05 Mart 2013, Salı 10:31:09

KABİNDEKİ KOKUYU ALANLAR DİKKAT!

Kabin içi hava kirliliği aslında oldukça sık karşılaşılan bir durum. Peki, söz konusu koku neden oluşuyor, sağlığa zararlı mı?
  • kabinde salmak yasaklansın.
  • sen kendi işine baksana
  • noldu kirli çamaşırların ortaya çıkmasından rahatsız mı oldun
  • Havacılıkla alakasız kimseler yine engin bilgilerini paylaşmış. Kayıtlı üyelik sistemine geçmediğiniz sürece böyle abuk sabuk yorumları görmeye devam ederiz. Galiba bu sizin de işinize geliyor, sayfanızın hit sayısı artıyor. Lütfen biraz daha ciddiyet ve seviye...
  • sormayacktında o zaman niye burada ağlıyorsun :))
  • Burada yanlış bir bilgiyi düzeltmek istiyorum. Tekrar dolaşım sistemi denen sistem uçaklarda recirculation fan olarak adlandırılır. Bu sistem sadece kabindeki havayı filtreleyerek tekrar verir. Kokpite verilen hava her zaman temiz havadır, dolaşıma giren hava değildir. Boeing uçakları için L-Pack doğrudan kokpit havasını temin eder.
  • Şikayet etmek yasak mı sanamı sorcaz ???
  • Kokunun motorlardan geldiğini söylüyorsunuz, tekrar dolaşım sistemini kaldırmaktan bahsediyorsunuz, tekrar dolaşım sistemini kaldırmak motordan gelen kokuyu kesmeyeceğine göre bu konuda bir faydası olmayacaktır. İkinci olarak, kokpite %100 taze hava verilir, yani tekrar dolaşım sisteminden pilotların rahatsız olması söz konusu değil, üçüncüsü, %100 temiz havaya geçilince ya fazla yakıt yakılacak, veya düşük akışta hava verilecek. Bunlarında artıları eksileri var, masaya yatırılması lazım.
  • yapacaksın tabi o kadar parayı yan gel yat diyemi veriyorlar sana..beğenmiyorsan git limon sat..
  • millet kokusundan şikayetçi, biz motor yagı, hidrolikle duş alıp içiyoruz neredeyse... biz napalım??

Uçağa bindiniz. Kalkışa sadece dakikalar var ancak kabinin içi ağır bir kokuyla kaplandığı için nefes almakta güçlük çekiyorsunuz.

Hayır, bu ne milyonda bir rastlanan istisnai bir durum, ne de bunun nedeni kokuya karşı çok hassas olmanız.

2013 yazında Alman Germanwings Havayolları’na ait bir uçağın pilot kabinindeki hava kalitesi o kadar bozuldu ki, nefes almakta zorlanan pilotlar uçağı son anda Köln/Bonn Havalimanı'na indirebildi.

Zaman zaman uçuş sırasında yolcu kabini veya kokpitteki hava kalitesinin nefes almayı neredeyse imkansız hale getirecek kadar kötüleşebildiği yıllardır biliniyor. Ancak bu problem havayolu firmalarının imajını zedeleyeceği endişesiyle pek sık dile getirilmiyor.

- 'TEKRAR DOLAŞIM SİSTEMİ' -
Yaklaşık elli yıldan bu yana yolcu uçaklarında kabin ve kokpite “tekrar dolaşım sistemi” adı verilen bir sistemle temiz hava sağlanıyor. Sistemin kullanım amacı motordan alınan besleme havasını azaltarak yakıt tasarrufu sağlamak. Tekrar dolaşım sistemi kabinden aldığı havayı iklimlendirme paketlerinden gelen taze havayla belirli oranda karıştırarak dağıtım sistemine geri veriyor. Kabinden gelen hava, taze havayla karıştırılmadan önce HEPA filtrelerden geçirilerek temizleniyor.

Pilotlar da kötü havalandırma koşullarından şikâyetçi
Bu aslında etkinliği ispatlanmış ve hesaplı bir sistem. Elbette uçakların düzenli olarak bakım ve kontrollerinin yapıldığı, uçak motor ve sistemlerinde herhangi bir yağ sızıntısı veya kaçak olmadığı takdirde. Aksi halde türbinden sızıp buharlaşan motor yağının az miktarda da olsa havalandırma sistemine karışması, kokpit ve kabinde hissedilir hale gelmesi mümkün.

Peki bu durum ne kadar ciddi?
Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı(EASA) eldeki güncel verilere bakıldığında konuyla ilgili hukuki bir yaptırım gerekmediğini vurguluyor. Bağımsız Kabin Görevlileri Organizasyonu’nun (UFO) bu konudaki görüşü ise çok farklı. Organizasyon her ay kendilerine kalkış ve iniş sırasında kokudan şikâyetçi olan meslektaşlarından yaklaşık 20 başvuru yapıldığını kaydediyor.

Organizasyonun temsilcilerinden Andreas Sitek "Çok şiddetli baş ağrısı, solunum yollarında tahriş… Bazı meslektaşlarımız mide bulantısından şikâyet ediyor. Bu gibi vakaların ardından uyku sorunlarından ve kas titremelerinden şikâyetçi olan meslektaşlarımız da var" açıklamasını yapıyor.

