16 Ocak 2009, Cuma 07:46:13

13 milyar dolarlık piste onay çıktı

İngiltere hükümeti Avrupa'nın en işlek havalimanlarından biri olan Londra-Heathrow Havalimanı'nda üçüncü bir pist inşa edilmesi planlarına onay verdi.

Yeni pistin 10 yıl içinde inşa edilmesi ve 13 milyar dolara mal olması öngörülüyor.

Ulaştırma Bakanı Geoff Hoon, parlamentoda planı açıklarken Heathrow'un kapasitesinin Avrupa'daki rakipleri ile mücadele etmesine olanak verecek şekilde artırılmamasının İngiliz ekonomisine zarar vereceğini savundu.

Ülkenin en büyük havalimanı olan Heathrow iki pistle hizmet verirken, Paris, Amsterdam ve Frankfurt gibi diğer Avrupa kentlerinde havalimanlarının pist sayısı dört ve üzerinde.

Hoon, yeni pist tamamlandığında, havalimanının trafiğinin aşırı artmaması için üst sınır koyacaklarını, yılda şimdikinden sadece 125 bin daha fazla uçuş yapılacağını söyledi.

Hoon, oluşacak yeni uçuş slotlarının sadece yakıtı en verimli kullanan uçaklara tahsis edileceğini belirtti.

Ancak hükümetin planına şiddetli muhalefet var. Çevreciler yeni pistin ülkede karbon emisyonlarını 2050'ye dek yüzde 80 azaltma hedefine ulaşmayı imkansız kılacağını söylüyorlar.

Plana şiddetli muhalefet var

Muhalefetteki Muhafazakar Parti'nin sözcüsü Theresa Villiers de planın ülkenin karbondioksit emisyonlarını azaltma yönündeki bağlayıcı taahhütleri ile çelişki yarattığını söyledi.

Villiers, planın 'hiç bir uçak üreticisinin yapmadığı, hayal ürünü çevre dostu uçakların etkisine göre' hesaplandığını savundu.

Muhafazakarlar ayrıca, bir sonraki genel seçimi kazanırlarsa planı iptal etme vaadinde bulunuyorlar.

Bunun yerine, kısa mesafe uçuşlara talebi ortadan kaldırmak üzere, ülkenin kuzeyine yeni hızlı tren hatları yapılması öneriliyor.

Muhalefetteki Liberal Demokratların da karşı çıktığı planın açıklandığı oturum olaylı geçti.

Milletvekillerinden birisinin, hükümdarın parlamentodaki simgesi durumunda olan tören asasını eline alıp, "rezalet" diye haykırması ardından, oturuma bir süre ara verildi. İşçi Partili John McDonnell bir hafta süreyle salona girmekten men edildi.

Tartışmalı plan sıradışı ittifaklar oluşmasına yol açtı. Çevreciler ve Muhafazakarlar bir safta toplanırken, planın destekçileri arasında sadece havalimanı yöneticileri ve işadamları değil, inşaatın istihdam güvencesi olacağına inanan sendikalar da var.

Hükümetin kararı derhal harekete geçileceği anlamına gelmiyor. Şimdi planlama sürecine geçilecek ve ayrıntılı planların şekillenmesi yıllar alacak.

Her şey yolunda giderse, inşaatın 2015 yılında başlaması ve 2019'da tamamlanması hedefleniyor.

Ancak üçüncü piste karşı olanların zaman kaybetmeden mahkemeye başvurması bekleniyor.

Greenpeace'in başını çektiği bir ittifak ve oyuncu Emma Thompson geçtiğimiz günlerde inşaat için istimlaki gerekli olan bazı arazileri satın aldıklarını açıklamışlardı.

Piste yer açmak için 700 kadar ev yıkılacak.

Üçüncü pistin hizmete girmesi durumunda, 2030'a doğru Heathrow'dan bir yılda yapılan uçuşların sayısı 480 binden 702 bine yükselecek.

Yeni bir pistin yanı sıra, Bakan Hoon, diğer toplu taşıma bağlantılarına da yatırımın artacağını, havalimanına yeni hızlı tren bağlantıları olasılığının düşünüldüğünü söyledi.

13 milyar dolarlık piste onay çıktı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000