05 Aralık 2013, Perşembe 09:21:51

3. HAVALİMANI İÇİN ŞOK İDDİA

Beş köyün 91 milyon metrekare arsası kamulaştırılıyor. TOKİ, Yeniköy’de arsa fiyatlarını dibe çekti.
  • Ordaki halk hiç bir zaman devletine milletine karşı gelmiş insanlar değildir hepsi devletçi milletci insanlardır . Zamanında selanikte eziyet çekmiş malını toprağını eşyası bu hayvanini bırakıp vatan topraklarına gelmiş insanlardır hiç biri sitem etmemiştir memlekete geldiklerinde aynı şekilde rumlarinda mallarını bırakacaklarını saniyolardi gelip gördükleri sadece eski evlerdi hayvanları yok tarlaları yok mustafa kemal atatürk tapu dağıtarak tarla verdi ve tarımla uğraşmaya başladılar ancak şu anda onların tapuları yok sayılıyor Ordaki halkın hiç biri havalimanına karşı değillerdir tek istekleri köylerinde yaşamak havalimanına gelişime gelişmeye hiç bir zaman karşı değillerdir siz sadece konuşursunuz bu yazıda konu olan köylere hanginiz gittiniz hanginiz ordaji halkı gördünüz cebinizden 5 lira paranızı alsalar kıyameti koparırsiniz kalkmış birileri zarar görmeli dersiniz
  • Bırakın bu işleri bu memlekete iş lazım aş lazım
  • Herkes uyanık adlı yorumcuya sonuna dek katılıyorum.Sanki Havaalanı o Bölgeye yapılmadan önce tarlaları çok değerliyi.Dönümü 5/10 bin lira arasında olan tarlalara TOKİ 20/22 bin tl çok bile vermiş. Unutmayalım buralar tarla İmarlı arazi değil. Bizim köylü de çok uyanık Oraya Rantı devlet getiriyorsa bu Ranttan tabiki de Devlet Aslan payını alacaktır. Sen yıllarca tarlanın vergisini kaç tl den verdin. 500 tl mi 1000 tl mi şimdi de utanmadan dönümüne 200/300 hatta 500 binler istiyorsunuz.Alın 20/ 30 bin tl bizi Allahınıza şükredin Havaalanı olayı olmasa bu paraları rüyanızda göremezdiniz.
  • o bölgeyi bilmeyen arkadaşlar, o bölge kışın felaket rüzgarlı. ama bu sıkıntıya ne çözüm buldular bende anlamadım.
  • tamam itiraz guzel dogayi kotrumak istemek ama terorle sinirini koymak terorist olmamak lazim biraz militanlik kokuyor.
  • MANDANIN SÜTÜ,YOĞURDU,KAYMAĞI ŞİMDİ KIYMETE BİNDİ.HADİ GEL KÖYÜMÜZE GERİ DÖNELİM FADİMEM.
  • Herkes vergisini vermeye gelince fiyatlar komik seviyelerde. Ama kamulaştırmaya gelince maksimum seviyede olsun.Oturduğum kiralık evin piyasa değeri 550.000 tl. Ama satın almaya gidince fazla vergi ödememek için tapudaki değeri 250.000 tl. Kamulaştırmaya gelse devlet ev sahibi 600.000 tl isteyecek.Devlet verecek 250.000 tl. Sonra ? Sonrası malum.
  • Bunlar Gezi olaylarinida dünya medyas ile ortak calisanlar degil mi? O Zaman hic sasirmamak lazim bunlar BILD yayincilikla, Spiegel, die WELT ve FAZ (bunlar alman hükümettine yakin yayin organlari) birlikte calisyorlar bu ne demek oluyor 3. Havalimanini sabote etmek oluyor ya bu hükümet herseyi yabancilara veriyor diyorlar, bu da saadece belirli yillar icin ihaleyle veriliyor ama bu yayincilikta ülkesini satiyor kusura bakmayin
  • Yazar iyi hoş yazmış da 150 milyonluk havalimanı yapıyorsanız illaki birilerine dokunmak zorundasınız. Bu meydan silivriye de yapılsa, AHL de genişletilse, çorlu ya da yapılsa aynı şey olacak; birileri yerlerinden olacak. Sorgulanması gereken orada bulunanlara hakkaniyetli davranıldımı, herşeyden önce 3. havalimanının yeri çevresel ve işletmecilik açısından doğrumu ? Son ikisinin doğru olmadığını aklı başında herkes biliyor, gazetecilik bilmeyenlere, anlamak istemeyenlere bunu kabul ettirmek ona buna vebal altındasın demek değil.
  • Milletimiz tüketim, para ve makam sarmalından kurtulmadan uyanamayacak ve bunun gibi çok önemli konular konuşulmayacak.Büyük bir eğitim, bilinç ve saygı erezyonu yaşıyoruz.Umarım en az zararla bu sarmaldan çıkarız ancak öncelikle UYANMAMIZ ŞART.

