26 Haziran 2015, Cuma 08:33:51

3. havalimanı kredisinde İngiliz hukuku ayrıntısı

Üst düzey bir yetkili, tüm dünyada büyük finansman gerektiren projelerin İngiliz hukuk sistemine göre düzenlendiğine dikkat çekti.
  • Yahu yurt dışında bu projeye kredi verecek tek bir finans kuruluşu bulamadılar. Üstelik hazinenin garantisi bile yetmedi, dalga geçer gibi DHMİyi garantör yaptılar. Yine de bırakın milyar dolarları 1 kuruş veren çıkmadı. Zorla türkiyedeki bankalara itelediler, şimdi boyunu aşan bu miktarda kredinin altına giren türk bankaları üzerinden dışarıdan kredi temin etme oyununu sergiliyorlar. Yani ihaleyi alan şirketlerin ödemesi gereken kredi yükünün önemli bir bölümünü türkiyedeki bankalara üstlendiriyorlar. Bu bankalar güya kredi sattıkları iga şirketine vaad ettikleri şartların çok daha kötüsüne( zorunlu olarak ) yurt dışı finans kuruluşlarından kredi temin edecekler ve aradaki fark (para) yine türk halkının cebinden çıkacak. Ne dümenler çevriliyor uyanın artık. Tabii bunun da ön şartı haberde yazıldığı gibi uluslararası normlarda kredi anlaşması. Seldor
  • Qatar, UAE is adamlarina gidin... Onlardan isteyin kredi.
  • tum buyuk anlasmalar ingiltere veya fransa normlarina gore hazirlanirki ileride bir sorun olduguna tahkime gidilebilir, ulkedeki mahkemeler siyasi olabilir ama uluslararasi tahkim olayi cozer.. yani adaletli mahkeme garantisi diyelim..
  • sözcü gazetesiyse yalandır iktidara yüklenmek için sallamaya devam ediyor
  • Eyy Ingiliz Hukuk Normlari.... Kimse kusura bakmasin, bu projenin onune tas koymaya gucunuz yetmez. Bu havaalani bitecek, Bunu da Boyle bilesiniz. Bak Sayin Kralice Elizabeth, yasin benden buyuk, bir ayagin cukurda. Paran az cikiyor, paranin az cikmasi sizin bu projeyi engellemek istediginizin isaretidir.
  • rızaaa babaaa kurtarrr bunları bunlar 3-5 at işte:)
  • "bayramedenler" rümuzuyla yazan kişiye: Bu kredinin İngiltere'den geleceğini de nereden UYDURDUNUZ? Yok öyle birşey, okumanız mı kıt, anlamanız mı? Hemen "vatan millet sakarya" diye ortalığa atlayıp kendinizi gülünç duruma düşürüyorsunuz. Önce neyin ne olduğunu okuyup anlayın da ondan sonra cengaverlik yapın... Kredi'nin İngiliz Hukuku'na uygun olarak yapılmadığı iddia edilmekte; İngiltere kredi miredi verecek değil (vermezler de!...). Ama belki farkında değilsiniz ama bu krediyi veren bankalardan bir tanesi %100 Rus, bir diğeri de %100 Yunan sermayelidir.
  • Bu haber doğrudur, asparagastır ayrı bir konu. Ama içeriğindeki yanlışı kimse dikkate almadan olduğu gibi alıntılanıyor. Ara başlıkta "kredinin %40'ı kamu bankalarından" yazılıyor, sonrasında da 3-4 satır aşağıda kredinin %60'ının kamu bankalarından olacağı açıkça ifade ediliyor... :((
  • Üç gün sonra proje iptal oldu IST ve SAW yeni durumlarıyla yükü kaldırır bizde burayı hazır zemini düzeltmişken TOKI ye devreder bedavadan alınan arsaların üzerine orman manzaralı siteler yapalım derlerse şaşırır mısınız? Metro felan da gelecek diye metrekaresi 5000 tl den daire satmak sanki güzel gibi. Arsa maliyeti de sıfıra yakın devlet yolunu da yapmış :) daha ne olsun
  • merak etmeyin kredilerin tamamını devlet bankasına yüklerler. bizim vergilerle gene kendimiz havalimanı yapar, bazılarıda burdan para kazanır :-)) takmayın kafaya

İstanbul’da Yeniköy ve Akpınar köyleri arasına inşaatı süren 3’üncü havalimanının ilk etabının 29 Ekim 2017 yılında açılması planlanıyor. 

7 bankanın ortak girişimi ile 3’üncü havalimanı için sağlanacak 4.5 milyar Euro’luk kredi sözleşmesinin ‘Türk Hukuku’na göre düzenlenmesi, bankalar arasında uyuşmazlık sorunu çıkardı.

İstanbul’a yapılacak olan 3’üncü havalimanının kredi sözleşmesinde verilen ek sürenin altından, ‘uluslararası normlar krizi’ çıktı. Sözcü'de yer alan habere göre; 3’ü kamu, 4’ü özel olmak üzere 7 bankadan finanse edilecek olan 4.5 milyar Euro’luk kredi paketi için kreditörlere yıl sonuna kadar ek süre verilmişti.

Konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre, sözleşmenin ‘Türk hukuku’na göre hazırlanması, uluslararası normlara uygun olmaması taraflar arasında uyuşmazlık yarattı. Bankalar, havalimanı için sağlayacakları krediyi daha sonra yabancı bir bankaya satmak istediklerinde sözleşmenin önlerinde engel olacağını savunuyor. Bankaların bu tür büyük bir kredinin bilançolarına yapışmasını istemedikleri belirtiliyor.

TÜRK HUKUKU YETERSİZ Mİ?

Gecikmenin nedenlerine ilişkin görüşlerine başvurduğumuz üst düzey bir yetkili, tüm dünyada büyük finansman gerektiren projelerin İngiliz hukuk sistemine göre düzenlendiğine dikkat çekti. Yetkili, “Bu dünyanın her yerinde böyledir. Bu boyutta bir proje Çin’de de olsa Avrupa’nın herhangi bir ülkesinde de olsa finanse edilirken İngiliz hukukuna göre düzenlenir. Bu, kredinin uluslararası satın alınabilirliğinin oluşması için yapılıyor. Yoksa Türk hukuk sisteminin yetersiz oluşu anlamında değil” bilgisini verdi.

YAPI KREDİ AYRILDI İDDİASI

Özetle, süredeki uzamanın bir ayağını düzenlemenin uluslararası normlara uymaması nedeni ile bankacıların, kredinin uluslararası satın alınabilirliğine engel teşkil edebileceği kaygısı yatıyor. Öte yandan aralarında Garanti, Denizbank, Finansbank’ın da bulunduğu konsorsiyumdan Yapı ve Kredi Bankası’nın ayrıldığı da iddia ediliyor.

Planlamada kredi sözleşmesinin son tarihi Mayıs 2015 olarak belirlenmişti. Ancak, görüşmeler mayıs sonuna kadar tamamlanamayınca Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanlığı tarafından değerlendirmeye alındı ve ek süre verilmesi kararı çıktı. Yetkililer, kredi sözleşmesi için ek süre verilmesinin nedeninin bürokratik süreçler olduğunu ifade etmişti.

Kredinin yüzde 40’ı kamu bankalarından

Yeni havalimanını yapacak konsorsiyum tarafından kurulan İGA adına geçtiğimiz haftalarda açıklamalarda bulunan Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, havalimanı için kredinin bulunduğunu açıklamıştı. 7 bankadan 4.5 milyar Euro kredi alacaklarını açıklayan Özdemir, “Kredinin yüzde 60’ını (2.7 milyar Euro) Ziraat, Halkbank ve Vakıfbank sağlayacak. Yüzde 40’ını da Garanti, Yapı Kredi, Denizbank ve Finansbank karşılayacak. 4 yılı ana para ödemesiz, toplam 16 yıl vadeli olacak” demişti. Ancak Özdemir’in sözünü ettiği büyük kredi paketi için görüşmeler mayıs sonuna kadar tamamlanamadı.

Mehtap Ö. ERTÜRK / Sözcü

3. havalimanı kredisinde İngiliz hukuku ayrıntısı

Yorumlar Tüm Yorumlar (31)

