17 Nisan 2009, Cuma 12:44:22

10 yıl sonra uçuşlara açılıyor

Rusya'nın 1999 yılından bu yana özerk cumhuriyet Çeçenistan'da sürdürdüğü operasyonlar resmen sona erdi.

Rusya'nın 1999 yılından bu yana özerk cumhuriyet Çeçenistan'da sürdürdüğü operasyonlar resmen sona erdi. Bölgede bulunan 20 bin kişilik Rus ordusu çekilirken, Grozni Havalimanı'nın uluslararası uçuşlara açılması planlanıyor.

Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Aleksander Bortnikov, yaptığı açıklamada, "Çeçenistan'da devam eden operasyonlar dün (önceki) geceden itibaren sona erdirildi." dedi. Bortnikov, Çeçenistan'ın sosyoekonomik kalkınması, yeniden yapılanması ve bölgede durumun normalleşmesi hedefine yönelik çalışmaların başarılı olması için operasyonların sonlandırılması kararının alındığını ifade etti.

Çeçenistan'a yönelik operasyon kararı 1999 yılında eski devlet başkanlarından Boris Yeltsin tarafından alınmıştı. Yeltsin, karardan bir ay sonra görevinden ayrılarak, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'e devlet başkanlığı görevini teslim etmişti. Rusya, özerk cumhuriyet Çeçenistan'a 1994-1996 yıllarında ilk savaşı gerçekleştirmişti. 1999 yılında başlayan ikinci operasyonlar ise aradan geçen on yıla rağmen sonuçlandırılamamıştı. Son aylarda yerel lider Ramazan Kadirov'un cumhurbaşkanlığında Çeçenistan'da gözle görülür bir istikrarın sağlanmasının ardından operasyonların bitirilmesi gündeme geldi. Geçen ay konu ile ilgili bir açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, bölgede durumun normale döndüğünü, operasyonların sonlandırılması gerektiğini söylemişti.

10 yıl sonra uçuşlara açılıyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000