacılık yapıyorsanız hiç yapmayın daha iyi” dedi.

GELİŞİM İÇİN NELER YAPILMALI?

DHMİ’nin tahsis ettiği alanlarda indirime gitmesinin faydalı olacağını söyleyen Ilgın,  gümrüklerin 24 saat hizmet verebilir bir düzene oturtulması gerektiğini belirtti. Sadettin Ilgın, “Bir parçaya acil ihtiyacınız olduğunda yurtdışından fazla fiyat ödeyip getirtebiliyorsunuz ama saat 18:00’dan sonra eğer önceden bildirmediyseniz gümrükte çalışan birini bulamıyorsunuz ve doğal olarak da parçayı gümrükten çıkartamıyorsunuz. Normalde planlı işlerde gümrük memurlarının mesai yapmasını talep edebiliyorsunuz ama bildirmeyi unutursanız ertesi sabaha kadar beklemeniz gerekiyor” şeklinde konuştu.

“HAVACILIK İNSANLARA TANITILMALI”

Havacılığın halk tarafından pek bilinmediğini ifade eden Sadettin Ilgın, “Ben havaalanında çalışıyorum dediğim zaman “Pilot musunuz?” diye soruyorlar. “Uçak motoru mühendisiyim” dediğimde ise insanlar şaşırıyorlar” dedi.

Kara Kutu - Sadettin Ilgın

“EN İYİSİNE BİNİYORUZ AMA EN İYİ DEĞİLİZ!”

Türkiye’nin sivil havacılıkta istenilen noktada olmadığını tekrardan hatırlatan Ilgın Havacılık’ın sahibi Sadettin Ilgın, “Türk Sivil Havacılığı, gelişim noktasında istenilen yerde değil. En iyi uçaklara biniyoruz. En iyi uçakları getiriyoruz ama bakım konusunda maalesef istenilen yerde değiliz. Yatırımlara sahip çıkmalıyız yoksa bu iş olmaz” şeklinde konuştu.

Ilgın, IzAir’in yaşadığı olaya da açıklık getirdi ve “IzAir olayı tamamen bir mevzuat hatasından kaynaklanıyor” dedi.

©AirportHaber.com

“HAVACILIK CİDDİ İŞTİR, SEVMEYEN BIRAKSIN!”

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Misafir ~ 15 yıl önce
SGHM inanılmaz derecede yetersiz çalışmaktadır. Sadece ellerinde bir kağıt parçasına işaretleme bişiler yazma çabası ile denetlemeler yapılmakta... Sorun burda.. Çok iyi bir Havacılık Kanunları olmalıdır.. Ve bunlar tavizsiz uygulanmalıdır. Daha Havacılık Gümrük Mevzuatımız bile yok yaa. Gümrüklerimiz bile Deniz Mevzuatına göre işlem yapmaktalar... Şu bir gerçek bu ülkede kanunlar devlet Sivil Havacılığa önem vermiyor.. Ve bu böyle olduğu müddetçe hiçbirşeyin düzeleceğiniz sanmıyorum... Ve eski SHGM üst düzey yöneticisi olan Sefa Bey.. Neden acaba görev başındayken bunlara önlem almadınız.. Türkiye'de 18 uçak varken yani herşey yeniyken bu gibi önlemleri almalıydınız bence.. TV de şuan bunları konuşmak aynı futbol yorumculuğuna benziyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sefa bey, sanıyorum Ocak ayı içerisindeydi Ali Kıdık bey Sivil Havacılık Eski Genel Müdür Yardımcısı Oktay ERDAĞI beyle bir röportaj yaptı o röportajda Oktay beyin söylediği bir cümle beni çok etkilemişti özetle ' havacılığın cefasını çekenler ve sefasını sürenler var' bu ılgın havacılıkta havacılığın Mega sefasını sürenlerdendir. Oktay beyin değimi ile bu ılgın havacılık havacılığın neresindedir. kimden hangi yetkisi vardır ne iş yapar. havacılıktan götürmenin dışında hangi katkısıyı sağlamıştır vs. Atatürk Hava Limanında uçak işletmecilerinin uçaklarına bakım yapabilmek için bir metre yer bulmak için çalmadığı kapı öpmediği el kalmamışken ılgın havacılığa hava tarafında kim yer tahsis etmiş. Neden etmiş vs.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Perde önünde gözüken iş sadece danışmanlıktan ibaret. Perde arkasında görünmeyenler nelerden ibaret ? Bu işlerin neler olduğunu bilenler iyi biliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Beyefendi HAVACILIĞIN TEK İHTİYACI İŞ KANUNU.... Bu camia köy değil ki ihtiyar heyetine ihtiyaç duysun. Çalışma hayatımız bakanlık yönergesine bağımlı... Sözleşmeler borçlar kanuna göre değerlendiriliyor... Sendikal yaşam kısıtlanıyor... Uçuş emniyeti lafını ağızlarından düşürmüyorlar ama eylemleri tam aksi bir tutum içerisinde... İhtisasa göre değil liyakata bakılarak atamalar yapılıyor, insanlar işten atılıyor, işe alınıyor. Doğal büyümeler bile devrim olarak lanse ediliyor... Birileri basının içerisinde olaması veya yakınlıkları nedeniyle CEO veya havacılık duayeni oluveriyorlar... Ciddiyet bunun neresinde... Mesleği sevmekten nasıl bahsedilebilir.. Sadece bir avuç profesyonel var bu sektörde. Bicare çırpınıp duruyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Apronda ne iş yapıyo bu ılgın havacılık bir de onu açıklasa. danışmanlık mış... külahıma anlat

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
sivil havacılığımızı; objektif ve net bir şekilde, samimiyetle doğruları ve gerçekleri söyleyerek anlatmışsınız.sizi tüm kalbimle tebrik ederim,başarılarınızın ve TÜRK sivil havacılığına katkılarınızın devamını temenni ediyorum.saygılarımla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Havacılık cidden de önemli bir iştir. Gezme , tozma ya da sırf iyi para kazanmak için bu işi yapanlar ayıklanmalıdır. Kalite ancak bu şekilde yakalanır. Sn. Ilgın'a sonuna kadar hak vermemek elde değil. Umarım bu şekilde düşünen insanlar diğer havacılık şirketleri başında da bulunur. Son yıllarda ne olduğu belirsiz bir çok insan sırf vitrinine bakılarak işe alınıyor ingilizce bile bilmeyen kabin ekipleri mevcut bu olmamalı havacılık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Programın video'sunu dört gözle beklemekteyiz. Saygılar başarılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000