08 Şubat 2018, Perşembe 09:04:11

"2. piste konacak ortağa yüzde 49 hisse"

Vatan Gazetesi yazarlarından Ercan İnan, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın merakla beklenen ikinci pist projesini gündeme taşıdı. Peki, İnan neler dedi?
  • Bu havalimanı yüzünden Mesut Yılmaz ı yüce divanda yargılatanlar utansın demekki yeterli olmadı ikinci bir pistte ihtiyac duyuldu
  • SEN GELME CAMİYE. TABUTTA GELSEN YETER..
  • Tek eksigimiz havalimaninda cami zaten
  • yapılan gerçekten çok güzel ve havacılık ülkemizde her geçen zaman içersinde dahada gelişiyor.ancak havalimanlarımızı bir terminal havasından kurtarmamız gerekiyor insanların seyahat amaçlı geldiklerinde daha çok sosyal imkanların olduğu vakit geçirecekleri yerlerin olması canlılığı artıracaktır.bununla beraber artık ibadet yerlerininde nerde böyle kuytu köşe bucaklarda değil,ufacık daracık odalarda değil geniş ferah havadar ibadeti zevkle yapılacak yerler olması gerekir.abdest bölgelerinin de geniş kapasitesi büyük yerler olması gerekir.
  • Şu sabiha gökçene yatırımlar çok önceden yapılsaydı şimdi şaha kalkardı. 3. Havalimanı da gerekli eyvallah, prestiji kalitesi tasarımı marka olmalı. Ama elinde gökçen gibi bi yer var. Koca arazisiyle birlikte. 3. Havalimanına harcadığın paranın 10 da 1 ini buraya kullan ülke ihya olurdu
  • 2. pist bitince Kuzey Amerika Doğu Kıyılarına 332 ile uçmak gerekir,TK veye PGS ile.Ayrıca mevcut pistin sökülüp yeniden inşaası da elzemdir...
  • Sabiha Gökcen Havalimanimiz Malezyalilarin mi?
  • olur ya belki bir gün amerika uçuşları da başlar. ya da pegasus anlaşsa WOW air (izlanda) ile izlanda aktarmalı amerikaya gidilse uygun fiyata.
  • her zaman tuhaf geliyor sahibi malezyalı malezyadan gelen direkt bir uçak yok.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın Malezyalı sahibi Malaysia Airports Holdings Berhad en çok yüzde 49’a kadar hisse satışı için değerleme çalışması başlattı. Ardından road show’a çıkacak. Atatürk Havalimanı işletmecisi TAV, “İlgilenebiliriz” demişti.

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı (ISG) CEO’su Ersel Göral, Malezyalı hissedar Malaysia Airports Holdings Berhad’ın bir çıkış niyeti olmadığını belirterek “Çünkü Malezyalılar burayı Avrupa’ya açılan kapıları olarak görüyor. Bölgedeki yeni fırsatlara bakıyorlar. Yüzde 51 kendilerine kalacak şekilde yüzde 49’a kadar hisse satışı olabilir. Bu yüzde 10 da olabilir yüzde 20 de olabilir. Ancak kesinlikle 50 olmaz. Belki hiç de olmayabilir. Road show’a çıkacağız. Bir short list oluşturacağız” dedi.

Şehir havalimanı olacak

Şu an havalimanının değeri ile ilgili bir çalışma yapıldığını kaydeden Göral, potansiyel alıcının sektör içinden ya da dışından olabileceğini, özel fonların da hisse alımı ile ilgilenebileceğini ifade etti.

Yeni yatırımlarla ISG’nin kapasitesinin Haziran ayında 41 milyona, daha sonra yatırımların tamamlanmasının ardından 65 milyona çıkacağını hatırlatan Göral, “Yeni açılacak 3’üncü havalimanı da bizi çok olumlu yönde etkileyecek. Metronun da gelmesiyle biz tam bir şehir havalimanı olacağız. Daha çok kişi bizi tercih edecek. Çift haneli büyüyeceğiz. EBİTDA marjımız da şu an yüzde 30 civarında” ifadesini kullandı.

