25 Eylül 2011, Pazar 09:33:25

"350 BİN PİLOTA İHTİYAÇ DUYULACAK"

Akşam yazarı Tolga Turgut, havacılığın geleceğini değerlendirdi...
  • biz senin gibi milliyetçileride çok gördük..yetim hakkaı muhabbeti yapıp ilk önce yetimi.....geç bu ayakları yemezler...doğruları yazınca nasılda barım barım değil mi? ama alışacaksınız bunlarda :))
  • açgözlü değil mi?Türkleri kim seviyor zannediyorsun sen?Haçlı seferlerini okumadın galiba veya yıllardır AB kapısında beklediğini.Buraya hepsi istisnasız para için geldiler,kendi ülkelerinde iş buldukları anda ülkemizi arkalarına bakmadan terkedecekler.Ama bir gerçek var ki o da senden milliyetçi oldukları kesin.
  • neden mi yabancı f/0..çünkü adamlar işi biliyor,çünkü adamlarda ingilizce var,çünkü adamlar bizimkiler gibi açgözlü değil,çünkü adamlarda meslek terbiyesi var,çünkü adamlar adam gibi adam,çünkü adamlarda komplex yok,çünkü adamlar gelişmeye ve yeniliğe açık,çünkü çünkü çünkü...............anladın sanırım :)
  • Şu yabancı f/o lar neden alınıyor onu anlamış değilim.Bir sürü işsiz f/o varken.Herkesi SHGM Ye bu konuda mail atmaya davet ediyorum.Ağlamayana emzik yok Türkiyede.
  • Ben de Akademide (Florida) eğitim alan biriyim ve torpilim falan da YOK! Bu sizi üzecek belki ama 2009 alımlarından beri THY Akademiye torpille girilmiyor. Nedir 2009' un özelligi: 2009' dan sonra akademiye girişte DLR zorunlulugu getirildi. Yani DLR sınavını gecenlerin yaklasık %95'i akademiye giriyor. DLR' yi geçemessen cihan pahidaşı olsan da almıyor güzel kardeşim. O yüzden oturdugunuz yerden, bir halt bilmeden insanların günahlarını almayın. Bunun yerine oturun, çalışın siz de girin.
  • alsınlar bol bol yabancı alsınlar...çok iyi oluyor valla
  • Bundan iki ay önce Borajet 4 tane 200 saatlik tipsiz yabancı öğrenci aldı tiplerinide kendi karşılıyor alsana küçük bir örnek
  • Kendim sahit oldum. Atlas onur ve izair de parayla type alip yada sadece line ucup sirkette kaldilar. Hatta atlasjet bunlara A330 egitimi bile verdi bedavadan
  • thy çok haklı.yerinde bir uygulama ama onada yine torpilli kaptan bebelerini alırlar..b ülkeden bir halt olmaz kısacası
  • Varsa açık arkadaş , havayolu beni teste tabii tutar ve kriterlerini yakalıyorsam benim A dan Z ye pilotaj eğitimimi karşılar, ben de 10 sene mi 20 sene mi sözleşme yaparım.Yoksa bu uçuş okulları ile serbest piyasa adı altında orman kanunlarının geçerli olduğu ve adamına göre muamelenin yapıldığı Türkiye de hele hele borçlanarak borç kölesi haline kendimi durduk yere getirmem ve kazandığım üç kuruşu da zayi etmem ;her ne kadar havacılık aşığı olsam da...
Akşam Gazetesi havacılık yazarı Tolga Turgut, bu hafta köşesinde havacılık sektörünün geleceğini masaya yatırırken, Airbus'ın tahminlerine göre ihtiyaç duyulacak pilot sayısını da ortaya koydu.

İşte o yazı:

Havacılık sektöründe istihdam edilen milyonlarca kişinin geleceği üretilen uçak sayısına bağlıdır. Eğer 2030 hedefleri tutturulursa en az 300-350 bin yeni pilota ihtiyaç duyulacak. Tabii ekonomik durum el verirse...
 
Airbus geçtiğimiz günlerde uzun vadeli uçak ihtiyacının 2030 yılına kadar toplam 27 bin 800 olacağı tahmininde bulundu. Sektör ve havayolu yöneticilerinin çoğu, uçak üreticilerinin geleceğe yönelik tahminlerde daha fazla cesaret aşılamak ve uçak satış rakamlarını arttırmak üzere oldukça iyimser davrandığını bilirler. 
En ciddi rakibi Boeing ile beraber dünyanın iki lider uçak üreticisinden biri olan Airbus, Avrupa Havacılık Savunma ve Uzay (EADS) grubuna bağlı olarak faaliyet gösteriyor. Kuruluşun en büyük hissedarları Almanlar ile Fransızlar. Airbus, son 10 yılda pazar payını istikrarlı bir şekilde geliştirerek ticari uçak sınıfında Boeing'in önüne geçmeyi başardı.        
 
