03 Şubat 2009, Salı 09:21:14

HAVACILIK KANUNU TASARISI MASAYA YATIRILDI

Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı ve UTED Onursal Başkanı Sefa İnan’ın hazırlayıp sunduğu ‘Kara Kutu’, Havacılık Kanun Tasarısı’nı ele aldı…
  • sayın ULAŞTIRMA BAKANIM , havacılık kanununu bir an önce çıkarın , kerkes haddini bilsin ,, kimse husumet içerisinde mahkeme kapılarında sürünmesin ve kimsede ,kimse üzerinden haksız kazanç elde etmesin.bu işte çok büyük haksızlıklar yapılmakta...bu sorunun çözümü sizde biter icazete ihtiyacınız yok.SİZE İNANCIMIZ ÇOK YÜKSEK.
  • sayın bakan biliyormusunuz ki TÖSHİD in bazı üye şirketleri pilotlarına 3 yıllık sözleşme yaptırıyor...eğer pilot bu süreden önce şirketten ayrılırsa ,yapılan eğitim masrafını çok abartılı olarak(30 000-40 000 euro) pilottan istiyor ve 3 yılını dolduruncaya kadar olan maaşınıda talep ediyor ama kendisi bizi işten ayırırsa asla bize 3 yılımızı dolduruncaya kadar olan maaşımızı vermiyor bırakın onu kıdem tazminatı bile vermiyor....şu an biliyormusunuz ki türk adaleti kaç pilotla kaç şirket arasındaki mahkemelerle meşgul halde.
  • sayın bakanım...kuzu(TALPA) yı kurt(TÖSHİD) e amanet etmeyin...kanun çıkarıp her iki tarafı da koruyun ve kimsenin hakkı kimseye geçmesin,devletin görevi budur devlet bu görevi yapmak için de kimseden icazet beklemez.TÖSHİD bu kanunun çıkmasını istemiyorsa biz madur olmaya devam mı edeceğiz?
  • sayın bakanım ,''TALPA ile TÖSHİD anlaşın hemen havacılık kanunu çıkarayım ''demişsiniz..kuzu ile kurt nasıl anlaşsın...TÖSHİD istemiyor diye bu kanun çıkmayacakmı?biz çalışanların hakkını devletimiz korumayacaksa kim koruyacak?
  • ali ziya kaptan izzet bey töshid in genel sekreteri size panel ayarlar .türk hava yolları türk özel sektöründen uçak kiralar. yabancı pilot gelmez .insanlar işlerinde çalışırlar.para türkiyede kalır.TALPA/TASSA/TÖSHİD SAHİP ÇIKIN SORUNA. GÜN SEN BEN GÜNÜ DEĞİL. GÜN DAYANIŞMA GÜNÜ.HADİ GAYRET
  • arkadaşlar gün dayanışma günü.türk havayolları yeni uçak getireceğine .türk özel sektöründen kiralasın hem insanaların iş sorunu olmaz para türkiyede kalır.ayrıca bu dönemde devletın türk havayollarına verdiği haklar tüm özel sektör çalışanlarına saglansın.( l/M. TEKNİSYEN. KABİN.KOKPİT .YER ÇALIŞANLARI).HADİ TALPA /TASSA/TÖSHİT KONUŞUN .KONUŞALIM YAPIN .HADİ SOSYAL GAZETECİ MUSA ALİOGLU
  • Sıra Töshidi bu tartışmaya cekmekte.Ak kara belli olmalı .Sonrada gereken yapılmalı.Biraz daha cesaret lütfen.Elinizi taşın altına koymaya devam.Korkmayın arkanızda biz varız.Sagol cesur levi.
  • Bu yasa yalnızca tüm tarafların istediği noktaya gelirse çıkar yoksa çıkmaz... Bir de ıspartada düşen uçağın pilot Atlasjet'te değil World Focus Havayolları'nda çalışan birisiydi. yorum atarken biraz dikkat edin birini suçlayayım derken olayla hiç alakası olmayan başka bir şirketi töhmet altında bırakmayın...
  • Başlıkta yer alan ifade her kiminse, doğru değil. Hava İş Yasası, konuşmacıların da net biçimde vurguladıkları gibi, işvereni de çalışanı da koruyacak. Mevcut ihtilafları giderecektir. En önemlisi, güvencesiz ve sorunlu uçan pilotun uçuş emniyeti bakımından yarattığı tehlike giderilecektir. Ağır ve tek taraflı sözleşme şartlarıyla adeta kokpite zincire vurulmuş pilotun, tüm dikkatini uçuşa verebilmesi mümkün mü? Ispartada düşen Atlas Jet uçağının pilotu Serhat Özdemir uzun süredir maaşını alamadığını ve uçuşa giderken eşine"Bu son uçuşum, paramı vermezlerse artık uçmayacağım" dediğini basında okuduk. Diğer ekip uçuşa neden gelmemişti, herhalde paralarını alamadıkları için. Bu yasa çıkarsa gökler daha emniyetli olacak, kimse de batmayacak
  • Özel havayolu şirketlerinin işine gelmediği doğrudur! Çalışanlara verilecek her yeni hakkı patronlar yeni külfet ve masraf olarak gördüğü için ekiplerine ikili oynayarak bu kanunu istiyormuş gibi görünüp destekliyoruz izlenimi vermeye çalışıyorlar. Devletin çalışanlara yeni haklar vermesi gerekirken elindeki hakları bile yavaş yavaş geri aldığı şu dönemlerde bu kanunun meclisin raflarında tozuna toz katacağıda maalesef kesin gibi görünüyor. Kısacası uçuş ekipleri gene Allaha emanet, daha yakın olduklarından heralde :)

