19 Ocak 2009, Pazartesi 07:43:02

500 tonluk yolcu uçağı!

ABD'nin New York kentinde havada kaz sürüsüyle çarpıştığı için Hudson Irmağı'na acil iniş yapan Airbus 320 tipi uçak, vinçlerle salapuryaya (büyük deniz taşıtı) alındı. Uçak taşınırken, ağırlığının 7 kat arttığı görüldü. 77 tonluk araç suyla dolduğu için 500 tona ulaşmış.

US Airways'in tecrübeli kaptan pilotu Chesley Sully Sullenberger'in (57) havacılık tarihinde nadir başarılardan biri olarak görülen, uçağı ırmağa indirme kararının yankısı sürüyor. ABD'nin Ulusal Ulaştırma Güvenlik Kurulu'na ifade veren Sullenberger, uçağı kullanan ikinci pilot Jeff Skiles'ın ön camda bir anda Kanada'nın kara kaz sürüsünü gördüğünü anlattı. İkinci pilotun ilk tepkisinin, "Ne mükemmel V sürüsü değil mi!" olduğunu söyledi. Göllerin donması yüzünden yiyecek için güneye göçen kaz sürüsünün uçağa 'sarsıntıyla' çarptığını ve motorları patlattığını ifade eden Sullenberger, "Karaya iniş için çok alçaktaydık, bina doluydu. Aniden Hudson Irmağı'na inmeye karar verdim." dedi.

Uçakların kalkışlarında genelde 300 metreye kadar kuş sürüleri çıkabiliyor ve uçaklar sürülerden kazasız kaçmayı başarabiliyor. Uçuş kabini, tüm yolcuları yara almadan uçaktan indirmeyi başaran kaptan pilot Sullenberger'in iniş performansını şöyle aktardı: "Irmağa katiyen sert bir iniş olmadı. Yumuşak bir iniş yaşandı. Yolculardan hiçbiri ırmağa iniş yapıldığını, artık su içinde bulunulduğunu bile anlamadı."
 

500 tonluk yolcu uçağı!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000