Bu noktada haklı olarak  'Bize ne Airbus'ın tahminlerinden' diyebilirsiniz, ancak durum oldukça detaylı ve önem arz ediyor. Havacılık sektörü genelinde istihdam edilen milyonlarca kişinin geleceği üretilen uçak sayısına bağlıdır. Diğer bir ifade ile üretici kuruluşlar uçak üretip teslim ettiği sürece pilotlar,  uçuş ekipleri, teknisyenler, yöneticiler istihdam edilecek, havalimanları gelir elde edecek, direkt ve endirekt olarak pek çok sektör kalkınacaktır. Eğer tahminleri tutup 2030 yılına kadar 27 bin 800 yeni uçak gökyüzü ile buluşursa, liste fiyatı üzerinden bakıldığında 3,5 trilyon dolarlık uçak satışı gerçekleşecek ve en az 300-350 bin civarında yeni pilota ihtiyaç duyulacak. 
 
Mevcut durumda Boeing ve Airbus toplamda yıllık 800-900 civarında uçak teslim edebiliyor. Açıkçası ben önümüzdeki 18 yılda nasıl olup 27 bin 800 uçak üreterek teslim edebileceklerini çok merak ediyorum. Her şeyden önce,  dünya genelinde yaşanan resesyonun etkisiyle gerilemiş olan ekonomik güç ortamında  bu uçakların finansmanın nasıl yapılacağını merak ediyorum. Hiç şüphesiz, Canadair, Embraer, ATR ve diğer bölgesel jet ve turboprop üreticileri de bu istatistiklere katkıda bulunacaktır. Fakat ben, Airbus'ın bu tahminlerini ancak eksi yüzde 15 hatta yüzde 20 sapma ile tutturabileceklerini düşünüyorum. 
 
Bu arada her iki dev üreticinin de komple üretici olmaktan çıkarak tasarım ve montajcı olmaya başladıklarının da altını çizmek gerekiyor. Bunun nedeni tamamen ekonomik elbette. Mesela yaklaşık 4 yıllık bir gecikme sonrası teslimatı önümüzdeki aylarda yapılacak Boeing787 Dreamliner'ın ya da sektördeki yeni adıyla Delayliner'ın sadece yüzde 35'lik bir bölümünün ABD'de yapıldığını biliyor muydunuz?
"350 BİN PİLOTA İHTİYAÇ DUYULACAK"

Yorumlar Tüm Yorumlar (23)

Misafir ~ 13 yıl önce
biz senin gibi milliyetçileride çok gördük..yetim hakkaı muhabbeti yapıp ilk önce yetimi.....geç bu ayakları yemezler...doğruları yazınca nasılda barım barım değil mi? ama alışacaksınız bunlarda :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
açgözlü değil mi?Türkleri kim seviyor zannediyorsun sen?Haçlı seferlerini okumadın galiba veya yıllardır AB kapısında beklediğini.Buraya hepsi istisnasız para için geldiler,kendi ülkelerinde iş buldukları anda ülkemizi arkalarına bakmadan terkedecekler.Ama bir gerçek var ki o da senden milliyetçi oldukları kesin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
neden mi yabancı f/0..çünkü adamlar işi biliyor,çünkü adamlarda ingilizce var,çünkü adamlar bizimkiler gibi açgözlü değil,çünkü adamlarda meslek terbiyesi var,çünkü adamlar adam gibi adam,çünkü adamlarda komplex yok,çünkü adamlar gelişmeye ve yeniliğe açık,çünkü çünkü çünkü...............anladın sanırım :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Şu yabancı f/o lar neden alınıyor onu anlamış değilim.Bir sürü işsiz f/o varken.Herkesi SHGM Ye bu konuda mail atmaya davet ediyorum.Ağlamayana emzik yok Türkiyede.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ben de Akademide (Florida) eğitim alan biriyim ve torpilim falan da YOK! Bu sizi üzecek belki ama 2009 alımlarından beri THY Akademiye torpille girilmiyor. Nedir 2009' un özelligi: 2009' dan sonra akademiye girişte DLR zorunlulugu getirildi. Yani DLR sınavını gecenlerin yaklasık %95'i akademiye giriyor. DLR' yi geçemessen cihan pahidaşı olsan da almıyor güzel kardeşim. O yüzden oturdugunuz yerden, bir halt bilmeden insanların günahlarını almayın. Bunun yerine oturun, çalışın siz de girin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
alsınlar bol bol yabancı alsınlar...çok iyi oluyor valla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bundan iki ay önce Borajet 4 tane 200 saatlik tipsiz yabancı öğrenci aldı tiplerinide kendi karşılıyor alsana küçük bir örnek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Kendim sahit oldum. Atlas onur ve izair de parayla type alip yada sadece line ucup sirkette kaldilar. Hatta atlasjet bunlara A330 egitimi bile verdi bedavadan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
thy çok haklı.yerinde bir uygulama ama onada yine torpilli kaptan bebelerini alırlar..b ülkeden bir halt olmaz kısacası

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Varsa açık arkadaş , havayolu beni teste tabii tutar ve kriterlerini yakalıyorsam benim A dan Z ye pilotaj eğitimimi karşılar, ben de 10 sene mi 20 sene mi sözleşme yaparım.Yoksa bu uçuş okulları ile serbest piyasa adı altında orman kanunlarının geçerli olduğu ve adamına göre muamelenin yapıldığı Türkiye de hele hele borçlanarak borç kölesi haline kendimi durduk yere getirmem ve kazandığım üç kuruşu da zayi etmem ;her ne kadar havacılık aşığı olsam da...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000