TALPA Başkanı Ali Ziya Yılmaz ile TALPA Avukatı Yaşar Öztürk ve TASSA Başkanı İzzet Levi ile TASSA Avukatı Ali Turan Hür’ün konuk olduğu program havacılık camiasının en önemli sorunlarından birini masaya yatırdı.

Sefa İnan’ın ‘Nedir Havacılık Kanun Tasarısı’ sorusu üzerine söz alan TALPA Avukatı Yaşar Öztürk; “Kanunu biz istemedik. Öncelikle bu bir ihtiyaçtır. Bu kanunu isteyen Türk halkının ta kendisidir. Çünkü hayati bir iş yürüten uçucu personelin yerde herhangi bir görev yürüten çalışan kadar hakkı mevcut değil. Örneğin yerdeki personel İş Kanunu’na dâhilken uçucu personel bu haktan yoksun durumda. Bu kanun dünyanın her tarafında uygulanıyor. Ama bizde maalesef yok. Bir yolcu uçağa binerken bu uçak güvenli mi diye pilota sorma hakkı yok. O da Sivil Havacılığa, pilota, uçağa güvenip uçuyor. Ama burada pilotun kafası rahat mı değil mi durumu çok önemli” dedi.

Kara Kutu

Sefa İnan’ın ‘İş Kanunu yeterli değil mi’ sorusuna ise Öztürk; ‘Hayır yeterli değil. Havacılık mesleğine ayrı bir düzenleme gerekiyor’ şeklinde yanıt verdi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan TALPA Başkanı Ali Ziya Yılmaz ise; “Biz, yasanın güvencesine girmek istiyoruz. Böyle bir hakkımız var. Bizi koruyan bir kanun yok. Yapılan sözleşmeler işverenin faydasına oluyor. Uçucu personeli koruyan yok. Devlet bizim maaşımızı güvence altına alsın istiyoruz. Avrupa’da tüm taşıma işini yapan çalışanların hakları belirlenmiştir. İş kanunu bize yetmez. Ayrı bir düzenleme gerekiyor. Çünkü çalışma saatlerimiz farklı ve değişkenlik gösteriyor. Bunlar ancak kanunla düzenlenebilir” dedi.

”BU KANUN ÇIKARSA HAVAYOLU ŞİRKETLERİ BATAR”

Aynı soruya yanıt veren TASSA Avukatı Ali Turan Hür ise; “Komisyon toplantılarında bize söylenen şuydu, kanun çıkarsa havayolu şirketleri batar. Bu kadar açık. Şirketler bu kanunun çıkmasını istemiyor. Sözleşmeler yeterli değil. Çünkü sözleşmeler çalışanlara değil işverenlere hitap ediyor. Örneğin bir yıllık yapılan bir sözleşmede çalışan bir yıldan önce işi bırakırsa tazminat ödemek zorunda kalıyor. Çalışan uçucu personel, işi yüzünden rahatsızlanırsa ki buna çok sık rastlanabiliyor. Kulağından ya da midesinden rahatsızlanabiliyor. Bu durumda dava açabileceği ya da hakkını arayabileceği bir mecra yok. Bu durum normal bir işçi için 10 yılda zaman aşımına uğrarken uçucu personelde 1 yılda zaman aşımına uğruyor. Bu durumda mağdur olan çalışan oluyor.