Beş köyün 91 milyon metrekare arsası kamulaştırılıyor. TOKİ, Yeniköy’de arsa fiyatlarını dibe çekti.

Yağma kapısının açılmasından sonra belki de bölgeye ilk giden gazeteci olabiliriz...

Gündemimizin yoğunluğu nedeniyle hemen gündeme getiremedik. CNN ve Milliyet’te bu konuda haberi görünce sevindik... Sadece bizler değil, ‘yandaş’ gazeteler de Kuzey Karadeniz Bölgesi’ne gitseler de yaşanacak imar yağmasıyla o güzelim doğanın ne hale gelebileceğini bir görseler.

Onun için bölgenin en önemli köyü olan Yeniköy’den başlayarak, ‘Elveda Yeniköy’ diyerek başlamak gerekiyor.

‘Elveda Selanik’ ya da ‘Elveda İstanbul’ demek de yaraşır?

Meşe ağaçlarına elveda, Terkos’un küçük Istrancalarına, hırçın Karadeniz’in dalgalarına, dünyada başka cinsi olmayan o Trakya mandalarına, sütüne, kaymağına...

Elveda!

AKP iktidarı bu proje ile vebal altındadır.

VEBAL ALTINDAKİLER

Başbakan da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı da... O işi alan ya da iş verilen müteahhitler de vebal altında olacaklardır; çocukları ve torunlarına hesap veremeyeceklerdir.

Bölgeyi en iyi bilen İSKİ’den DSİ’ye, oradan da Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na gelen Afyon Şuhutlu Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve TOKİ’den Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçen Trabzon Oflu Erdoğan Bayraktar’ın vicdanları hiç sızlamayacak mıdır?
Şimdiye kadar hiç sızlamadı ki...

TOKİ’nin şimdiki müdürü de ‘sorumlu’dur... Neden mi, 3. havalimanı için oradaki insanların (Yeniköy) Atatürk’ün tahsis ettiği
arsaları ellerinden alınmaya başladığı için...

Bu insanlar başka coğrafyadan ve kültürden gelmiş olsalar çok şey yaparlardı; makulü anlatmak istiyorlar, anlayan yok.
Onlar arsız, yüzsüz, rantçı, vurguncu değiller ki...

Onların ‘besleyicisi’, ‘koruyucusu’ yok...

Onların da camileri var, onlar da oruç tutuyorlar, cumaları da kaçırmıyorlar. ‘Balkan’ kültürünü yaşıyorlar, örf ve âdetlerini koruyorlar; ‘Ülkenin gerçek sahibiyiz” diyenleri de var.

METREKARESİ 20-22 TL OLUR MU

Bir anda gelen mektuplar karşısında ne yapacaklarını bilemiyorlar. “Tarlanı metrekaresi 20-22 liradan kamulaştırıyoruz” diye yazıyor TOKİ’nin mektuplarında...

Ne yapsınlar, boyun eğmek zorunda olduklarını hissediyorlar. “Karşı gelirsek bizi Silivri’ye gönderirler mi?”

Yaşadıkları korkuyu anlayabiliyor musunuz?

Çünkü hiçbir resmi makam gelip onlara 3. havalimanı projesinden söz etmemiş, konuyu sadece TV haberlerinden öğrenmişler. Ama ‘piyango’nun kendilerine vurduğunu TOKİ’den gelen mektuplarla öğrenmişler. O ana kadar devlet veya hükümetten, kaymakamdan veya milletvekillerinden, ziraatten ve bayındırlıktan kimse gelmemiş köylerine...

Ne kadar ‘ayıp’ bir şey... Projeyi gerçekleştirmek isteyenler ‘yeraltı örgütü’ değil ki...

Çok zor mudur?

“Biz buraya büyük bir havaalanı yapacağız, köyünüzün arazilerinden büyük bir bölümünü istimlak edeceğiz. Sizlere haklarınızı vereceğiz, sizlere yer göstereceğiz” demek?

Köy kahvesinde bize çok şeyler anlattılar ama kızgın bir söz söylemediler. Ama derin bir üzüntü içindeydiler. Sadece birisi sitemle soruyor: “Bizim günahımız mübadil olmamız mı? Bu güzel doğayı terk etmek istemiyoruz. Gidersek nereye gideriz, ne iş yaparız...”

