02 Ocak 2020, Perşembe 13:48:53

2019 birçok havayolu şirketinin sonu oldu!

Dünya sivil havacılık sektörü 2020’ye yeni umutlarla girerken 2019 yılı birçok havayolu için adeta yıkım niteliği taşıdı. Çok sayıda havayolu şirketi faaliyetlerini durdurdu.
  • 2020 de THY listenin basinda olacak , batan havayollar olarak

Dünya sivil havacılık sektörü 2020’ye yeni umutlarla girerken 2019 yılı birçok havayolu için adeta yıkım niteliği taşıdı. Çok sayıda havayolu şirketi faaliyetlerini durdurdu.

Geçtiğimiz yıla damga vuran olaylardan biri kuşkusuz ki 178 yıllık dünyaca ünlü tur operatörü Thomas Cook iflası oldu. İflas öncesi filosunda 116 uçak barındıran turizm devinin İngiltere, İspanya başta olmak üzere Avrupa’nın birçok noktasında faaliyet gösteren farklı havayolu işletmeleri bulunuyordu.

Şirketin iflası sonrası mağdur yolcular için milyonlarca euroluk kurtarma operasyonları düzenlenmişti.

58 YILLIK ŞİRKET GÖKLERE VEDA ETTİ!

Thomas Cook kadar eski olmasa da Avrupa’nın köklü havayolu şirketlerinden biri olan Slovenya’nın bayrak taşıyıcı havayolu Adria da iflas bayrağını çeken işletmeler kervanına katıldı. 58 yıllık faaliyetlerini durduran havayolu şirketi, özellikle Wizz Air’ın Sloven pazarına girmesiyle artan rekabet karşısında dayanamadığını duyurarak iflasını açıklamıştı. Adria’nın iflası sonrası Slovenya’da yerleşik bir havayolu şirketi kalmadı.

flyBMI DE AĞIR ŞARTLARA DAYANAMADI

Birleşik Krallık’ın önemli bölgesel havayolu şirketlerinden olan flyBMI İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılış süreciyle birlikte zor günler yaşadı. Ağrılıklı olarak Embraer ERJ-135 ve ERJ-145’ten oluşan filosuyla operasyon yürüten flyBMI imaj yenileme sürecine girse de süreç başarısızlıkla sonuçlandı.

Özellikle Newcastle ve Aberdeen güzergahlarında etkin olmak isteyen havayolu şirketi Şubat 2019’da iflasını açıkladı. Thomas Cook’un da faaliyetlerini durdurmasıyla Birleşik Krallık aynı yıl içerisinde iki havayolu şirketini kaybetti.

ALMANYA’DA GERMANIA DEPREMİ

1978 yılında ilk uçuşunu yaparak yolcu taşımacılığına başlayan Almanya merkezli havayolu şirketi Germania’nın iflası da 2019’un en çok ses getiren olaylarından biri oldu. Mali darboğaza giren havayolu şirketi likidite konusunu çözüme kavuşturamayınca geçtiğimiz yılın Şubat ayında iflasını açıkladı. Germania, faaliyetlerini A320 ailesi ve B737-700 tipi uçaklarla yürütüyordu. Şirketin ayrıca filo yenileme kapsamında 25 adetlik A320neo siparişi de bulunuyordu. İsviçre ve Bulgaristan’da da birer yan kuruluşu bulunan şirketin iflasıyla Bulgarian Eagle da A319 tipi uçaklarla sürdürdüğü faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı. İsviçre merkezli uçuşlar yapan Germania Flug ise üç A319 ile operasyonlara devam etme kararı aldı.

JET AIRWAYS OPERASYONLARINI DURDURDU!

Bir dönem Hindistan’ın en büyük havayolu şirketi olarak gösterilen ve iflasından önce filosunda 127 uçak barındıran Jet Airways, Asya, Avrupa ve Kanada’ya seferler düzenliyordu. Türk Hava Yolları’nın filosundaki ilk B777-300ER uçakları wet-lease yoluyla kiralayan şirket olarak bilinen Jet Airways, Nisan 2019’da operasyonlarını geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Şirket bünyesindeki birçok uçak Air India ile Vistara filosuna katıldı. Havacılık uzmanları şirketin yeniden göklere dönemeyeceği konusunda fikir birliği yürütüyor.

WOW AIR GÖKLERE VEDA ETTİ

İzlanda merkezli WOW Air, mor renkli boyamaya sahip uçaklarla göklerin en dikkat çekici havayolu şirketlerinden biriydi.  Düşük maliyetli yolcu taşımacılığı yapmak üzere 2011 yılında kurulan ve Mayıs 2012’de operasyonlara başlayan WOW Air’ın filosu Airbus tarafından üretilen uçaklardan oluşuyordu. Düşük maliyetli kıtalar arası uçuş yapan şirket söz konusu operasyonlardan büyük zarar etti. Süreç havayolu şirketinin iflasıyla sonuçlandı.

LİSTE UZAYIP GİTTİ!

2019 yılında iflas bayrağını çeken şirketler bunlarla sınırlı kalmadı. Geçtiğimiz yıl iflas eden ya da operasyonlarını durdurduğunu açıklayan şirketler şu şekilde:

BoraJet (Türkiye),
Aigle Azur (Fransa),
Avianca Brasil (Brezilya ),
Avianca Argentina (Arjantin),
Fly Jamaica Airways (Jamaika),
New Gen (Tayland),
California Pasific Airlines (ABD),
Insel Air (Karayipler),
Al Naser Wings (Irak),
XL Airways (Fransa),
Asia Express (Tacikistan),
TAM Bolivia (Bolivya),
Aerolineas de Antioquia (Kolombiya),
Air Phillip (Güney Kore),
Wisdom Airlines (Tayland),
Tajik Air (Tacikistan),
Peruvian Airlines (Peru),
ViaAir (ABD),
Taron Avia( Ermenistan),
Astra Airlines (Yunanistan),
Silverstone Air (Kenya),
Far Eastern Air Transport (Tayvan)

©AirportHaber.com

2019 birçok havayolu şirketinin sonu oldu!

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

2020 ~ 4 yıl önce
2020 de THY listenin basinda olacak , batan havayollar olarak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ne meraklısınız ~ 4 yıl önce
Ne meraklısınız koskaca firmanın batmasını görmeye. THY yönetimini yapıcı eleştiri zihniyeti ile yorumlamak yerine sizin gibi felaket tellalları yönetirse tabi ki iflas kaçınılmaz olur
Güney azerbaycanlı ~ 4 yıl önce
Hangi anadan doğdun sen ..!! Soyun sopum nereli senin ..
2020 ~ 4 yıl önce
Senin anan baban nereli .. Sana sevineceğim bi haber vereceğim ..!!
Tayyar ~ 4 yıl önce
Senin istediğin de bu zaten
Km ~ 4 yıl önce
Sen de kına yakarsın artık...
yorumcu ~ 4 yıl önce
adresini ver kina yollarim adi herif
Sömürgeci iga ~ 4 yıl önce
Doğru söylüyorsun , ıga bütün firmaları bitirecek böyle giderse , hükümetin bu işe el atması lazım bir an önce ! Kira fiyatlari bütün şirketlerin canını yakıyor !!!

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000