Kara Kutu

Konu tartışılırken yayına telefonla bağlanan TALPA eski Başkanı Tuna Gürel; “7 yıl boyunca bu tasarı için uğraştım. Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım’ın büyük katkısıyla tasarı Başbakanlık’a gitti ama görüşler alınacak gibi konular nedeniyle tasarı 4 kez geri döndü. Biz mecliste yaptığımız toplantılarda kanunun gerekliliğini açıkça söyledik. Aslında TALPA, TASSA, TÖSHİD ve Hava-İş olarak anlaşmıştık ama konu iş kanununa geldiğinde tıkandık ve bir türlü bu konuyu aşamadık. O günden bu yana da TÖSHİD ile bir araya gelemedik. Uçuş emniyeti için bu kanun mutlaka gereklidir. 20 tane havayolu şirketi var ve farklı farklı sözleşmeler gündeme geliyor. Bu durum kanuna aykırı. Biz iş kanunun 4857 nolu maddesine de razıyız. Türk Hava Yolları’nda durum farklı. Çünkü orada Hava-İş sendikası var ve 2 yılda bir sözleşmeler yapılıyor. Ama artık yeni bir düzenlemeyle Hava-İş’in de yetkisiz kılınacağı söyleniyor. İşverenler kendi menfaatleri söz konusu olduğunda konuya sıcak yaklaşıyor ama çalışanın faydasına olunca geri çekiliyor, yan çiziyor” dedi.

YASA NEDEN ÇIKAMIYOR?

Kara Kutu’Yasa neden çıkamıyor’ diyen Sefan İnan’ı yanıtlayan Ali Ziya Yılmaz; “Bu yasanın çıkmasını birilerinin istemediğini sanmıyorum. Yasanın gerekli olduğu çok açık. Ama Meclis’te yaptığımız toplantılarda bize işverenlerle anlaşın gelin diyorlar. Bu mümkün değil. İşverenle anlaşamıyoruz. Onlar kendi menfaatlerini göz önünde bulunduruyor. Biz de kendi menfaatlerimizi. Bu durumda görüşmeler tıkanıyor ve kanun bir türlü çıkamıyor. Konuyu önemli hukukçuların ele alıp çözmesi lazım. Anlaşın gelin demeye devam edildiği sürece kanun 10 yılda değil 20 yılda da çıkmaz. Tek anlaşabileceğimiz madde çalışma saatleri bunun dışında anlaşamıyoruz. Avrupa’da her çalışan kanunla korunuyor. Çalışanın hakkı düzenlemeyle değil ancak kanunla korunur’ dedi.

Bu noktada söz alan TASSA Başkanı İzzet Levi ise; “bizim istediğimiz kanunla korunmak. İşçi kanunu bize yetmez. Çünkü bayanların ağırlıklı olarak çalıştığı bir sektörden bahsediyoruz ve onların gece çalışması problem olabiliyor. Bayan kabin memuru uçaktayken mesaisi bittiğinde uçağı indirmeniz mümkün değil. Ayrıca hamile olan kabin memurlarının uçması sakıncalı. Çünkü radyasyon alıyor. Bu konu hakkında iş kanununda bir yükümlülük ve koruyucu madde yok. Bunun dışında yıpranma hakkımız olmalı. Erken emeklilik bizim için ideal olandır” şeklinde konuştu.

TALPA Avukatı Yaşar Öztürk ise görüşlerini şöyle aktardı; “Avrupa’daki çalışma saatleri ile buradaki çalışma saatleri aynı değil. Bu düzenlemenin mutlaka kanunla gerçekleştirilmesi gerekir. Talimatla ve düzenlemeyle halledilemez. Bizim Avrupa’daki uçucudan bir farkımız yok. O halde onların hakları bizde de olmalı. Avrupa’da uçuş saatini dolduran bir pilota ekstra uçuş yaptırmazsınız. Kanun olmamasının yanı sıra sözleşmeler öyle bir durumda ki, inanılır gibi değil. Örneğin bir pilot, bazı sözleşmelerde, sözleşmesi bitmeden işten ayrılırsa 40 bin dolar tazminat ödüyor, ayrıca ayda 10 bin dolar dolayında da tazminat ödemeye devam ediyor. Kabin memurlarında da durum farklı sayılmaz. 45 yaşına gelen bir kabin memuru işten rahatlıkla çıkarılabiliyor” dedi.

