11 Ocak 2014, Cumartesi 09:31:37

3. HAVALİMANI'NA İLGİNÇ TESPİT!

İstanbul ’un 3. havalimanı nın yapılacağı bölgeyi araştıran jeolog Esen Arpat, pistlerin yapılacağı alanlarda 800 milyon metreküp dolgu yapılacağını, ancak bu dolgulara rağmen arazinin niteliği nedeniyle pistlerde büyük çökmelerin olacağını söyledi.
  • Mevcut yüklenici şirketlerin bu konudaki tecrübesizliği ürkütüyor. Yoksa elbette yapılsın 3 üncü havalimanı. Tutturdular Limak, Cengiz. Kim bunlar yahu. Aldılar arka rüzgarı, tüm ihaleler bunların. Bu şirketlerin altından kalkabileceği bir proje değil bu. Eminim dua ediyorlar inşallah ihale iptal olur diye:))
  • 3. Havalimani İstanbul icin ihtiyactir ve mutlaka yapilmalidir. Ancak hem bulundugu bolgenin zorlugu, anormal dolgu ihtiyaci, mevcut kiracilarin devam eden davalari ve gozardi edilmemesi gererek kredi bulma guclugu dikkate alindiginda 2020 yilindan once bitirilebilmesi mumkun degil. Eger mevcut buyume trendini kacirmak istemiyorsak, IST ve SAW icin 2020 yilina kadar trafige cevap verebilecek kapasitelere cikarmak uzere acil buyutme projelerini devreye sokmak gerekiyor.
  • Bu proje Türk Sivil Havacılığı non en önemli projesidir ve mutlaka yapılmalıdır. Projeye dışarıdan gelen tepk Ler yabancı bazı havayollarınının bu havalimanının açılmasından sonra THY nin büyümesi karşısında uğrayacakları zarardan duydukları endişenin ürünüdür. Üzerine havalimanı, pist bira zemin yoktur. Finansman konusunda da bir problem olacağını düşünmüyorum. Bu proje sadece Türk s Bil havacılığının değil Türk ekonomisine yapacağı döviz getirisi ve ülkenin kronik sorunlarından olan cari açığın kapatılması konusunda büyük katkı yapacaktır. Keşke bu proje şu anda hayata geçmiş olsaydı. Projenin yanındayım saygılarımla Da
  • Önce söylenene bakarım laf mı diye, sonra söyleyene bakarım adam mı diye. Bu haberin TARAF'tar gazetesinde çımmasına neden se hiç şaşırmadım.
  • 800 milyon m3 ilginç bir rakam. Pistlerin olduğu bölge için konuşuyorsak (ki öyle iddia edilmiş) 60m x 3500m den 6 pist 1260000 m2 alan yapar. boşluk ve çevreyi düşünmek için bu alanı 2 ile çarpın 2520000 m2. 800 milyon m3 toprak harcamak için bu alanı 317 m yüksekliğinde doldurmanız gerekir. Başka bir hesapla haberdeki gibi yer yer 20 m ye varan dolgu yapılacaksa ortalama 10 m yükseklik düşünebilirsiniz ki (hiç kazı yapmadan 0-20 m arası ortalama dolgu ) bu miktarda malzeme ile 80 milyon m2 alan doldurursunuz. Biraz destekli atmakta fayda var aslında.....
  • Bayrampasa kuru gida hali-Mega Center. Tamen toprak dolgu uzerinde. Cocuklugumda hatirliyorum doksanlarin basinda oralarda oyun oynar piknik yapardik. Genis ve derin iki tepe arasiydi. Tamamen doldirdular ve bildigin moloz cogunlukla da sari kum toprakla. O zamanlar buraya 30 tonluk tirlarin gelmesine yonelik bir hesap oldugunu sanmiyorum. Bugun arada alisveris yapmaya giderim. Herhangi bir fizibilite sikayetine rastlamadim. Hava limani isine daha dikkatli yaklasacaklarini ve uygun efektif yontemler kullanacaklarini umit ederim. Artik resimlere bakarak vay be adamlar yapmis devri sona ermeli. Bu tur mega yapilari yapabilecek halde oldugumuza inaniyorum. Yeterki durust ve caliskan olalim. Bu halde sonuna kadar bu projenin yanindayim.
  • amma meraklısı varmış 3. havalimanının hey yavrum heey... ampulcüler sizi...
  • Adamlar denizin üzerine köprüler havalimanı yapıyor çökme olmuyor, danimarka-isveç arasında oresund köprüsü var, köprü başlıyor tünel devam ediyor birşey olmuyorda dolgu diye havalimanına mı olacak? Sallamayın beyler hayvan terli yemez.. Bu memlekete yapılacak be kardeşim sizin derdiniz ne? Kime hizmet edeceksiniz. İstanbul konumu itibariye büyümeye çok açık ve 100 milyon yolcu yapması an meselesi.. (2013 50m)
  • zamanında atatürkdeki 2. paralel pist için boşuna yapmayın paralel olarak işletemezsiniz, yapacaksanız istimlak yapın da doğru düzgün kullanılsın diyenlere de olmayacak laflar edilmişti ama şimdi sonuç ortada; tabiki benim balık hafızalı milletim onu unuttuğu gibi bu gün denenleri de unutur ;)
  • Yurtdışında ki otoyollar neden çökmüyor ? Geçelim beyler geçelim bu işleri... Malzemeden çalmazsan o yol çökmez.adamlar asfalta kahve koyuyor erimesin diye hey yavrum hey... Bizimkiler de kar yağmadan 100000000 ton kum döktük der bakarsın yollar bumbuz... Geçelim bu işleri...sen 16 tonluk yola 60 tonluk damperli ve tır sokarsan o yol çöker tabi... Kontrol eden yok nasılsa A.q... Adam havalimanında köprüye çarpıyor cevap olarak geçer sandım diyor... Sen hala dolgu çöker diyorsun. Git elalerin yollarına okyanusa yaptıklarına bak derim... Rusya'nın Kore'nin madenlerine bak.,, Arizona'da ki Amerikan üssüne bak derim... Dubai ye yapılanlara bak derim adamların tabiat anaya karşı yaptıkları savaşa bak derim...Face yapmakla olmuyor bunlar... Çalışmakla oluyor... Vatan caddesine uçak mı indireceksin ? Demekle olmuyor bak o cadde gündüz tıkanıyor... Heee uçak hee? Bulgaristan'ın yolları bile bizden daha düzgün...sen neden bahsediyorsun çalmaktan vazgeçsinler artık doysunlar artık beyefendiler.

