13 Nisan 2014, Pazar 16:19:32

TÜRK JETLERİ ÖNLEME UÇUŞU YAPTI

Rusya, Ukrayna ile yaşanan kriz nedeniyle soğuk savaş sonrası Karadeniz’de en yoğun casus uçuşu yapıyor.
  • Ruslara satasmasak daha iyi

Rusya, dün de Karadeniz kıyılarına uçan casuslarını gönderdi. Rusya'nın Karadeniz’de Türkiye hava sahasını ihlal etmeden yaptığı beşinci casus uçuş üzerine Türkiye yine F-16’ları havalandırdı. Genelkurmay yaptığı açıklamada, "Rusya’ya ait bir adet İL-20 uçağı, Romanya tarafından gelerek, Türk hava sahasına paralel olarak, Karadeniz’in uluslararası hava sahasında kıyılarımıza ortalama 15-20 deniz mili mesafede olacak şekilde uçuş yapmıştır. Bu durum üzerine, Bandırma’dan ve Merzifon’dan kalkış yapan dört adet F-16 uçağımız, 12.17-15.53 saatleri arasında, İstanbul-Kocaeli-Sakarya-Düzce-Zonguldak-Bartın–Kastamonu–Sinop–Samsun-Ordu–Giresun-Trabzon üzerinde ve Türk Hava Sahası içerisinde anılan Rus uçağını takip ederek 12.35’de bir kez önleme yapmış, müteakiben yine Türk Hava Sahası içerisinde devriye uçuşu ile anılan uçağı 0.5-10 deniz mili mesafeden izlemiştir" denildi.

BOMBA YÜKÜYLE UÇUŞ

Genelkurmay kaynakları, F-16’ların “hava sahası ihlalini önleme” amacıyla bomba yüklü olarak havalandırıldığını kaydetti. Askeri kaynaklar bu casus uçuşların Ukrayna ile Rusya arasında başlayan krizin ardından arttığını da bildirdi. Öte yandan Genelkurmay kaynakları, Karadeniz kıyılarına paralel olarak IL-20 casus uçaklarıyla yapılan uçuşların uluslararası hava sahasında olduğu için müdahale edilmediğini kaydetti. Rusya, 22 Ekim 2013’de, 3 Mart’ta, 6 Mart’ta ve 8Nisan'da aynı uçakla Karadeniz üzerinde uçuş yapmıştı. Rusya bu zamana kadar yaklaşık 20 saat aynı uçakla Karadeniz semalarında elektronik istihbarat yaptı.

ELEKTRONİK CASUS

IL-20 pervaneli uçak Rusya Savunma Bakanlığı tarafından istihbarat toplama uçağı olarak kullanılıyor. 1968 yılında Sovyetler Birliği’nin ilk istihbarat toplama uçağı olarak geliştirilen IL-20, donanım modernizasyonundan geçirilerek görev yapmaya devam ediyor. Uçaklar, askeri UHF telsiz bandını da dinleme özelliği taşıyor. IL-20 uçakları altındaki özel bir radar sayesinde de uçtuğu bölgenin 3 boyutlu topografik haritasını dijital olarak kaydedebiliyor.

Kaynaklar, Rusya ile Türkiye arasında yapılan “Açık Semalar” anlaşmasına göre Türk ve Rus keşif uçaklarının karşılıklı izinleri alarak keşif uçuşları yaptığını, ancak bu izne rağmen Rusya’nın Karadeniz kıyılarına paralel yaptığı casus uçuşların TSK tarafından kaydedildiğini bildirdi.

TÜRK JETLERİ ÖNLEME UÇUŞU YAPTI

Yorumlar

iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Ruslara satasmasak daha iyi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Acaba ~ 10 yıl önce
Ruslar bize sataşmasalar onlar için daha iyi...

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000