Komik ~ 9 yıl önce
Yahu yurt dışında bu projeye kredi verecek tek bir finans kuruluşu bulamadılar. Üstelik hazinenin garantisi bile yetmedi, dalga geçer gibi DHMİyi garantör yaptılar. Yine de bırakın milyar dolarları 1 kuruş veren çıkmadı. Zorla türkiyedeki bankalara itelediler, şimdi boyunu aşan bu miktarda kredinin altına giren türk bankaları üzerinden dışarıdan kredi temin etme oyununu sergiliyorlar. Yani ihaleyi alan şirketlerin ödemesi gereken kredi yükünün önemli bir bölümünü türkiyedeki bankalara üstlendiriyorlar. Bu bankalar güya kredi sattıkları iga şirketine vaad ettikleri şartların çok daha kötüsüne( zorunlu olarak ) yurt dışı finans kuruluşlarından kredi temin edecekler ve aradaki fark (para) yine türk halkının cebinden çıkacak. Ne dümenler çevriliyor uyanın artık. Tabii bunun da ön şartı haberde yazıldığı gibi uluslararası normlarda kredi anlaşması. Seldor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 9 yıl önce
Qatar, UAE is adamlarina gidin... Onlardan isteyin kredi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mafaky ~ 9 yıl önce
Ne Katar, ne de BAE özellikle bu 3. Havalimanı konusunda Türkiye'ye öyle koştura koştura kredi vermek istemeyecektir. İşin realitesi şu: Bu yeni havalimanı ve THY, Ortadoğu Üçlüsü olarak da bilinen Emirates (Dubai'de base'li), Etihad (Abu Dhabi'de baseli) ve Qatar (Doha'da baseli) havayollarına ve bunların kullandıkları havalimanlarına Asya-Avrupa arasında çok ciddi bir rakiptir. Bugün THY, yetersiz kalmış olan AHL olanalarıyla dahi bu 3'lünün fena halde canını sıkmaktayken adamlardan 3. Havalimanı için kredi almak epeyce zor olmayacak mıdır? (Düşünün bu 3. Havalimanı operasyonel olunca ve THY de a380 gibi uçakları filosuna dahil edebilirse...)???
ztk ~ 9 yıl önce
tum buyuk anlasmalar ingiltere veya fransa normlarina gore hazirlanirki ileride bir sorun olduguna tahkime gidilebilir, ulkedeki mahkemeler siyasi olabilir ama uluslararasi tahkim olayi cozer.. yani adaletli mahkeme garantisi diyelim..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sözcü ~ 9 yıl önce
sözcü gazetesiyse yalandır iktidara yüklenmek için sallamaya devam ediyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
N'olamaz. ~ 9 yıl önce
Eyy Ingiliz Hukuk Normlari.... Kimse kusura bakmasin, bu projenin onune tas koymaya gucunuz yetmez. Bu havaalani bitecek, Bunu da Boyle bilesiniz. Bak Sayin Kralice Elizabeth, yasin benden buyuk, bir ayagin cukurda. Paran az cikiyor, paranin az cikmasi sizin bu projeyi engellemek istediginizin isaretidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zor ~ 9 yıl önce
Haklısın be kardeşim cehalet hakikaten zor iş. Şu yazdıklarını bir daha okusana...
rızaaa ~ 9 yıl önce
rızaaa babaaa kurtarrr bunları bunlar 3-5 at işte:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mafaky ~ 9 yıl önce
Kardeşim, sizler okuma özürlü müsünüz, algılamanız dar kapasiteli mi, yoksa herşeye çalakalem bir cevap yazmak için çok mu işgüzarsınız? Bunun Kraliçe Elizabeth ile, ya da İngiltere veya İngiltere Kredi Kurumlarıyla ne ilgisi var? Krediyi verenler arasında bir İngiliz kuruluşu dahi YOK!... Verilen bilgiye (doğru olacağını kabul ederek) dayanarak denmekte ki: Söz konusu kredi sözleşmesi taslağı bu konudaki İngiliz Hukuk Kurallarına da uyacak şekilde hazırlanmamıştır. (Bunun Türkçe meali: bu konudaki İngiliz Hukuk Kuralları, uluslarası olarak da kabul gören, en sağlam, elastiki olmayan kurallardır...) Bunlara uygun yapılmayan sözleşme, kredi verenler için teknik olarak risklidir. Zira kredi veren taraf(lar) istedikleri takdirde bu krediyi 3. bir partiye devretmekte zorlanır. Ciddi uluslarası ticari veya siyasi anlaşmalar tarafların lisanları dışında ayrıca İspanyolca olarak düzenlenir; zira İspanyolca en az "lastikli" lisandır. Bu da ona benzer bir durum...
mafaky ~ 9 yıl önce
"bayramedenler" rümuzuyla yazan kişiye: Bu kredinin İngiltere'den geleceğini de nereden UYDURDUNUZ? Yok öyle birşey, okumanız mı kıt, anlamanız mı? Hemen "vatan millet sakarya" diye ortalığa atlayıp kendinizi gülünç duruma düşürüyorsunuz. Önce neyin ne olduğunu okuyup anlayın da ondan sonra cengaverlik yapın... Kredi'nin İngiliz Hukuku'na uygun olarak yapılmadığı iddia edilmekte; İngiltere kredi miredi verecek değil (vermezler de!...). Ama belki farkında değilsiniz ama bu krediyi veren bankalardan bir tanesi %100 Rus, bir diğeri de %100 Yunan sermayelidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
rus mu:) ~ 9 yıl önce
adamalr rusya da ev kredisi veremiyor:) haydee rıza babaya gidin el öpün size versin parayı:)
mafaky ~ 9 yıl önce
Bu haber doğrudur, asparagastır ayrı bir konu. Ama içeriğindeki yanlışı kimse dikkate almadan olduğu gibi alıntılanıyor. Ara başlıkta "kredinin %40'ı kamu bankalarından" yazılıyor, sonrasında da 3-4 satır aşağıda kredinin %60'ının kamu bankalarından olacağı açıkça ifade ediliyor... :((

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Acaba ~ 9 yıl önce
Üç gün sonra proje iptal oldu IST ve SAW yeni durumlarıyla yükü kaldırır bizde burayı hazır zemini düzeltmişken TOKI ye devreder bedavadan alınan arsaların üzerine orman manzaralı siteler yapalım derlerse şaşırır mısınız? Metro felan da gelecek diye metrekaresi 5000 tl den daire satmak sanki güzel gibi. Arsa maliyeti de sıfıra yakın devlet yolunu da yapmış :) daha ne olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
jjj ~ 9 yıl önce
merak etmeyin kredilerin tamamını devlet bankasına yüklerler. bizim vergilerle gene kendimiz havalimanı yapar, bazılarıda burdan para kazanır :-)) takmayın kafaya

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000