22 Ocak 2018, Pazartesi 09:49:18

11 rekorlu dünyanın en büyüğü

Türkiye, 2023 hedeflerine adım adım ilerliyor. Hedeflerde başrole mega projeler çıkıyor.
  • İyi ki bu başkalarının finansmanı ve icatlarıyla yapılan inşaatlar var yoksa neyle gurur duyacağız?
  • Şu kadar kullanıldı veya var denilip gurur duyulan körükler, kablolar, elektronik sistemler vs aleyhimize ne varsa yapan, besleyen almanya' nın malı...
  • Rekorlar devam etsin, Türk ve Türkiye düşmanları çatlasın. Başta buradaki hainler
  • Çukurova havalimanı yılan hikayesine döndü
  • Dinlemesi cidden cok guzel ama gercekleri gorelim, vizyonumuzu gelistirelim... Bilen anladi ne demek istedigimi... bilmiyenler icin bir arastirim bakalim : Yeni Pekin (Beijing) Havalimani Herkese iyi ucuslar...
  • Bu yazinin neresini duzltmeli bilmem. Secim oncesi aciklamalar bunlar. Dunyanin hic bir bagaj sistemi 0 hata ile caismaz. 0'a kadar inecek ne demk? %3 mu, %0.03 mu? 42 kmlik bant olmasi iyi bir sey mi? 82 km olsa bagaj kaybi daha cok artar. Tam sallama bir demec.
  • İşleri, güçleri şov. THY ile yaparsınız bunları. Ne ihtiyacınız var gavur havayollarına.
  • SALLAMAYA DEVAM EDİN NASIL OLSA GÖRECEĞİZ..
  • Ataturk havaalani gercekten yetersizdi ucagimiz indikten sonra aprona 20 dk da gidebildik çok sıkışık bir yerdi ataturk bu yuzden yeni havaalanini dortgozle bekliyoruz.. Vatanimiza milletimize hayirli olur inşallah...
  • Değerli okuyucular 200milyor trilyor yolcu 2030 yılında 6. Pist (ki bu bu da sadece tek kişinin istemesi ile yapılacak ve oldukça ihtiyaç dışı olacak) tamamlandıktan sonra gelebilecek. Mevcutta bu sene açılacak ilk etapta zaten sadece 2 pist olacak. Tek şansı paralel iniş kalkış yapılabileceği için ve park pozisyonlarının fazla olmasından ötürü kapasite LHR den fazla olabilir. İlk etapta bu kadar büyük havalimanına lap diye 90 milyon yağsın dersen zaten ikinci senesinde batarsın. Kimse operasyonu oturmamış çalışanının bile bilmediği bir havalimanına gidip de rezil olmak istemez.

Cumhuriyetin 100. yılına 5 kala açılacak olan İstanbul’un üçüncü havalimanı rekor üstüne rekor kırıyor. Havalimanı, Yıllık 200 milyon yolcu kapasitesi, günlük 3 bin 500 iniş-kalkış, 42 ayda tamamlanması, 100 bin metrekarelik yaşam alanı, 25 bin araçlık otopark, 42 kilometrelik bagaj sistemi, 143 yolcu köprüsü, 73 milyar liralık ekonomik katkısı, 225 bin kişiye istihdam, 5,5 milyon tonluk kargo kapasitesi ve 62 kilometrelik güvenlik çemberiyle 11 alanda ilke imza atıyor.

Türkiye, 2023 hedeflerine adım adım ilerliyor. Hedeflerde başrole mega projeler çıkıyor. Dünyanın buluşma noktası İstanbul Yeni Havalimanı 29 Ekim 2018'de açılıyor. 80 milyon metrekarelik bir alana kurulan havalimanı, tüm fazlar tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcuya hitap edecek. 350'den fazla noktaya uçuş imkânıyla İstanbul'un yeni havalimanı dünya havacılığının da merkezi olacak. "Zamanı yolcular yönetecek" mantığıyla yapılanan havalimanı pek çok rekora da imza atıyor. Rötar meselesinin çözüleceği, 25 bin araç kapasiteli otoparkının olacağı, günde 3 bin 500 iniş-kalkışın yapılacağı, bagaj kaybolma sorununun çözüleceği yeni havalimanı ihtişamıyla dünyaya kapılarını açacak.