Kara Kutu

ÇALIŞANLARIN SENDİKA TALEBİ

Ali Turan Hür, çalışanların sendika talep etmeleri halinde ayrı bir yaptırımla karşı karşıya kaldığını ifade ederken sözlerini şöyle sürdürdü; “Yöneticiler sendikaya karşı olmadığını söylüyor. Ama toplu olarak sendikaya gittiklerinde işten çıkarılabilme ihtimalleri karşısında ellerinde güvenceleri yok. Onlara bu güvenceyi kimse vermiyor. Greve bile gidemezler çünkü işçi değiller. Bu durumda iş kanunun yettiğini söylemek mümkün değil. Ama biz iş kanunundaki 4857 maddesine de razıyız.”

ŞİRKETLER HANGİ MADDELERİ İSTEMİYOR?

Sefa İnan’ın ‘şirketler hangi maddeleri istemiyor şeklinde soru yöneltmesi üzerine cevap veren TALPA Avukatı Yaşar Öztürk; “TÖSHİD, iş güvenliği maddesini istemiyor. İşten çıkarılan bir personele tazminat ve kıdem tazminatı ödenmeli ayrıca çalışan 1 ay içinde işe iadesi için dava açabilir. İşte bu maddeyi TÖSHİD kesinlikle istemiyor. Ayrıca uçuş sürelerine de karşı tavır alıyorlar.

Bunun dışında TÖSHİD, öncelikle tanımları bile kabul etmiyor. Kokpit ekibinin tanımı, hava aracının tanımı ve birçok konudaki tanımları kabul etmiyor. Biz Bakan Binali Yıldırım’la görüştük. Bize karşı çok anlayışlıydı ve çok uğraştı. TÖSHİD ile görüşün, ortak bir karara varın, ben de tasarıyı hemen meclise almak için elimden geleni yapacağım dedi. Biz de TÖSHİD’i aradık ama sürekli bahane üreterek bizimle görüşmediler” şeklinde konuştu.

THY VE YABANCI PİLOT ALIMI

THY’nin yabancı pilot alımına değinen Ali Ziya Yılmaz; “Yabancı pilot alımına karşıyım. Türkiye’de bu işi yapabilecek çalışamayan işsiz birçok pilot var. Onların yerine yabancı pilot alınması bana saçma geliyor. Ayrıca bu durum kanunlara da aykırı. Ancak yetiştirilen pilotların görevleri teslim almasına kadar yabancı pilot alınabilir. Pilot yetişence de yabancı pilot gönderilmeli. Yetiştirilen bir pilot adayı mezun olduktan sonra tip eğitimi alması gerekiyor. Ancak parasal sorunlar yüzünden bu eğitimi alamıyor. Bu durumda bu yükümlülüğü havayolu şirketinin alması gerekiyor. Bu ve buna benzer tüm sorunları çözecek olan tek şey Havacılık Kanun Tasarısı’dır” diyerek sözlerini noktaladı.

Kara Kutu - Sefa İnan

Kara Kutu - Ali Turan Hür

Haberin video görüntüleri ilerleyen saatlerde AirportHaber'de olacak...

HAVACILIK KANUNU TASARISI MASAYA YATIRILDI

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

yalnız uçanlar ~ 15 yıl önce
sayın ULAŞTIRMA BAKANIM , havacılık kanununu bir an önce çıkarın , kerkes haddini bilsin ,, kimse husumet içerisinde mahkeme kapılarında sürünmesin ve kimsede ,kimse üzerinden haksız kazanç elde etmesin.bu işte çok büyük haksızlıklar yapılmakta...bu sorunun çözümü sizde biter icazete ihtiyacınız yok.SİZE İNANCIMIZ ÇOK YÜKSEK.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yalnız uçan ~ 15 yıl önce
sayın bakan biliyormusunuz ki TÖSHİD in bazı üye şirketleri pilotlarına 3 yıllık sözleşme yaptırıyor...eğer pilot bu süreden önce şirketten ayrılırsa ,yapılan eğitim masrafını çok abartılı olarak(30 000-40 000 euro) pilottan istiyor ve 3 yılını dolduruncaya kadar olan maaşınıda talep ediyor ama kendisi bizi işten ayırırsa asla bize 3 yılımızı dolduruncaya kadar olan maaşımızı vermiyor bırakın onu kıdem tazminatı bile vermiyor....şu an biliyormusunuz ki türk adaleti kaç pilotla kaç şirket arasındaki mahkemelerle meşgul halde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yalnız uçanlar ~ 15 yıl önce
sayın bakanım...kuzu(TALPA) yı kurt(TÖSHİD) e amanet etmeyin...kanun çıkarıp her iki tarafı da koruyun ve kimsenin hakkı kimseye geçmesin,devletin görevi budur devlet bu görevi yapmak için de kimseden icazet beklemez.TÖSHİD bu kanunun çıkmasını istemiyorsa biz madur olmaya devam mı edeceğiz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yalnız uçanlar ~ 15 yıl önce
sayın bakanım ,''TALPA ile TÖSHİD anlaşın hemen havacılık kanunu çıkarayım ''demişsiniz..kuzu ile kurt nasıl anlaşsın...TÖSHİD istemiyor diye bu kanun çıkmayacakmı?biz çalışanların hakkını devletimiz korumayacaksa kim koruyacak?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yabancı kokpit ~ 15 yıl önce
ali ziya kaptan izzet bey töshid in genel sekreteri size panel ayarlar .türk hava yolları türk özel sektöründen uçak kiralar. yabancı pilot gelmez .insanlar işlerinde çalışırlar.para türkiyede kalır.TALPA/TASSA/TÖSHİD SAHİP ÇIKIN SORUNA. GÜN SEN BEN GÜNÜ DEĞİL. GÜN DAYANIŞMA GÜNÜ.HADİ GAYRET

