06 Mart 2013, Çarşamba 09:02:41

76 YIL ÖNCEKİ FACİANIN NEDENİ BELLİ OLDU

Uzmanlar, 1937 yılında meydana gelen Hindenburg zeplin faciasının sebebini buldu: Statik elektrik.
  • bu kazanin sonrasinda kalan diesel motor parcalarindan amerika alman diesel motor teknolojisini taklit etti. almanya motor parcalarini hemen iade edin diye protesto notasi vermisti.
  • Bu arastirma ve kaza kirim raporu yeni degil ki. Paylasim cok guzel fakat eski kapanmis bir rapor.
  • bıktında 305 ne demek o zaman??
  • bu tip haberlerle gercekten havacılık sitesi oldugunuzu görüyoruz.. çok güzel bir paylaşım. bıktık thydeki dedikodulardan çünkü

Günümüzden 76 yıl önce meydana gelen kazada  Hindenburg zeplini inişe geçtiği sırada alev almış ve 35 kişi feci şekilde can vermişti.

35 KİŞİ FECİ ŞEKİLDE CAN VERDİ

Okyanus ötesi uçuşların hava aracı olarak pazarlanan Hindenburg zeplini, havacılık tarihinin en büyük facialarının birisi olarak kayıtlara geçmişti. Hidrojen dolu araç, New Jersey'nin Lakehurst kasabasına iniş yaptığı sırada aniden alev almış, inişi izlemeyegelenlerin gözleri önünde yere çakılmıştı. Zeplinde bulunan 100 yolcu ve mürettebattan 35'i hayatını kaybetmiş, bu olay havacılık programının sonu olmuştu.

BİR DİZİ DENEY YAPILDI

Hinderburg'un sonunu getiren koşulları araştıran bilim insanları, olayı aydınlattıklarını açıkladılar. İngiliz havacılık mühendisi Jem Stansfield'ın önderliğindeki Texas Güneybatı Araştırma Enstitüsü'nden bir ekip, zeplin modelleri üzerinde yaptığı çalışmalarda "çarpıcı" sonuçlara ulaştı.  Bomba ve boya patlaması ihtimallerini değerlendiren ekip, zeplin modellerini yakarak ve patlatarak deneyler yaptı. Facinanın meydana geliş sebebiyle ilgili ihtimalleri değerlendiren ekip lideri Stansfield, "Bence kıvılcımı çakma ihtimali en yüksek olan mekanizma elektrostatik" açıklamasında bulundu.  İngiliz The Independant gazetesi, bu deneyler sonucu ortaya çıkan gerçek olay zincirinin raporunu yayınladı.

İşte gazetede yer alan raporun özeti:

Hava aracı önce bir elektrik fırtınası sonucu statik elektrikle yüklendi. Kopmuş bir kablo ya da tutukluk yapan bir gaz vanası havalandırma sistemine hidrojen sızmasına sebep oldu ve yer görevlileri iniş halatlarını aldıklarında zeplin topraklandı. Geminin kuyruğunda başlayan yangın sızmış hidrojeni ateşe verdi ve patlama gerçekleşti.

76 YIL ÖNCEKİ FACİANIN NEDENİ BELLİ OLDU

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

ziya tarkan kozan ~ 11 yıl önce
bu kazanin sonrasinda kalan diesel motor parcalarindan amerika alman diesel motor teknolojisini taklit etti. almanya motor parcalarini hemen iade edin diye protesto notasi vermisti.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
orda mıydın ~ 11 yıl önce
Nasıl yani? Yaş kaç hocam?
kaza kirim raporu ~ 11 yıl önce
Bu arastirma ve kaza kirim raporu yeni degil ki. Paylasim cok guzel fakat eski kapanmis bir rapor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
uçan mühendisi ~ 11 yıl önce
Orijinal raporda "kopmuş kablo olabilir"'e benzer bir ifade görmedim.
bıkmışmış?? ~ 11 yıl önce
bıktında 305 ne demek o zaman??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ağzına sağlık ~ 11 yıl önce
Aynen katılıyorum..
305 ~ 11 yıl önce
305 işten atılmış olmamı ifade ediyor.. unutturamayacağınız bir durumu yani
305 ~ 11 yıl önce
bu tip haberlerle gercekten havacılık sitesi oldugunuzu görüyoruz.. çok güzel bir paylaşım. bıktık thydeki dedikodulardan çünkü

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000