17 Ocak 2022, Pazartesi 15:00:14

1500 uçuşa sınırlama getirilecek

FAA (ABD Federal Havacılık İdaresi) ülkede 19 Ocak’ta başlayacak 5G hizmeti dolayısıyla birçok uçuşa sınırlamalar getiriyor.

FAA (ABD Federal Havacılık İdaresi) ülkede 19 Ocak’ta başlayacak 5G hizmeti dolayısıyla birçok uçuşa sınırlamalar getiriyor. FAA, yaptığı açıklamada şunları belirtti: “GSM operatörleri daha fazla veri paylaştıkça ve üretici altimetre testi sonuçları geldikçe, FAA gecikme ve iptal riskini güvenli bir şekilde azaltmak için ilerleme kaydedebilecek.”

5G, radyo altimetre cihazlarını olumsuz etkileyebilir

FAA, denenmemiş altimetrelere sahip veya onarım gerektiren uçakların, 5G’nin konuşlandırıldığı yerlerde düşük görüş şartlarında iniş yapamayacaklarını belirten bir duyuru da yayınladı. Bunun yanında uçak üreticilerinin radyo altimetre cihazlarının yeni 5G sinyallerinden korunduğunu gösterebilirlerse herhangi bir kısıtlamayla karşılaşmayabileceklerini belirtti.

5G sinyallerinin uçaklarda bulunan radyo altimetre cihazının çalışmasını engelleyebileceği üzerinde duruluyor. Radyo altimetre cihazı uçak 2500 feet yüksekliğin altına indiği zaman çalışmaya başlıyor. Cihaz uçaktan yere doğru radyo sinyalleri gönderiyor. Sinyallerin gidiş-dönüş süresinden uçakların yüksekliği hesaplıyor. Bu sayede uçakların yükseklikleri bu kritik noktanın altında hassas bir şekilde ölçülmüş oluyor. 2500 feet in üzerinde ise uçakların yükseklikleri hava basıncı değeri üzerinden ölçülüyor.

ABD’li GSM operatörleri AT&T ve Verizon 80 milyar dolar gibi bir bedelle 5G ihalesini kazanmışlardı. 5G hizmetinin başlama tarihi 5 Aralık olarak planlanmıştı. Ama bu çekinceler dolayısıyla önce 5 Ocak daha sonra ise 19 Ocak tarihine ertelenmişti. Bunlara ek olarak 50 adet hava limanı çevresi tampon bölge olarak belirlendi. AT&T ve Verizon bu hava limanlarının etrafındaki 5G vericilerini en az 6 ay süreyle sınırlandırmayı kabul ettiler. Şirketler, yeni hizmetlerinin havacılık için hiçbir risk oluşturmadığını söylerken, FAA ve havacılık-sanayi grupları; testlerin, uçakların baz istasyonlarına çok yaklaşması durumunda radyo altimetre cihazlarının güvenilmez hale gelebileceğini gösterdiğini söylüyor.

Teknoloji dünyası için büyük adımlardan biri olan 5G’nin havacılığı olumsuz etkileme ihtimali dikkate değer bir durum. Radyo altimetre cihazının hatalı ölçüm yapması özellikle son yaklaşma sırasında büyük riskler oluşturabilir. Önümüzdeki 6 ay içerisinde 5G teknolojisinin radyo altimetreleri ne derece etkilediği çok daha net bir biçimde ortaya çıkmış olacak.

1500 uçuşa sınırlama getirilecek

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000