08 Mayıs 2010, Cumartesi 14:38:44

15 HAVAALANI UÇUŞA KAPATILDI!

İzlanda'dan gelen kül bulutu nedeniyle İspanya'da 15 havaalanı uçuşa kapatıldı.

İzlanda'daki bir volkandan yükselen kül bulutunun, rüzgarla Batı Avrupa üzerine gitmesi üzerine cumartesi sabahı 9 havaalanı kapatıldı, buna öğlen saatlerinde 6 tane daha eklendi.

İspanya Ulusal Havacılık Yönetim Merkezi'nden yapılan açıklamada yasağın en az bugün yerel saatle 18'e kadar süreceği bildirildi.

Eurocontrol yetkilileri de Avrupa ile Kuzey Amerika arasındaki uçuşların çoğunun başka havaalanlarına yönlendirildiğini belirtiyor.

Muhabirler ortalama 600 uçağın Atlantiği geçtiğini kaydediyor.

İngiltere'de de İspanya'ya bazı uçuşlar durumdan etkilendi.

Beş gün kadar önce de İrlanda Cumhuriyeti ve Kuzey İrlanda'da gün içinde uçuşlar bir süre engellenmişti.

Yasak, yapılan testler sonucunda kül bulutunun yoğunluğunun uçak motorlarına bir tehdit oluşturmadığına karar verilmesi ardından kaldırıldı.

Yanardağın püskürttüğü kül bulutları, geçen ay Avrupa'da havayolu taşımacılığına ağır bir darbe vurmuş, bir hafta içinde 95 binden fazla uçuşun iptal edilmesi nedeniyle yüzbinlerce yolcu mahsur kalmıştı.

Yanardağdan yükselen kül bulutlarının uçakların motoruna zarar verebileceği endişesiyle geçen ay birçok Avrupa ülkesi altı gün boyunca uçuş yasağı uygulamıştı.

Yasak, testlerin düşük yoğunluklu kül bulutlarının uçak motorlarına zarar vermediğinin tespit edilmesi üzerine kaldırılmıştı.

(BBC)

15 HAVAALANI UÇUŞA KAPATILDI!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000