VİCDANLI MAKAM ARIYORLAR

Kolay cevap verilemez bu soruya. Kendilerine doğru, samimi ve vicdanlı cevap verecek makam arıyorlar. Öğrenmek istedikleri şu:

“Bizi buradan atsanız bile her şeyi kanunlar çerçevesinde yapmak zorundasınız. Rayiç bedel nedir uygulayacaksınız. Tarla ve arazilerimizi metrekaresini 20-22 liradan almaya kalkamazsınız. Köyümüz sınırlarındaki tapulu 27 dönümlük bir arazi bir uyanık
tarafından 25 milyona kapatıldı. Rant yağması ilk bu bedelle açıldı. Hadi vicdansızlık yapın bakalım.”

Ne eker, ne yaparlar

“Biz arıcılık yaparız, karakovan balımız da vardır; doğal... Koyun, keçi besleriz, mandacılık yaparız, mısır ekeriz. Meyve ağaçlarımız vardır. Yazları sahillerimize İstanbullular akın eder.”

Havalimanı yapmak için bu arazilere nasıl ‘el konur’?

Bir kere bu doğa köşesi yağma edilemez. İstanbul’a böyle bir havaalanı gerekli değil; buraya verilecek para ile Yeşilköy’deki havaalanın Kaşıbeyaz hattı boyunca gerçekleştirilecek istimlakla buraya yeni bir pist ilavesi olabilirdi. Hatta denize uzanılarak yeni pistler de yapılabilirdi. Karadeniz’in sert havasında o uçaklar nasıl kalkıp iner!? Köylüler bunun sert havalarda tehlikeli olabileceğini söylüyorlar.

TERKOS’A YAZIK

“Burada saatte 120 km hızla esen kuzey rüzgârlarına o uçaklar nasıl dayanır? Bu Karadeniz neler yuttu bilemezsiniz” diyorlar.

Başbakan’ın daha İstanbul planları yapılırken ‘saklı tuttuğu’ bu coğrafyaya dokunulduğunda İstanbul’un felaketi olacağı bilinmeli... Terkos’a su getiren kanallar yol değiştirecek. Kömür çıkarılan ve doğal olarak oluşan 75 göletin içindeki galeriler nasıl kapatılacak, bunlar pistlere nasıl taban oluşturacak? O muhteşem doğaya el konulmasın, kuşlar düşünülsün... Şimdiye kadar imar verilmemiş bölgeye nasıl kıyılır...

Buraya Avrupa çevre kuruluşları gelip büyük eylemler gerçekleştirilmeli... Dünya ormancıları, su aktivistleri. Türkiye’ye gelmeli...

UNESCO MÜDAHALE ETMELİ

UNESCO ‘Dur, siz ne yapıyorsunuz?” diye sorgulamalı... Hayrettin Karaca yolları kesmeli... Bu havalimanının yapımı bittiğinde Trakya yeni bir ‘Zeytinburnu’ olacaktır ve İstanbul’un il sınırının Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarına kadar uzanacağı endişe ile
karşılanmalıdır. (Trakya’nın coğrafyasının % 3, İstanbul’un Tekirdağ’dan İzmit’e kadar da yüzde 0.75 olduğunu yarısı da Belgrad ve Beykoz ormanları sakın unutmayalım!)

Biz bu konudaki yazılarımıza devam edeceğiz...
İbretle görülsün diye...

Yeniköy’de 5 bin manda var

Geçen yerel seçim öncesinde oluşturulan (Karadeniz’den Küçükçekmece’ye kadar uzanan coğrafyasıyla) 3. köprünün geçtiği yer olan Arnavutköy’e bağlı Yeniköy’ün genç muhtarı Timur Çevik, “Güzel köylerimiz katledilemez, Ekosistem yok edilemez” diyor.
Masasında bölgenin haritalarına bakıyor...

91 milyon metrekare alanın havalimanı için kamulaştırıldığını, en çok kendilerinin zarar göreceğini anlatan muhtar, kendilerine ‘kuru bir köy’ bırakıldığını ileri sürüyor. Manda sağmaktan ötürü elleri kızarıktı... Ailecek manda sütçülüğü yapıyorlarmış.

“1200 mandamız var; makineyle sağmak olmuyor; hayvanın memeleri tahrip oluyor,05 122013 3. havalimanı coğrafyasına bu ihanetten vazgeçilmeli.