Cumhuriyetin 100. Yıldönümüne 5 kala Türkiye dev bir projeyle dünya arenasına çıkıyor. Yüzde 78’i tamamlanan ve dünyanın en büyük havalimanı unvanını alacak olan İstanbul’un üçüncü havalimanı 29 Ekim 2018’de açılıyor. Açılıştan aylar önce çalışmaların hangi noktada olduğunu öğrenmek için gittiğimiz İGA Havalimanı İnşaatları CEO’su Yusuf Akçayoğlu, “Böyle bir projenin küçükleri 10-15 yılda bitiyor. Biz 42 ayda yapıyoruz. Bu bir rekor” diyerek havalimanının birçok konuda rekor kırdığını dile getiriyor.

SABAHIN DÖRDÜNDE UÇMAK YOK

Akçayoğlu, projenin 6 pistten oluşacağını ifade ederek, “Havalimanımızın tüm fazları tamamlandığında yolcu kapasitesi 200 milyonun üzerine çıkacak. Bu anlamda dünyanın en büyük havalimanı oluyor. Bu terminal yolcu konforu için iyi tasarlandı, transfer yolcularının karışıklık yaşamadan diğer uçağına geçebilmesi, aynı şekilde dinlenebilmesi anlamında her şey düşünüldü. 14 check-in alanı olacak. 460 otel odası olacak. İlk fazla 114 uçak yanaşabilecek. Vatandaşlar uçağa körüklerle ulaşacak. 2 bağımsız pistimiz var. Bu çok önemli bir avantaj. Slot imkanı çok daha farklı olacak mevcut havalimanlarından. Burada THY için, ki bizim bayrak taşıyıcı firmamız, büyük bir imkan var. Bizim “Ölü saatler” dediğimiz sabahın beşinde, dördünde uçuş değil de daha medeni saatlerde uçuşlar olacak. Bu sayede o da rekabet gücünü artıracak. Havalimanında tüm fazlar tamamlandığında günlük iniş kalkış sayısı 3 bin 500’e ulaşacak” diyor.

TAKSİM-TUZLA ARASI KADAR BAGAJ SİSTEMİ

Yeni havalimanında “Bagajım kayboldu” derdi sona erecek. Akçayoğlu, 42 kilometrelik bagaj sisteminin bir rekor olduğuna değinerek, “Bagaj sistemi, yolcu deneyimini kesintisiz kılarak yolcuların havalimanında bavul bekleme sürelerini minimuma indirecek. 42 kilometrelik uzunluk Taksim’den Tuzla’ya kadar olan bir mesafeye denk geliyor. Bu sistemin kurulumu için 3 bin 300 ton çelik, 650 kilometre kablolama yapıldı. 170 adet özel mikro işlemci bazlı akıllı cihazlarla bagaj ayrıştırmaları ve stoklamaları gerçekleştirilecek. Saatte 30 bin adet bagajı işleyebileceğiz. Bagajın uçağa gidene kadar, indikten sonrasını kadar takibini yapacağız. Akıllı sistem sayesinde, testlerini devam ettirdiğimiz sistem çok farklılık yaratacak. Bagaj bekleme süreleri kısalacak. Bagaj elinizde beklemek zorunda kalabiliyorsunuz uçuşunuzla ilgili kontuar açılmadığı sürece.

Bu sistemle erken bagaj verme imkanı olacak. Bizim robotik bagaj depolama alanımız olacak. Bu alan 10 bin 500 bagaj kapasiteli olacak, 16 bine de çıkartılabilir. Uçuş saati geldiğinde bagaj uçağa yönlendirilecek. Yani erken check-in yapıp içeride alışveriş yapıp, rahatlıkla zaman geçirebilirsiniz. 24 ayda tamamlandı bu sistem. Bu da dünyadaki örneklerinden farklı yapıldı. Temel atılırken bunun planı yapıldı. Terminali terminal yapan bagaj bandı, köprüleridir. Bagaj kaybolma oranı yüzde 0’lara kadar inecek. Bağımsız bir bagaj sistemi olacak” diyerek rekor sistemi anlatıyor.

