23 Mart 2019, Cumartesi 10:08:38

"56 dakikalık 737 Max eğitiminden MCAS'ten bahsedilmedi"

Boeing'in en son model yolcu uçağı 737 Max modellerini kullanan pilotların sadece bilgisayarda 56 dakikada tamamlanabilen bir kurs aldıkları ve bu kursta, düşen Etiyopya ve Lion Air uçaklarıyla ilgili soruşturmaların odağında yer alan yeni MCAS sisteminden bahsedilmediği ileri sürüldü.
  • Bircok kaptan ve fo kullandığı uçakta yakıt boşaltımı var mı yok mu onu bilmiyor topu da boeinge atmayin
  • Yazıda sözü edilen konu tüm B737Max kullanıcıları için geçerlidir. Eğitim programlarında olmadığı gibi Boeing’nin en büyük eksikliği uçağa ilk kez konulan MCAS sisteminin uşağın tesliminden önce ilgili boeing dökümanlarına (FCOM, QRH, FCTM) koymamasıdır. Tüm kullanıcıların bu konuyu sogulaması gerekmektedir. Pilotlar kullandıkları uçakta bilmedikleri ek bir sistemle uçmuşlar ve hatalı bilgi kaynaklı kumandaları önleyemeyince kısa sürede 2 kez kaza yaşanmıştır. Umarız herşey düzeltilmiş olarak uçuşlar başlatılır. Emniyetliuçuşlar dileri.
  • yukarıda pilotun dediği gibi 56 dakikada tip fark kursu tamamlanırmı hiç.saçmalık tamamen gayri ciddiyetsizlik boeingin uygulaması.pilota anlatılmayan ve uçağa monte edilen bir instrumentin herhangi bir ilgili arıza durumunda vereceği ikazın ne anlama geleceğini pilot bilmezse neye göre müdahale edecek check listte neye bakacak.yaptıkları hata bence çünki yukarıda şansın yok mutlaka çözmek durumundasın.
  • Hani lion air uçağı bakımsızliktan düşmüştü.
  • Söylemediyse şimdi zararıda Boeing cekiyor. En çok tutulan modeli elinde patladı 737 max serisi toplam üretimin % 70 i 737 max serisi uçaklardı. Siparişler iptaĺ edilmeye başlandı eğer kalıcı bir çözüm bulamazsa Boeing büyük zarar görecek

Lion Air uçağı 29 Ekim'de kalkışından 12 dakika sonra Cava Denizi'ne çakılmış, 10 Mart'ta Addis Ababa'dan dengesiz bir kalkış yapan Etiyopya Havayolları uçağı da altı dakika sonra düşmüştü. Boing 737 Max tipi iki uçağın pilotlarının da kuleye uçuş kontrolü sorunu yaşadıklarını aktarmıştı.

Lion Air uçağında MCAS sisteminin hız verilerini yanlış yorumlayıp uçağın burnunu aşağı çektiği öne sürülmüş, Etiyopya Havayolları uçağının düşmesinde de bu sistemin rol oynamış olabileceği belirtilmişti.

Etiyopya uçağında 157, Lion Air uçağında da 189 kişi hayatını kaybetmişti.

İki uçağın düşüş nedenleri arasındaki benzerlikler güvenlik kaygılarına yol açmış, dünya genelinde 300'den fazla 737 Max uçağı seferden alınmıştı. 5 bin kadar Boeing 737 Max'ın teslimatı da ertelenmişti.

'Boeing pilotlara yeni sistemi anlatmadı'
CNN'in haberine göre, filosunda en fazla Boeing 737 Max uçağı bulunduran havayolu şirketi olan Amerikan Southwest Havayolları ile American Airlines'ın pilot sendikalarının sözcüleri, kurslarda eski model 737'lerle 737 Max 8'ler arasındaki farkların anlatıldığını söyledi.

