30 Ağustos 2010, Pazartesi 11:37:54

05/23 PİSTİNE ILS KURULUMU TAMAMLANDI

Uzatılarak yeniden hizmete alınan ve açıldıktan kısa bir süre sonra yine adını Azerbaycan Havayolları'na ait uçağın pistten çıkmasıyla duyuran 05/23 pistinde ILS testleri başlıyor...
  • Ben bugün oradaydım (31/08) glide slope anteni ortalıkta görünmüyordu.
  • Sevgili yorumcu hala 06 diye söylüyorlar özellikle gece demişsin bende size 05'e yani eski 06 ya ataturk'te gece inişin ILS kalibrasyonu ve ışıklandırma sisteminin henüz rayına oturmadığı gerekçesi ile uygulanmadığı bu 06 inişlerinin sabiha gokcene uygulandığını meydana gelen uçakların nereden gelirlerse gelsinler (DME10 FIX ) yaklaşması yaptığını belirtmek isterim gece yarısı duyduğunuz 06 gokcenin 06' sıdır malumat olsun.
  • Pist uzatıldı ama eşik de bir o kadar ileri alındı. Bu da kalkış için uzamış mesafe demek, iniş mesafesi eskisiyle aynı. Ancak 06 ortasındaki çökük alan, bu yeni 05 de düzeltildi, frenleme katsayısı artırıldı. Bir de ILS, CAT I'den CAT II'ye (belki de CAT III/A) yükseltiliyor bu da tüm yaklaşma ışıklarının (ALS), merkez hattı (CL) ışıklarının, kenar ışıklarının (HIRL veya RL) ve pist sonu ışıklarının (REIL) değişmesi demek, iş uzun yani!
  • Bazı atc ler hala 06 diye söylüyorlar,özellikle bu gece görevde olanlar...
  • Türkiye de artık bu teknolojik sistemin en çok uçulan bütün havaalanlarında olması gerekir özellikle kışın pilotlar için çok faydalı ve olması zorunlu bir sistem.. En çok yolcu talebi gören şehirlerden başlanarak en az 20 havaalanında olmalı derim..
  • Sana da aferin, hemen yakalamışsın, lafı da yapıştırmışsın; dedektif misin nesin? Bana da aferin, hemen sana laf yetiştiriyorum, boş muyum neyim?
  • Niçin bu kadar geç devreye aldın diye?
  • adam chartlara bakmış 26-4 pistinde varmış :) hangi chartlara baktın ya sen 26-4 pistini nerden buldun
  • 05-23 ESKI ADI ILE 06-24 PISTI PIST BOYU UZATILDIĞI IÇIN YENIDEN KURULUM ILE HIZMETE VERILMEK ZORUNDA.OZELIKLE GLIDR SLOPE ANTENININ YERI VE HESAPLARI BASTAN YAPILACAK. PIST NUMARALARININ DEĞİŞMESİ ISE MANYETIK SAPMADAN KAYNAKLANIYOR.ONLU HANENIN SON RAKAMI 4 VEYA DAHA AZ OLURSA MANYETIK BASI PIST NUMARASI ASAGIYA YUVARLANIR.TURKIYEDEKI BIRCOK MEYDAN BU DURUMDA.
  • Medeni yerlerde de-facto durum ile kağıt-kürek işleri beraber yürütülür. AHL ile ilgili yapılan değişlikliklerin Jeppessen' a iletilmesi ve geçerlilik süresi verilmesi bu kadar mı zor?Neyse; biz Ortadoğu(?) ülkesiyiz. Gecikmeler önemli değil.

Atatürk Havalimanı 05/23 pistine kurulumu 90 gün süren fakat daha kısa sürede tamamlanan ILS cihazındaki hassas ayarları için kalibrasyon uçuşları başlayacağı belirtilirken, yapılan yeni sistemle inişlerde yaşanabilecek birçok sorunun en aza indirgeneceği bildirildi.

ILS NEDİR?

Aletli İniş Sistemi (ILS) (İng: Instrument Landing System), pist başına yerleştirilmiş vericiler vasıtasıyla uçakların inişine yardımcı olan bir hassas yaklaşma sistemi. ILS, uçağın pist başına kadar hassas yaklaşmasını sağlayan bir seyrüsefer yardımcı sistemidir. Bulut tavanının alçak, görüş faktörlerinin kötü olduğu hava koşullarında, uçağın alçak bir biçimde piste yaklaşmasını ve piste elektronik cihazlarla emniyetli iniş yapmasını sağlar. Pilota istikamet ve süzülüş hattı bilgisi verir.

Hava meydanlarında ILS sistemine ilave olarak seyrüsefer yardımcı sistemleri (VOR Ünitesi, DME Ünitesi, NDB Sistemi vb.), Radar Üniteleri, görsel olarak pist aydınlatma sistemleri de mevcuttur.