Sitek, Alman havayolu firmalarından kirli kabin havası nedeniyle kendilerine yaklaşık 30 uzun vadeli sağlık problemi bildirildiğini kaydediyor.

300'den fazla madde
UFO'nun verdiği bilgilere göre buharlaşan motor yağında sağlığa zararlı olabilecek 300'den fazla madde var. Bunların bir bölümünün sağlığa zararlı olduğu testlerle kanıtlanmış, geri kalan bölümüyle ilgiliyse henüz yeterli araştırma yapılmamış.

Sitek, sorunun ciddiyetinin tespit edilmesi amacıyla objektif bir şekilde denetlenmesi gerektiğini belirtiyor: "İlk olarak sorunu derinlemesine analiz edebilmek için kabindeki havanın bağımsız bir şekilde analiz edilmesini talep ediyoruz. Bu denetimin kapsamında elbette uçak içindeki hava kalitesini sürekli olarak denetleyecek sensorların takılması da var."

Kabin memurları ve pilotların asıl arzusu ise uçakların tekrar dolaşım sisteminin kullanılmadığı havalandırma sistemleriyle donatılması. Hâlihazırda bu tip bir teknoloji sadece Boeing'in Dreamliner serisinde kullanılıyor. Bu tip pahalı bir teknolojinin eski teknolojiyi tahtından edip etmeyeceğini ise zaman gösterecek.

Avrupa Birliği kabindeki havanın sağlığa olası olumsuz etkileriyle ilgili bir çalışma başlattı. Avusturya Yeşiller Partisi'nin Avrupa Parlamentosu Milletvekili Eva Lichtenberger, Avrupa Birliği Ulaştırma Komisyonu'nda görüşülmekte olan rapora dikkat çekiyor.

Buna göre hava ulaşımında gelecekte sadece kazaların değil, kabin içi hava kirliliği gibi olayların da bildirilmesinin zorunlu hale getirilmesi hedefleniyor. (Deutsche Welle)

KABİNDEKİ KOKUYU ALANLAR DİKKAT!

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

tech ~ 11 yıl önce
kabinde salmak yasaklansın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ceza ~ 11 yıl önce
zaten toplu tasimanin her türlüsünde yasak. ama insaniz iste... yellenme cezasina gelene kadar....
F/O ya cvp ~ 11 yıl önce
sen kendi işine baksana

Yanıtla

Kalan karakter 1000
F/O ya cvp ~ 11 yıl önce
noldu kirli çamaşırların ortaya çıkmasından rahatsız mı oldun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
F/O ~ 11 yıl önce
Havacılıkla alakasız kimseler yine engin bilgilerini paylaşmış. Kayıtlı üyelik sistemine geçmediğiniz sürece böyle abuk sabuk yorumları görmeye devam ederiz. Galiba bu sizin de işinize geliyor, sayfanızın hit sayısı artıyor. Lütfen biraz daha ciddiyet ve seviye...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
a/c tech e cvp ~ 11 yıl önce
sormayacktında o zaman niye burada ağlıyorsun :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yanlış Bilgi ~ 11 yıl önce
Burada yanlış bir bilgiyi düzeltmek istiyorum. Tekrar dolaşım sistemi denen sistem uçaklarda recirculation fan olarak adlandırılır. Bu sistem sadece kabindeki havayı filtreleyerek tekrar verir. Kokpite verilen hava her zaman temiz havadır, dolaşıma giren hava değildir. Boeing uçakları için L-Pack doğrudan kokpit havasını temin eder.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
a/c tech e cvp yazan ~ 11 yıl önce
Şikayet etmek yasak mı sanamı sorcaz ???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
nasıl olacak? ~ 11 yıl önce
Kokunun motorlardan geldiğini söylüyorsunuz, tekrar dolaşım sistemini kaldırmaktan bahsediyorsunuz, tekrar dolaşım sistemini kaldırmak motordan gelen kokuyu kesmeyeceğine göre bu konuda bir faydası olmayacaktır. İkinci olarak, kokpite %100 taze hava verilir, yani tekrar dolaşım sisteminden pilotların rahatsız olması söz konusu değil, üçüncüsü, %100 temiz havaya geçilince ya fazla yakıt yakılacak, veya düşük akışta hava verilecek. Bunlarında artıları eksileri var, masaya yatırılması lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
a/c tech e cvp ~ 11 yıl önce
yapacaksın tabi o kadar parayı yan gel yat diyemi veriyorlar sana..beğenmiyorsan git limon sat..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cvp ~ 11 yıl önce
sana mı sorcaz şikayet ederken??Sen kimsin?
a/c tech. ~ 11 yıl önce
millet kokusundan şikayetçi, biz motor yagı, hidrolikle duş alıp içiyoruz neredeyse... biz napalım??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
m3 ~ 11 yıl önce
yapıcak birşey yok, herkes yapıcağı mesleğin kötü şartlarını göze alarak nasıl yapıyorsa sende öyle yapıcaksın.
tech ~ 11 yıl önce
m3 e cevap; ukala!

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000