Akşam yazarı Tolga Turgut, havacılığın geleceğini değerlendirdi...
Akşam Gazetesi havacılık yazarı Tolga Turgut, bu hafta köşesinde havacılık sektörünün geleceğini masaya yatırırken, Airbus'ın tahminlerine göre ihtiyaç duyulacak pilot sayısını da ortaya koydu.
İşte o yazı:Havacılık sektöründe istihdam edilen milyonlarca kişinin geleceği üretilen uçak sayısına bağlıdır. Eğer 2030 hedefleri tutturulursa en az 300-350 bin yeni pilota ihtiyaç duyulacak. Tabii ekonomik durum el verirse...
Airbus geçtiğimiz günlerde uzun vadeli uçak ihtiyacının 2030 yılına kadar toplam 27 bin 800 olacağı tahmininde bulundu. Sektör ve havayolu yöneticilerinin çoğu, uçak üreticilerinin geleceğe yönelik tahminlerde daha fazla cesaret aşılamak ve uçak satış rakamlarını arttırmak üzere oldukça iyimser davrandığını bilirler.
En ciddi rakibi Boeing ile beraber dünyanın iki lider uçak üreticisinden biri olan Airbus, Avrupa Havacılık Savunma ve Uzay (EADS) grubuna bağlı olarak faaliyet gösteriyor. Kuruluşun en büyük hissedarları Almanlar ile Fransızlar. Airbus, son 10 yılda pazar payını istikrarlı bir şekilde geliştirerek ticari uçak sınıfında Boeing'in önüne geçmeyi başardı.
Bu noktada haklı olarak 'Bize ne Airbus'ın tahminlerinden' diyebilirsiniz, ancak durum oldukça detaylı ve önem arz ediyor. Havacılık sektörü genelinde istihdam edilen milyonlarca kişinin geleceği üretilen uçak sayısına bağlıdır. Diğer bir ifade ile üretici kuruluşlar uçak üretip teslim ettiği sürece pilotlar, uçuş ekipleri, teknisyenler, yöneticiler istihdam edilecek, havalimanları gelir elde edecek, direkt ve endirekt olarak pek çok sektör kalkınacaktır. Eğer tahminleri tutup 2030 yılına kadar 27 bin 800 yeni uçak gökyüzü ile buluşursa, liste fiyatı üzerinden bakıldığında 3,5 trilyon dolarlık uçak satışı gerçekleşecek ve en az 300-350 bin civarında yeni pilota ihtiyaç duyulacak.
Mevcut durumda Boeing ve Airbus toplamda yıllık 800-900 civarında uçak teslim edebiliyor. Açıkçası ben önümüzdeki 18 yılda nasıl olup 27 bin 800 uçak üreterek teslim edebileceklerini çok merak ediyorum. Her şeyden önce, dünya genelinde yaşanan resesyonun etkisiyle gerilemiş olan ekonomik güç ortamında bu uçakların finansmanın nasıl yapılacağını merak ediyorum. Hiç şüphesiz, Canadair, Embraer, ATR ve diğer bölgesel jet ve turboprop üreticileri de bu istatistiklere katkıda bulunacaktır. Fakat ben, Airbus'ın bu tahminlerini ancak eksi yüzde 15 hatta yüzde 20 sapma ile tutturabileceklerini düşünüyorum.
Bu arada her iki dev üreticinin de komple üretici olmaktan çıkarak tasarım ve montajcı olmaya başladıklarının da altını çizmek gerekiyor. Bunun nedeni tamamen ekonomik elbette. Mesela yaklaşık 4 yıllık bir gecikme sonrası teslimatı önümüzdeki aylarda yapılacak Boeing787 Dreamliner'ın ya da sektördeki yeni adıyla Delayliner'ın sadece yüzde 35'lik bir bölümünün ABD'de yapıldığını biliyor muydunuz?
Facebook Yorum