İstanbul ’un 3. havalimanı nın yapılacağı bölgeyi araştıran jeolog Esen Arpat, pistlerin yapılacağı alanlarda 800 milyon metreküp dolgu yapılacağını, ancak bu dolgulara rağmen arazinin niteliği nedeniyle pistlerde büyük çökmelerin olacağını söyledi. Radikal'de yer alan habere göre; Arpat, Cumhuriyet Bilim Teknik ’te yayınlanan yazısında özetle şu tespitlerde bulundu:

800 MİLYON METRE KÜP DOLGU

“Uluslararası niteliklerdeki hava alanlarının pistleri için kabul edilebilir pist eğimi sınırı düşüktür. Seçilmiş alan güneyde kabaca 130m yükseltisinde uzanan bir sırt ile kuzeyde Karadeniz kıyısı arasında yer almakta olduğu için pistleri söz konusu düşük eğime getirmek çok büyük miktarlarda dolgu yapmak zorunluluğunu doğurmaktadır.

Bu dolgunun miktarı, çeşitli hesaplamalara göre biraz farklılıklar gösterse de, yaklaşık 800 milyon metreküptür. Yapılacak dolgunun kalınlığı çok büyük olup, genelde deniz yönünde artmakta, pek çok yerde 50 metrenin üzerinde olup, bazı pistlerin altında 95 metreye kadar ulaşmaktadır.

10 metrelik otoyol dolgularının bile zaman içinde, çoğu kez de kısa sürede, trafiği rahatsız edecek şekilde oturduğu anımsanırsa, bu olağanüstü kalın dolguda karşılaşılacak ürkütücü sonuç kolay anlaşılır.

