15 Ocak 2009, Perşembe 07:34:09

11 Eylül zanlısına işkence iddiası

Washington Post gazetesi, ABD'de 11 Eylül 2001'de düzenlenen saldırıların zanlılarından olan bir Suudi Arabistan vatandaşının işkence gördüğünü yazdı.

Gazetede, Bush yönetiminin Guantanamo'da tutulanların yargılanıp yargılanmaması konusunda karar veren görevlisi Susan Crawford'a dayandırılan haberde, Crawford'un söz konusu zanlının işkence gördüğü için yargılanamayacağını söylediği belirtildi.

Crawford, sorgulamayı yürüten Amerikalı askerlerin 30 yaşındaki Muhammed El Kahtani'yi uzun süreli tecrit rejimine soktuğunu, uykusuz, çıplak ve soğuğa maruz bıraktığını kaydederek, ''Evet Kahtani'ye işkence yaptık. Ona yapılan muamele, işkencenin yasal tarifine uyuyor. Ve işte bu nedenle bu vakayı adalete sevk etmedim'' dedi.

11 Eylül'deki saldırıları düzenleyen uçak korsanlarından biri olduğundan şüphelenilen Kahtani'nin saldırılardan 1 ay önce ABD'ye girmesine izin verilmemiş, ancak Kahtani Afganistan'da yakalandıktan sonra Ocak 2002'de Guantanamo'ya gönderilmişti.

Kasım 2002'den Ocak 2003'e kadar, 50 günden fazla sorgulanan Kahtani, aynı yılın Nisan ayına kadar tecrit hücresinde tutulmuştu.

Crawford, uygulanan yöntemlerin izin verilen yöntemler olduğunu belirttiği açıklamasında, bununla birlikte uygulama biçiminin fazla saldırgan ve fazla uzun olduğunu söyleyerek, ''Aklınıza işkence geliyor, bir insana yapılan korkunç fiziksel eylem geliyor. Bu noktada, söz konusu olan özel bir eylem değil, onun sağlığına zarar veren, onda tıbbi bir etki yaratan eylemler bütünüdür. Bu aşağılayıcıdır, uygun değildir. Açıkça zorlayıcıdır. Bu beni olayı işkence diye adlandırmaya yönelten tıbbi bir etkidir'' dedi.

Crawford, Kahtani hakkındaki tahkikatını Mayıs 2008'de bırakmıştı. 61 yaşındaki emekli hakim Crawford, daha önce de ABD Savunma Bakanlığı için çalışmıştı. Dönemin ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Crawford'u Şubat 2007'de Guantanamo'dakilerin yargılanıp yargılanmamasına karar vermekle görevlendirmişti.

SERBEST BIRAKILAN KİŞİLER TERÖRİZME DÖNDÜ

Bu arada ABD Savunma Bakanlığı, Guantanamo'daki üssünde tuttuğu terör zanlılarından serbest bırakılan bazılarının ABD ve müttefiklerine yönelik terör faaliyetleri içerisinde olduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Pentagon Sözcüsü Geoff Morrell, Aralık ayında 18 eski tutuklunun aktif olarak terör faaliyetlerinin içinde olduğunun tespit edildiğini, 43'ünün şüpheli faaliyetler içerisinde olduğuna inanıldığını ve bu rakamların dokuz ay öncesine göre gözle görülür şekilde artmış olduğunu söyledi.

İstihbarat bilgileri, fotoğraf, parmak izi ve DNA testi gibi adli tıp kanıtlarına dayanarak bu sonuca ulaştıklarını belirten Morrell, bu kişilerin adları ve nasıl bir terör eylemi planladıklarını ise açıklamadı.

Morrell, "Guantanamo'da hala ABD'ye, Amerikalılara ve diğer müttefiklerimize zarar vermeye kararlı olan kişiler var. Bu kişilerin arzularıyla ilgili çözümler üretilmeli. Bu, müstakbel Başkan Obama ve ekibinin dikkatle ele aldıkları sıkıntılı konular arasındadır" diye konuştu.

ABD'nin 44. başkanı seçilen Barack Obama'nın 20 Ocak'ta göreve başladıktan sonraki ilk hafta içinde, Guantanamo Körfezi'ndeki hapishanenin kapatılması emrini vereceği bildirilmişti.

Guantanamo'da halen 250 civarında terör zanlısının bulunduğu tahmin ediliyor. 2002 yılından bu yana yaklaşık 520 tutuklu ise serbest bırakıldı ya da başka hapishanelere gönderildi. Washington, bir süre önce elli tutukluyu daha serbest bırakma kararı aldı.

Pentagon yetkilileri, ABD için büyük tehdit oluşturan tutsakların sayısını hiçbir zaman açıklamayacaklarını söylüyor.

11 Eylül zanlısına işkence iddiası

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000