Yanıtla

Kalan karakter 1000
örnekleri var ~ 15 yıl önce
arkadaşlar gün dayanışma günü.türk havayolları yeni uçak getireceğine .türk özel sektöründen kiralasın hem insanaların iş sorunu olmaz para türkiyede kalır.ayrıca bu dönemde devletın türk havayollarına verdiği haklar tüm özel sektör çalışanlarına saglansın.( l/M. TEKNİSYEN. KABİN.KOKPİT .YER ÇALIŞANLARI).HADİ TALPA /TASSA/TÖSHİT KONUŞUN .KONUŞALIM YAPIN .HADİ SOSYAL GAZETECİ MUSA ALİOGLU

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tayareci ~ 15 yıl önce
Sıra Töshidi bu tartışmaya cekmekte.Ak kara belli olmalı .Sonrada gereken yapılmalı.Biraz daha cesaret lütfen.Elinizi taşın altına koymaya devam.Korkmayın arkanızda biz varız.Sagol cesur levi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaz çobanı ~ 15 yıl önce
Bu yasa yalnızca tüm tarafların istediği noktaya gelirse çıkar yoksa çıkmaz... Bir de ıspartada düşen uçağın pilot Atlasjet'te değil World Focus Havayolları'nda çalışan birisiydi. yorum atarken biraz dikkat edin birini suçlayayım derken olayla hiç alakası olmayan başka bir şirketi töhmet altında bırakmayın...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kartal ~ 15 yıl önce
Başlıkta yer alan ifade her kiminse, doğru değil. Hava İş Yasası, konuşmacıların da net biçimde vurguladıkları gibi, işvereni de çalışanı da koruyacak. Mevcut ihtilafları giderecektir. En önemlisi, güvencesiz ve sorunlu uçan pilotun uçuş emniyeti bakımından yarattığı tehlike giderilecektir. Ağır ve tek taraflı sözleşme şartlarıyla adeta kokpite zincire vurulmuş pilotun, tüm dikkatini uçuşa verebilmesi mümkün mü? Ispartada düşen Atlas Jet uçağının pilotu Serhat Özdemir uzun süredir maaşını alamadığını ve uçuşa giderken eşine"Bu son uçuşum, paramı vermezlerse artık uçmayacağım" dediğini basında okuduk. Diğer ekip uçuşa neden gelmemişti, herhalde paralarını alamadıkları için. Bu yasa çıkarsa gökler daha emniyetli olacak, kimse de batmayacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
havacı ~ 15 yıl önce
Özel havayolu şirketlerinin işine gelmediği doğrudur! Çalışanlara verilecek her yeni hakkı patronlar yeni külfet ve masraf olarak gördüğü için ekiplerine ikili oynayarak bu kanunu istiyormuş gibi görünüp destekliyoruz izlenimi vermeye çalışıyorlar. Devletin çalışanlara yeni haklar vermesi gerekirken elindeki hakları bile yavaş yavaş geri aldığı şu dönemlerde bu kanunun meclisin raflarında tozuna toz katacağıda maalesef kesin gibi görünüyor. Kısacası uçuş ekipleri gene Allaha emanet, daha yakın olduklarından heralde :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000