Uçak pistlerinin oturmaya, hele farklı oturmaya toleransının çok küçük olması, uçağa binmiş olan herkesin çok kolay kavrayacağı bir konudur. Planlanan yeni havalimanında uzunlukları 3500 ile 4100m arasında değişen altı tane pist vardır. Pistler 60m genişliktedir; ama, pistlerin yanında onlara koşut konumda, gerektiğinde acil inişler için de kullanılacak yan yollardan, pistler arasındaki bağlantı yollarından oluşan geniş alanlar vardır.

Bunlara uçakların apron sahasında kullanacakları diğer geniş alanları da eklediğinizde söz konusu havaalanı sahasının çok büyük bir bölümünün dolgu oturmasına karşı toleransının çok düşük olacağı görülmektedir.”


20 METRE DERİN GÖLLER

“Doğal orman özelliğini yitirmemiş güney bölgenin dışındaki arazi, ocak işletmelerinin atıklarının oluşturduğu tepelerden ve bu tepeler arasında kalmış çukur alanlardan oluşmaktadır. Bu çukurlukları dolduran 66 gölün 16 tanesi 15 metreden derindir. Bunlardan 8 tanesi 20 metreden de derindir. Aralarında 29m derinliğe ulaşanı vardır. Özellikle büyük göllerin tabanında 6,5m ye kadar varan kalınlıkta balçığın yer aldığı bilinmektedir.

Tepeler oluşturan işletme atığı dolgular ana pistlerin altında bile yer yer 30m kalınlığa ulaşmaktadır. Asıl ürkütücü olan durum pistlerin, uzunlukları doğrultusunda değil, yalnız enleri boyunca incelendiğinde bile çok farklı kalınlıklarda dolgu üzerinde yer almakta olmalarıdır.

Bazı pistlerin bir yanı 20m kalınlıkta ocak artığı üzerinde iken, diğer yanı bir gölün üzerine rastlamaktadır. Söz konusu ocak atıkları çoğu yerde bir plan ve özel uygulama gözetilmeden dökülmüş yığınlar şeklindedir. Bu tür atık yığınlarının gevşek, duraysız niteliklerini gösteren bir fotoğrafa bu yazıda yer verilmiştir. Bu yığınlar, onların üzerlerinde yapılacak dolguların altında büyük miktarda sıkışacak ve oturacaktır.”

İKİ BÜYÜK SORUN

“Bu olayın yaratacağı iki büyük sorun vardır. Bu yığınlardaki oturmalar, düzensiz bileşimlerinin sonucu olarak bir yerden diğerine farklı miktarlarda olacaktır, yani pistin farklı yerleri farklı oturmalara uğrayacaktır.

Diğer büyük sorun ise bu oturmaların kabul edilebilir düzeylere inmesinin, oturmaların, rastlantısal olarak düzenli olduğu yerlerde bile uzun yıllar alacak olmasıdır. Yani dolduralım, bekleyelim, pisti sonra yaparız deme şansı da yoktur.

Yukarıda ele alınan oturma şu sırada sahada bulunan ocak atıklarından oluşan tepelerin, sırtların, onların üzerlerine konacak yük altında uğrayacakları oturmadır. Ancak pistleri istenilen eğime getirmek için yapılacak yaklaşık 800milyon metreküp ek dolgu da, yer yer çok büyük boyutlarda olmak üzere oturacaktır. Kendi yükü altında oturmayacak sağlam kayalardan oluşmaması durumunda, her dolgu oturur. Çok özel gereçler kullanarak ve çok özen gösterilerek yapılan dolgular bile zamanla oturur. Kaldı ki söz konusu büyüklükte bir dolguyu gerçekleştirmek için gerekli dolgu gereci karışımını, bölgeden, kabul edilebilir uzaklıklardan sağlamak olanağı yoktur.
Dolgunun oturmasını hızlandırmak için çeşitli yöntemler vardır; ama, bu yöntemleri kullanarak söz konusu kalınlıkta ve yaygınlıktaki dolgunun oturmasını hızlandırmak, ancak kağıt üzerinde olanaklıdır.”