Yalçın Bayer / Hürriyet

3. HAVALİMANI İÇİN ŞOK İDDİA

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

Gevezeler ~ 7 yıl önce
Ordaki halk hiç bir zaman devletine milletine karşı gelmiş insanlar değildir hepsi devletçi milletci insanlardır . Zamanında selanikte eziyet çekmiş malını toprağını eşyası bu hayvanini bırakıp vatan topraklarına gelmiş insanlardır hiç biri sitem etmemiştir memlekete geldiklerinde aynı şekilde rumlarinda mallarını bırakacaklarını saniyolardi gelip gördükleri sadece eski evlerdi hayvanları yok tarlaları yok mustafa kemal atatürk tapu dağıtarak tarla verdi ve tarımla uğraşmaya başladılar ancak şu anda onların tapuları yok sayılıyor Ordaki halkın hiç biri havalimanına karşı değillerdir tek istekleri köylerinde yaşamak havalimanına gelişime gelişmeye hiç bir zaman karşı değillerdir siz sadece konuşursunuz bu yazıda konu olan köylere hanginiz gittiniz hanginiz ordaji halkı gördünüz cebinizden 5 lira paranızı alsalar kıyameti koparırsiniz kalkmış birileri zarar görmeli dersiniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Bırakın bu işleri bu memlekete iş lazım aş lazım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Herkes uyanık adlı yorumcuya sonuna dek katılıyorum.Sanki Havaalanı o Bölgeye yapılmadan önce tarlaları çok değerliyi.Dönümü 5/10 bin lira arasında olan tarlalara TOKİ 20/22 bin tl çok bile vermiş. Unutmayalım buralar tarla İmarlı arazi değil. Bizim köylü de çok uyanık Oraya Rantı devlet getiriyorsa bu Ranttan tabiki de Devlet Aslan payını alacaktır. Sen yıllarca tarlanın vergisini kaç tl den verdin. 500 tl mi 1000 tl mi şimdi de utanmadan dönümüne 200/300 hatta 500 binler istiyorsunuz.Alın 20/ 30 bin tl bizi Allahınıza şükredin Havaalanı olayı olmasa bu paraları rüyanızda göremezdiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
!!!! ~ 10 yıl önce
o bölgeyi bilmeyen arkadaşlar, o bölge kışın felaket rüzgarlı. ama bu sıkıntıya ne çözüm buldular bende anlamadım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
suyunu kacirmak ~ 10 yıl önce
tamam itiraz guzel dogayi kotrumak istemek ama terorle sinirini koymak terorist olmamak lazim biraz militanlik kokuyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BLİND DATE ~ 10 yıl önce
MANDANIN SÜTÜ,YOĞURDU,KAYMAĞI ŞİMDİ KIYMETE BİNDİ.HADİ GEL KÖYÜMÜZE GERİ DÖNELİM FADİMEM.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
herkes uyanık ~ 10 yıl önce
Herkes vergisini vermeye gelince fiyatlar komik seviyelerde. Ama kamulaştırmaya gelince maksimum seviyede olsun.Oturduğum kiralık evin piyasa değeri 550.000 tl. Ama satın almaya gidince fazla vergi ödememek için tapudaki değeri 250.000 tl. Kamulaştırmaya gelse devlet ev sahibi 600.000 tl isteyecek.Devlet verecek 250.000 tl. Sonra ? Sonrası malum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
K.marasli ~ 10 yıl önce
Bunlar Gezi olaylarinida dünya medyas ile ortak calisanlar degil mi? O Zaman hic sasirmamak lazim bunlar BILD yayincilikla, Spiegel, die WELT ve FAZ (bunlar alman hükümettine yakin yayin organlari) birlikte calisyorlar bu ne demek oluyor 3. Havalimanini sabote etmek oluyor ya bu hükümet herseyi yabancilara veriyor diyorlar, bu da saadece belirli yillar icin ihaleyle veriliyor ama bu yayincilikta ülkesini satiyor kusura bakmayin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ctr_alt_del ~ 10 yıl önce
Yazar iyi hoş yazmış da 150 milyonluk havalimanı yapıyorsanız illaki birilerine dokunmak zorundasınız. Bu meydan silivriye de yapılsa, AHL de genişletilse, çorlu ya da yapılsa aynı şey olacak; birileri yerlerinden olacak. Sorgulanması gereken orada bulunanlara hakkaniyetli davranıldımı, herşeyden önce 3. havalimanının yeri çevresel ve işletmecilik açısından doğrumu ? Son ikisinin doğru olmadığını aklı başında herkes biliyor, gazetecilik bilmeyenlere, anlamak istemeyenlere bunu kabul ettirmek ona buna vebal altındasın demek değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
A330 ~ 10 yıl önce
Milletimiz tüketim, para ve makam sarmalından kurtulmadan uyanamayacak ve bunun gibi çok önemli konular konuşulmayacak.Büyük bir eğitim, bilinç ve saygı erezyonu yaşıyoruz.Umarım en az zararla bu sarmaldan çıkarız ancak öncelikle UYANMAMIZ ŞART.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000