DÜNYADA BİR İLK OLACAK! 62 KİLOMETRELİK GÜVENLİK ÇEMBERİ

“Rekorlara imza atan bir havalimanının güvenliği de önemli, bu konuda neler yapılıyor?” şeklinde soru yönelttiğimiz Akçayoğlu, “Dünyada nasıl güvenlik uygulanıyorsa onlar uygulanacak. En iyi güvenlik cihazları alındı. Yüz tarama sistemleri olacak. Şüpheli kişi bu sistemle tanımlanabilecek. Sahipsiz bir çanta olursa hemen bildirilecek. Son teknoloji sistemi burada kullanılacak. Güvenlik konusuna yolcu deneyimi çerçevesinde yaklaşıyor ve bu konuda teknolojinin önemine inanıyoruz. Havalimanın büyük olması teknolojiyi doğru olarak kullanmamızı gerektiriyor. Bu bakımdan İstanbul Yeni Havalimanı’nda mobil işaret, yüz ve ses tanıma ya da diğer kişisel bilgilerle işlem yapabilecek makinelerin, check-in ya da bagaj teslim noktalarında kullanımı mümkün olacak. Yanı sıra ilk etapta güvenliğin sağlanması için 3-4 bin arasında güvenlik uzmanı alınacak” diyor.

Ve Akçayoğlu, güvenlik konusunda bir ilkin daha yeni havalimanında olacağını kaydederek ekliyor: İstanbul Yeni Havalimanı, dışarıyla ilişiğini kesecek güvenlik çemberinin uzunluğu ile de dünyanın en büyüğü olacak. Ataşehir ve Beylikdüzü arasındaki mesafeye eşdeğer uzunlukta bir güvenlik çemberi kurulacak. Öncesinde tespit edilecek şüpheli durumlar. Binanın kompakt olmaması bize avantaj, mesafe var, bağlantı yolları var, tespit daha kolay olacak.

HIZLI TRENLE ULAŞIM

İstanbul’un merkezine uzak gibi görünse de aslında kısa bir yolculukla gidilebilen havalimanı için ulaşım seçenekleri de fazla olacak. Yusuf Akçayoğlu ulaşım konusunda da Bakanlığı tarafından yapılan ihale sonrası metro hattının inşası devam ediyor. Bu hatla Gayrettepe’den İstanbul Yeni Havalimanı’na bir raylı sistem kuruluyor. Böylelikle şehrin merkezinden 25 dakikada yeni havalimanına ulaşımın mümkün olacak. Bunu yanı sıra Kuzey Marmara Otoyolu ve bağlantı yollarının tamamlanması ile birlikte İstanbul Yeni Havalimanı, kolay ulaşılabilir bir durumda olacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Avrupa – Anadolu yakası bağlantısı sağlanacak hızlı tren projesi de İstanbul Yeni Havalimanı ile bağlantılı olacak. D20 ile Levent’ten İGA Ana Yerleşkeye 30 dakikada ulaşabiliyorsunuz. Bu güzergahın havalimanı bağlantısı bitince bu süre daha da kısalacak” diye konuşuyor.

YENİ AKTÖRLERİN OLMAMASI İÇİN SEBEP YOK

“İstanbul Yeni Havalimanı ile yeni havayolu taşımacılığı firmaları sektöre girer mi?” şeklinde yönelttiğimiz soruyu İGA Havalimanı İnşaatları CEO’su Yusuf Akçayoğlu, “Türkiye’de uçan insan sayısı çok, 54 havalimanı var ülkemizde. Yolcu var, THY var dünyanın en fazla noktasına uçan havayolu firması. Havacılık sektörünün büyümemesi için sebep yok. Belki iç hatlarda başka firmalar da olabilir, olmaması için bir sebep yok. Altyapı var. Ama bu konuya ilişkin aldığımız bir duyum şu an için söz konusu değil. Bizim önceliğimiz havalimanımızı bitirip açılışa hazır hale getirmek” diyerek yanıtlıyor. (Yeni Şafak)

11 rekorlu dünyanın en büyüğü

Yorumlar Tüm Yorumlar (37)