MECBUREN ORMANA YÖNELECEKLER!

“İşte bu noktada, sürprizlere alışmış (belki de alıştırılmış) İstanbullulara bile fazla gelecek bir tatsız sürpriz ufuktadır. Orman talan edilip, tepeler yontulup, sıra dolgu uygulamasına geldiğinde, daha önce saklanmış olan gerçek dile getirilmeye başlanacaktır. “Dolgunun oluşturulmasında kaya kullanmak tek uygulanabilir çözümdür” oldu-bittisi (!) ile işe girişilerek, çevredeki şu sırada yetişkin ormanlarla kaplı olan uygun dolgu kayası sahalarına el atılacaktır. Bu sahalar Kemerburgaz’ın batısındaki ve Kilyos’un güneybatısındaki ormanlık alanlardır.

Şimdiden gözüküyor ama sıra geldiğinde “çaresiziz” denerek bu ormanlara da saldırılacaktır. Yani, “oralara yönelmeyelim de koca İstanbul daha uzun süre havalimanı sıkıntısı mı yaşasın?” sloganı, sanırım bazılarının kafalarında şu sırada hazırdır.
Diğer bir çözüm daha sürülebilir piyasaya. Bu çözüm önerisi havalimanı dolgusunda “Kanal İstanbul”un kazısından çıkacak uygun gereç kullanılacaktır, şeklinde olacaktır.

Günümüzdeki dayanakları ile kendi başına bir macera niteliğindeki o projeden de maalesef umut yoktur. Zira söz konusu kanal yapılsa bile, oradan çıkacak kazı gerecinin ancak çok az bir bölümü havalimanı için gerekli olan dolgunun niteliklerini taşıyacaktır.”

3. HAVALİMANI'NA İLGİNÇ TESPİT!

Yorumlar Tüm Yorumlar (31)

Olmaaz ~ 10 yıl önce
Mevcut yüklenici şirketlerin bu konudaki tecrübesizliği ürkütüyor. Yoksa elbette yapılsın 3 üncü havalimanı. Tutturdular Limak, Cengiz. Kim bunlar yahu. Aldılar arka rüzgarı, tüm ihaleler bunların. Bu şirketlerin altından kalkabileceği bir proje değil bu. Eminim dua ediyorlar inşallah ihale iptal olur diye:))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
3. Havalimani İstanbul icin ihtiyactir ve mutlaka yapilmalidir. Ancak hem bulundugu bolgenin zorlugu, anormal dolgu ihtiyaci, mevcut kiracilarin devam eden davalari ve gozardi edilmemesi gererek kredi bulma guclugu dikkate alindiginda 2020 yilindan once bitirilebilmesi mumkun degil. Eger mevcut buyume trendini kacirmak istemiyorsak, IST ve SAW icin 2020 yilina kadar trafige cevap verebilecek kapasitelere cikarmak uzere acil buyutme projelerini devreye sokmak gerekiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havacı ~ 10 yıl önce
Bu proje Türk Sivil Havacılığı non en önemli projesidir ve mutlaka yapılmalıdır. Projeye dışarıdan gelen tepk Ler yabancı bazı havayollarınının bu havalimanının açılmasından sonra THY nin büyümesi karşısında uğrayacakları zarardan duydukları endişenin ürünüdür. Üzerine havalimanı, pist bira zemin yoktur. Finansman konusunda da bir problem olacağını düşünmüyorum. Bu proje sadece Türk s Bil havacılığının değil Türk ekonomisine yapacağı döviz getirisi ve ülkenin kronik sorunlarından olan cari açığın kapatılması konusunda büyük katkı yapacaktır. Keşke bu proje şu anda hayata geçmiş olsaydı. Projenin yanındayım saygılarımla Da