İkinci pist yolda

ISG’nin yakın gelecekte yapacağı yatırımlarla ilgili konuşan Ersel Göral,  DHMİ tarafından yapımı devam eden 3 bin 500 metrelik 2’nci pistin Haziran’da devreye alınacağını, pistin maliyetinin zemin şartlarından dolayı 550 milyon doları bulduğunu söyledi. Normal şartlarda bu uzunlukta bir pistin maliyetinin 50 ile 70 milyon dolar civarında olduğunu belirten Göral, dolgu alanların zorluğundan dolayı maliyetin 10 kata yakın arttığını belirtti. Kendilerinin de ISG olarak terminal genişletme çalışması yaptığını belirten Göral, şöyle konuştu:

“İç hatlar terminal genişletme projemiz devam ediyor. 4 hareketli körüğe de sahip bu terminalin bitmesi ile yıllık kapasitemiz yılın 2’nci yarısından sonra 33 milyondan 41 milyon yolcuya çıkacak. Halen kullanılmayan eski terminalin yerine yapacağımız bir başka terminalle birlikte de kapasite 65 milyon olacak. Bu terminalin de 2020 ya da 2021’de bitmesini planlıyoruz. Toplam yatırım 200 milyon euro civarında olacak. 2 pistin de tam zamanlı çalışmasıyla saatte 40 uçak olan kapasite 80 uçağa çıkacak.”

Zamanında kalkışta dünya sekizincisi oldu

Sabiha Gökçen’e 2016 yılında 228 bin 164 uçak konmuş, 29 milyon 651 bin yolcu taşınmıştı. 2017’de ise 31 milyon 316 bin yolcu 208 bin 611 uçuşla taşındı. Bu da uçakların ulaştığı daha yüksek doluluk oranları ile gerçekleşti. ISG bu yıl da yolcu sayısında yüzde 8’den fazla artış bekliyor.

ISG’de rötarsızlık yani on time performansı da yüzde 82.5’e çıktı ve bu alanda dünyada 8’inci sırayı aldı.

ISG’ye metro 2019 başında ulaşmış olacak. Böylece Kadıköy’den 45 dakikada, Taksim’den 55 dakikada Sabiha Gökçen’e ulaşılabilecek. 

Dış hat yolcusu profil değiştirir kargo da artacak

ISG’de dış hat yolcu sayısını artırmak gibi bir hedefleri olduğunu kaydeden Ersel Göral, “İlave havayolları getirmeye gayret ediyoruz. Emirates Haziran’da Dubai’den uçuşlara başlıyor. Şu an iç hat yolcu sayımız yüzde 60 oranında. Bunu en azından 55’e 45 oranına getirmek istiyoruz. Zira yurt dışı yolcunun geliri daha büyük. Hem ayakbastı parası 5 kat fazla (3 euro-15 euro) hem de havacılık dışı gelirleri daha yüksek. Dış hat oranı artınca profil de değişmiş olacak. Bu arada bugüne kadar ihmal ettiğimiz kargo olayı var. Düşünün Atatürk Havalimanı’nda 750 bin ton elleçleme yapılmış. Bizde bu rakam 55 bin tonda. Çok yakınımızda Kocaeli, Gebze, Bursa gibi sanayi şehirleri var. TNT, DHL gibi uluslararası ve yerli firmalarla konuşuyoruz” şeklinde konuştu.

Cami açılıyor

Terminalde bulunan ibadet yerlerinin yanısıra Sabiha Gökçen’e bir de cami yapılıyor. Caminin bu yıl içinde açılması bekleniyor.

"2. piste konacak ortağa yüzde 49 hisse"

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

musti ~ 6 yıl önce
Bu havalimanı yüzünden Mesut Yılmaz ı yüce divanda yargılatanlar utansın demekki yeterli olmadı ikinci bir pistte ihtiyac duyuldu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TEŞVİKİYE!... ~ 6 yıl önce
SEN GELME CAMİYE. TABUTTA GELSEN YETER..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Limuzin ~ 6 yıl önce
Seni de limuzinle getirirler artık. Yok göze girmek için o kadar çabalıyorsun ya, bir ödülün olmalı, VIP hizmet almalısın. Ne de olsa hakkın.
Vay be!? ~ 6 yıl önce
Ülkeye bak, en stratejik tesislerin sahibi yabancılar. Milletin sırtından da çatır çatır para kazanıyorlar. Ülkeye dolmuş milyonlarca Iraklı, Suriyeli, bilmem nerenin mültecisi, kendi topraklarında sığınmacı gibi kalmışsın. Herifler piste bile para harcamaktan kaçındıklarından yıllardır takır tukur inip kalkıyorız oraya. Birgün iniş takımları kalır, facia yaşanırsa ne malezyalısı kalır ne de onların kıyakçı seyisleri. Öyle ya çok kıymetimis malesyalımıs para kazanmaya geldiler. Para harcamaya değil. Kimin canı yanar, kimin umrunda.
Gokcen ~ 6 yıl önce
Tek eksigimiz havalimaninda cami zaten