Laz müteahhit ~ 6 yıl önce
İyi ki bu başkalarının finansmanı ve icatlarıyla yapılan inşaatlar var yoksa neyle gurur duyacağız?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Laz 61 ~ 6 yıl önce
sen gurur duymasan ne olur, ne idüğü belli olmayan herif.biz bu ülke için gurur duyuyoruz çok şükür.sizler de kudurun :)
Trakyali ~ 6 yıl önce
Laz 61 Bu ülke icin gurur duyacagin sadece 3 tabe herhangi birsey say. Ben de seninle gurur duyacagim.. Aman haaa. otoyol.. Tünel ve köprü deme.. ona göre öyle 3 tane sey söyle ki nutkumuz tutulsun cevap veremeyelim.. Aksi halde ben de sana ne üdügü belirsiz hiyar diyecegim... Anlastik..?
Laz 61 rumuzuna ~ 6 yıl önce
İnşaat yapmakla, vatandaşını deli gibi borçlandırmayla hangi ülke ileri gitmiş kot kafali? Senin gibiler ancak riv riv yapar. Kudurmayı ancak sizler iyi yaparsınız.
Laz61'e ~ 6 yıl önce
Anca senin gibi sahibinin sesleri kudurur. İnşaat sözde sizin işiniz olduğu için bu tip insaatlar hoşunuza gidiyor inşallah yaptığınız evler gibi yamuk ve çürük olmaz. Gerçi bunları italyan, alman, koreli falan yapıyor onlarda yamuk olmaz sizin gibi malzemeden çalan, dandik malzeme kullananlar da olur...
3.liman ~ 6 yıl önce
Şu kadar kullanıldı veya var denilip gurur duyulan körükler, kablolar, elektronik sistemler vs aleyhimize ne varsa yapan, besleyen almanya' nın malı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gezgin 06 ~ 6 yıl önce
Rekorlar devam etsin, Türk ve Türkiye düşmanları çatlasın. Başta buradaki hainler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çukurova havalimanı ~ 6 yıl önce
Çukurova havalimanı yılan hikayesine döndü

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hersey cok guzel... ~ 6 yıl önce
Dinlemesi cidden cok guzel ama gercekleri gorelim, vizyonumuzu gelistirelim... Bilen anladi ne demek istedigimi... bilmiyenler icin bir arastirim bakalim : Yeni Pekin (Beijing) Havalimani Herkese iyi ucuslar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Selim ~ 6 yıl önce
Bu yazinin neresini duzltmeli bilmem. Secim oncesi aciklamalar bunlar. Dunyanin hic bir bagaj sistemi 0 hata ile caismaz. 0'a kadar inecek ne demk? %3 mu, %0.03 mu? 42 kmlik bant olmasi iyi bir sey mi? 82 km olsa bagaj kaybi daha cok artar. Tam sallama bir demec.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hahahahah ~ 6 yıl önce
İşleri, güçleri şov. THY ile yaparsınız bunları. Ne ihtiyacınız var gavur havayollarına.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ne oldu ~ 6 yıl önce
Ne oldu zorunamı gitti
M:K ~ 6 yıl önce
SALLAMAYA DEVAM EDİN NASIL OLSA GÖRECEĞİZ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Max 36 ~ 6 yıl önce
Ataturk havaalani gercekten yetersizdi ucagimiz indikten sonra aprona 20 dk da gidebildik çok sıkışık bir yerdi ataturk bu yuzden yeni havaalanini dortgozle bekliyoruz.. Vatanimiza milletimize hayirli olur inşallah...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Xl ~ 6 yıl önce
3.pist acilincaya kadar ki acilistan 2 sene sonra 30 dakikadan once park yerine ulasmak imkansiz.
Jack 22 ~ 6 yıl önce
Max kardesim. iyi diyorsun da. yeni havalani Taksim merkez olarak Kabul edersek mesafe kus ucusu 40 km. su anda yeni havaalnindan buraya ulasmanin tek yolu 3.köprü icin yapilan baglanti yollari. Sorarim sana bu mesafeyi kac saatte katetmeyi düsünuyorsun.
200milyor ~ 6 yıl önce
Değerli okuyucular 200milyor trilyor yolcu 2030 yılında 6. Pist (ki bu bu da sadece tek kişinin istemesi ile yapılacak ve oldukça ihtiyaç dışı olacak) tamamlandıktan sonra gelebilecek. Mevcutta bu sene açılacak ilk etapta zaten sadece 2 pist olacak. Tek şansı paralel iniş kalkış yapılabileceği için ve park pozisyonlarının fazla olmasından ötürü kapasite LHR den fazla olabilir. İlk etapta bu kadar büyük havalimanına lap diye 90 milyon yağsın dersen zaten ikinci senesinde batarsın. Kimse operasyonu oturmamış çalışanının bile bilmediği bir havalimanına gidip de rezil olmak istemez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000