VOR: VHF (Very High Frequency) ile çalışan çok yönlü radyo seyrüsefer istikamet cihazı.

TACAN: Askeri meydanlarda kullanılan VOR benzeri bir sistem.

DME (Distance Measuring Equipment): Mesafe ölçme cihazı.

VOR ile DME eşlenik çalışırlar. ILS sisteminin olmadığı hava meydanlarında, VOR yaklaştırma cihazıyla iniş kalkış yapılabilir.

ADF (Automatic direction-finder): Radyo sinyali yayınlayan istasyonun istikametini gösteren bir sistem.

Her havaalanına ILS sistemi kurulamaz. Havaalanının bulunduğu yerin çevresel arazi kodlarının uygun olması gerekir. Mania (engebe) kriterlerinin; kalkışta %2’lik eğim, inişte %2.5’lik eğimin altında olması gerekir. Cihazın gerekliliği, havaalanının fiziki koşullarına göre belirlenir. 800-1200 m görüş mesafesindeki sisli havalarda güvenli iniş sağlar. Düz ve sis görülmeyen bölgelere kurulan havaalanları için bu sisteme gerek yoktur. Bu sistemde pilot devreden çıkmaz, sadece verileri sürekli kontrol altında tutar. ILS’nin sağladığı görüş mesafesi, pist ışıklandırmasına bağlı olarak değişir.
 

05/23 PİSTİNE ILS KURULUMU TAMAMLANDI

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Misafir ~ 14 yıl önce
Ben bugün oradaydım (31/08) glide slope anteni ortalıkta görünmüyordu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sevgili yorumcu hala 06 diye söylüyorlar özellikle gece demişsin bende size 05'e yani eski 06 ya ataturk'te gece inişin ILS kalibrasyonu ve ışıklandırma sisteminin henüz rayına oturmadığı gerekçesi ile uygulanmadığı bu 06 inişlerinin sabiha gokcene uygulandığını meydana gelen uçakların nereden gelirlerse gelsinler (DME10 FIX ) yaklaşması yaptığını belirtmek isterim gece yarısı duyduğunuz 06 gokcenin 06' sıdır malumat olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Pist uzatıldı ama eşik de bir o kadar ileri alındı. Bu da kalkış için uzamış mesafe demek, iniş mesafesi eskisiyle aynı. Ancak 06 ortasındaki çökük alan, bu yeni 05 de düzeltildi, frenleme katsayısı artırıldı. Bir de ILS, CAT I'den CAT II'ye (belki de CAT III/A) yükseltiliyor bu da tüm yaklaşma ışıklarının (ALS), merkez hattı (CL) ışıklarının, kenar ışıklarının (HIRL veya RL) ve pist sonu ışıklarının (REIL) değişmesi demek, iş uzun yani!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bazı atc ler hala 06 diye söylüyorlar,özellikle bu gece görevde olanlar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Türkiye de artık bu teknolojik sistemin en çok uçulan bütün havaalanlarında olması gerekir özellikle kışın pilotlar için çok faydalı ve olması zorunlu bir sistem.. En çok yolcu talebi gören şehirlerden başlanarak en az 20 havaalanında olmalı derim..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sana da aferin, hemen yakalamışsın, lafı da yapıştırmışsın; dedektif misin nesin? Bana da aferin, hemen sana laf yetiştiriyorum, boş muyum neyim?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Niçin bu kadar geç devreye aldın diye?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
adam chartlara bakmış 26-4 pistinde varmış :) hangi chartlara baktın ya sen 26-4 pistini nerden buldun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
05-23 ESKI ADI ILE 06-24 PISTI PIST BOYU UZATILDIĞI IÇIN YENIDEN KURULUM ILE HIZMETE VERILMEK ZORUNDA.OZELIKLE GLIDR SLOPE ANTENININ YERI VE HESAPLARI BASTAN YAPILACAK. PIST NUMARALARININ DEĞİŞMESİ ISE MANYETIK SAPMADAN KAYNAKLANIYOR.ONLU HANENIN SON RAKAMI 4 VEYA DAHA AZ OLURSA MANYETIK BASI PIST NUMARASI ASAGIYA YUVARLANIR.TURKIYEDEKI BIRCOK MEYDAN BU DURUMDA.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Medeni yerlerde de-facto durum ile kağıt-kürek işleri beraber yürütülür. AHL ile ilgili yapılan değişlikliklerin Jeppessen' a iletilmesi ve geçerlilik süresi verilmesi bu kadar mı zor?Neyse; biz Ortadoğu(?) ülkesiyiz. Gecikmeler önemli değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000