Southwest Havayolları Pilot Sendikaları Sözcüsü Mike Trevino, üç saate kadar süren kursta eğitmen olmadığını söyledi.

Trevino, "Yeni uçaklara MCAS sistemi konuldu ve Boeing pilotlara bunu söylemedi" dedi.

Southwest Havayolları'nda Boing 737 kullanan 8,500 pilot var. Şirketin filosunda 34 adet Max 8 uçağı bulunuyor.

Trevino, "Bu eğitimi alan pilotlar deneyimli 737 pilotları. Tamamen yeni bir uçağı kullanmayı öğrenmiyorlar. Sonuçta 737 Max 8'ler de bir 737" diye konuştu.

15 bin American Airlines pilotunu temsil eden Birleşik Pilotlar Sendikası'ndan pilot Dennis Tajer da, "Uçağa daha önce bilmediğimiz bir sistem koyuyorsunuz ve sistemin çökmesi halinde uçağı kurtarmakla sorumlu oluyorsunuz" dedi.

Tajer, kendi Max 8'e geçiş kursunu iPad üzerinden 56 dakikada tamamladığını söyledi.

Lion Air uçağı pilotlarının bilgisayar sisteminin uçağın burnunu aşağı çekmeye başlaması üzerine son ana kadar kullanma kılavuzuna bakarak çözüm bulmaya çalıştıkları belirtilmişti.

"56 dakikalık 737 Max eğitiminden MCAS'ten bahsedilmedi"

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

Yahu ~ 5 yıl önce
Bircok kaptan ve fo kullandığı uçakta yakıt boşaltımı var mı yok mu onu bilmiyor topu da boeinge atmayin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Emniyet ~ 5 yıl önce
Yazıda sözü edilen konu tüm B737Max kullanıcıları için geçerlidir. Eğitim programlarında olmadığı gibi Boeing’nin en büyük eksikliği uçağa ilk kez konulan MCAS sisteminin uşağın tesliminden önce ilgili boeing dökümanlarına (FCOM, QRH, FCTM) koymamasıdır. Tüm kullanıcıların bu konuyu sogulaması gerekmektedir. Pilotlar kullandıkları uçakta bilmedikleri ek bir sistemle uçmuşlar ve hatalı bilgi kaynaklı kumandaları önleyemeyince kısa sürede 2 kez kaza yaşanmıştır. Umarız herşey düzeltilmiş olarak uçuşlar başlatılır. Emniyetliuçuşlar dileri.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
havacı ~ 5 yıl önce
yukarıda pilotun dediği gibi 56 dakikada tip fark kursu tamamlanırmı hiç.saçmalık tamamen gayri ciddiyetsizlik boeingin uygulaması.pilota anlatılmayan ve uçağa monte edilen bir instrumentin herhangi bir ilgili arıza durumunda vereceği ikazın ne anlama geleceğini pilot bilmezse neye göre müdahale edecek check listte neye bakacak.yaptıkları hata bence çünki yukarıda şansın yok mutlaka çözmek durumundasın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hani ~ 5 yıl önce
Hani lion air uçağı bakımsızliktan düşmüştü.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tk ~ 5 yıl önce
Her suçu tekniğe atmayı severler
Türk ~ 5 yıl önce
20 yıllık bir uçaktan değil, 6 aylık bir uçaktan söz ediyoruz. Ne bakımsızlığı?
Hani ~ 5 yıl önce
Hani pilotlar memory item yapmamıştı ve pilotlar suçluydu. Demek ki neymiş...
Musti ~ 5 yıl önce
Söylemediyse şimdi zararıda Boeing cekiyor. En çok tutulan modeli elinde patladı 737 max serisi toplam üretimin % 70 i 737 max serisi uçaklardı. Siparişler iptaĺ edilmeye başlandı eğer kalıcı bir çözüm bulamazsa Boeing büyük zarar görecek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ellerinde ~ 5 yıl önce
Patlasın inşallah kimin elinde Max varsa elinde patlasın

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000