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Katılıyorum ~ 6 yıl önce
Tek eksik cami heryerd camiiii inşaatı!!! okul hastahaneler bakım evleri yapın pes!!
sanane ~ 6 yıl önce
Sana lazım olmayabilir lakin burası sen istesen de istemesen de bir islam ülkesi. Camii ye ihtiyaç yıllardır var. Geç bile kaldı yapılması. Terminale yakışmayan ufacık bir mescid var. Avrupadaki haavalimanlarında bile daha büyükleri var. Allah hidayet verirse seni de bekleriz.
Sen gitme ~ 6 yıl önce
Tek eksik mi o belli değil ama bütün yazıdan senin tek anladığın cami yapılacağı olması senin adına büyük eksiklik.
Cami ~ 6 yıl önce
Arabistanda bu kadar camii yok. Hepsi bomboş. Okul isteyin hastane isteyin ilim irfan isteyin. Kafayı kullanın biraz
havacı ~ 6 yıl önce
yapılan gerçekten çok güzel ve havacılık ülkemizde her geçen zaman içersinde dahada gelişiyor.ancak havalimanlarımızı bir terminal havasından kurtarmamız gerekiyor insanların seyahat amaçlı geldiklerinde daha çok sosyal imkanların olduğu vakit geçirecekleri yerlerin olması canlılığı artıracaktır.bununla beraber artık ibadet yerlerininde nerde böyle kuytu köşe bucaklarda değil,ufacık daracık odalarda değil geniş ferah havadar ibadeti zevkle yapılacak yerler olması gerekir.abdest bölgelerinin de geniş kapasitesi büyük yerler olması gerekir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
havacı ~ 6 yıl önce
Camiye git o zaman. Orası havalimanı. Araplarda bile bu kadar yok. Neyin peşindesiniz
havacı ~ 6 yıl önce
Sen hangi hakla havacı diye yorum yazıyorsun. Senin adın hocacı olmalı. Aklını fikrini cahilliğe adamış insanlar ordusu. NEden okul istemiyorsun. Neden hastane istemiyorsun ? Neden ensar vakfına karşı çıkmıyorsun ? Neden okumaya önem vermiyorsun
Havacı ~ 6 yıl önce
Şu sabiha gökçene yatırımlar çok önceden yapılsaydı şimdi şaha kalkardı. 3. Havalimanı da gerekli eyvallah, prestiji kalitesi tasarımı marka olmalı. Ama elinde gökçen gibi bi yer var. Koca arazisiyle birlikte. 3. Havalimanına harcadığın paranın 10 da 1 ini buraya kullan ülke ihya olurdu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
3.400 m. ~ 6 yıl önce
2. pist bitince Kuzey Amerika Doğu Kıyılarına 332 ile uçmak gerekir,TK veye PGS ile.Ayrıca mevcut pistin sökülüp yeniden inşaası da elzemdir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
2.pist ~ 6 yıl önce
2.pist tamamlandiktan sonra mevcut pistin yenilenmesi ihale kapsamında bulunmaktadır bilginize..
Mali ~ 6 yıl önce
Sabiha Gökcen Havalimanimiz Malezyalilarin mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Halim ~ 6 yıl önce
Günaydın
mali ~ 6 yıl önce
Halim kardes, kafam iyice karisti. biliyorsan lütfen yaz. bizim olan ve bizimdir diyebilecegimiz neyimiz var.
umut ~ 6 yıl önce
olur ya belki bir gün amerika uçuşları da başlar. ya da pegasus anlaşsa WOW air (izlanda) ile izlanda aktarmalı amerikaya gidilse uygun fiyata.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Neden olmasın ~ 6 yıl önce
Düşünsenize, 100Euroya İzlanda, 100 Euroya da ABD. Toplam 200 Euro. Nefis olur.
sahibi malezyalı ~ 6 yıl önce
her zaman tuhaf geliyor sahibi malezyalı malezyadan gelen direkt bir uçak yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000