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Guven SAGBAS ~ 10 yıl önce
Önce söylenene bakarım laf mı diye, sonra söyleyene bakarım adam mı diye. Bu haberin TARAF'tar gazetesinde çımmasına neden se hiç şaşırmadım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mühendis ~ 10 yıl önce
800 milyon m3 ilginç bir rakam. Pistlerin olduğu bölge için konuşuyorsak (ki öyle iddia edilmiş) 60m x 3500m den 6 pist 1260000 m2 alan yapar. boşluk ve çevreyi düşünmek için bu alanı 2 ile çarpın 2520000 m2. 800 milyon m3 toprak harcamak için bu alanı 317 m yüksekliğinde doldurmanız gerekir. Başka bir hesapla haberdeki gibi yer yer 20 m ye varan dolgu yapılacaksa ortalama 10 m yükseklik düşünebilirsiniz ki (hiç kazı yapmadan 0-20 m arası ortalama dolgu ) bu miktarda malzeme ile 80 milyon m2 alan doldurursunuz. Biraz destekli atmakta fayda var aslında.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Bayrampasa kuru gida hali-Mega Center. Tamen toprak dolgu uzerinde. Cocuklugumda hatirliyorum doksanlarin basinda oralarda oyun oynar piknik yapardik. Genis ve derin iki tepe arasiydi. Tamamen doldirdular ve bildigin moloz cogunlukla da sari kum toprakla. O zamanlar buraya 30 tonluk tirlarin gelmesine yonelik bir hesap oldugunu sanmiyorum. Bugun arada alisveris yapmaya giderim. Herhangi bir fizibilite sikayetine rastlamadim. Hava limani isine daha dikkatli yaklasacaklarini ve uygun efektif yontemler kullanacaklarini umit ederim. Artik resimlere bakarak vay be adamlar yapmis devri sona ermeli. Bu tur mega yapilari yapabilecek halde oldugumuza inaniyorum. Yeterki durust ve caliskan olalim. Bu halde sonuna kadar bu projenin yanindayim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
anti ampul ~ 10 yıl önce
amma meraklısı varmış 3. havalimanının hey yavrum heey... ampulcüler sizi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Adamlar denizin üzerine köprüler havalimanı yapıyor çökme olmuyor, danimarka-isveç arasında oresund köprüsü var, köprü başlıyor tünel devam ediyor birşey olmuyorda dolgu diye havalimanına mı olacak? Sallamayın beyler hayvan terli yemez.. Bu memlekete yapılacak be kardeşim sizin derdiniz ne? Kime hizmet edeceksiniz. İstanbul konumu itibariye büyümeye çok açık ve 100 milyon yolcu yapması an meselesi.. (2013 50m)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
doğru ~ 10 yıl önce
zamanında atatürkdeki 2. paralel pist için boşuna yapmayın paralel olarak işletemezsiniz, yapacaksanız istimlak yapın da doğru düzgün kullanılsın diyenlere de olmayacak laflar edilmişti ama şimdi sonuç ortada; tabiki benim balık hafızalı milletim onu unuttuğu gibi bu gün denenleri de unutur ;)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 10 yıl önce
Yurtdışında ki otoyollar neden çökmüyor ? Geçelim beyler geçelim bu işleri... Malzemeden çalmazsan o yol çökmez.adamlar asfalta kahve koyuyor erimesin diye hey yavrum hey... Bizimkiler de kar yağmadan 100000000 ton kum döktük der bakarsın yollar bumbuz... Geçelim bu işleri...sen 16 tonluk yola 60 tonluk damperli ve tır sokarsan o yol çöker tabi... Kontrol eden yok nasılsa A.q... Adam havalimanında köprüye çarpıyor cevap olarak geçer sandım diyor... Sen hala dolgu çöker diyorsun. Git elalerin yollarına okyanusa yaptıklarına bak derim... Rusya'nın Kore'nin madenlerine bak.,, Arizona'da ki Amerikan üssüne bak derim... Dubai ye yapılanlara bak derim adamların tabiat anaya karşı yaptıkları savaşa bak derim...Face yapmakla olmuyor bunlar... Çalışmakla oluyor... Vatan caddesine uçak mı indireceksin ? Demekle olmuyor bak o cadde gündüz tıkanıyor... Heee uçak hee? Bulgaristan'ın yolları bile bizden daha düzgün...sen neden bahsediyorsun çalmaktan vazgeçsinler artık doysunlar artık beyefendiler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000