04 Mart 2010, Perşembe 07:35:10

17 helikopterle çok sayıda hayat kurtarıldı

Sağlık Bakanlığı tarafından 15 ilde 2008 yılından başlayarak hizmete konulan 17 helikopter geride kalan yıllarda, çok sayıda insanın hayatını kurtardı.
  • Ne güzel bir hizmet amerikada devamlı olarak verilen bir hizmet çok acil durumlarda hemen devreye alına bir hizmetin türkiye de de verilmesi çok güzel. Güzel hizmetler her zaman takdir edilmelidir, kim ve hangi kuruluş yaparsa yapsın doğru olduğu sürece. Sağlıkta zamanla yarışıyorsunuz kaybedilen her 1 saniyenin çok önemi vardır..

Sağlık Bakanlığı tarafından ülke genelinde hizmete sokulan 17 hava ambülansından biri de Diyarbakır ve bölgesindeki 11 ildeki hastaların imdadına yetişiyor. Diyarbakır Sağlık Müdürü Namık Kemal Kubat, Diyarbakır'daki hava ambülansının bir yılda 265 uçuş yaptığını belirtti. Kubat, "Bir yılda 44 kardiyovasküler, 17 solunum, 60 travma, 41 kadın doğum, 32 yeni doğan vakasının da aralarında bulunduğu toplam 265 vaka için toplam 708 saat 44 dakika uçuş yapıldı. Hava ambülansı ekibimiz, bölge illerine hizmet vermektedir. Tabi amacımız insana çok daha kaliteli ve hızlı şekilde hayat kurtarıcı müdahalenin yapılmasıdır" dedi.

HAZIRLIK SÜRECİ

112 Acil Servis'ten sorumlu Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Hakan Karakaş ise ''Müdahale edin talimatından sonra 5-7 dakika içinde kalkış yapılıyor. Ancak hava ambülansı 112 Acil Servis tarafından yönlendirilen söz konusu yere hareket etmeden önce, meteorolojik durum, rotanın belirlenmesi gibi hazırlıklar da yapılıyor'' dedi.

450 GRAMLIK BEBEK KURTARILDI

Dr. Hakan Karakaş, hava ambülansıyla hastaneye yetiştirilen ve başka türlü nakli riskli olan 450 gramlık bir bebeğin hayata döndürülmesiyle ilgili anısını şöyle anlattı: ''Ambülans helikopterin ilk geldiği aylarda, Bingöl'den arkadaşlarımız aradı. 450-500 gramlık bir erken doğum olduğunu söylediler. Kuvöz ayarlandı ve ambülansımız kalktı. Bebek Diyarbakır'a getirildi, ama yaşayacağından pek ümidimiz yoktu. Ancak çocuk yaşadı ve geçenlerde aradılar, çocuğun taburcu edildiğini ve gayet sağlıklı olduğunu söylediler. Hava ambülansı olmasaydı o çocuğu bir yere aktarmak ve yaşatmak mümkün olmayacaktı"diye konuştu. Pilotlar Mustafa Semih Sadıç ve Kaptan Pilot Metin Toptaş da  "Hastaları daha çok Diyarbakır'a taşıyoruz. Ancak Elazığ, Malatya, Şanlıurfa, Adana, Gaziantep, Kayseri, Ankara, İstanbul ve Antalya'ya kadar gittik. Uçuş sayısı az gibi görünse de aslında gidilen mesafeler uzun'' diye konuştular.

17 helikopterle çok sayıda hayat kurtarıldı

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Ne güzel bir hizmet amerikada devamlı olarak verilen bir hizmet çok acil durumlarda hemen devreye alına bir hizmetin türkiye de de verilmesi çok güzel. Güzel hizmetler her zaman takdir edilmelidir, kim ve hangi kuruluş yaparsa yapsın doğru olduğu sürece. Sağlıkta zamanla yarışıyorsunuz kaybedilen her 1 saniyenin çok önemi vardır..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000