TSK Genelkurmay Başkanlığı, Ankara'da düşen ve 5 subayın şehit olduğu helikopterin eski ve bakımsız olduğu yönündeki iddialara yanıt verdi.
Genelkurmay'ın açıklamasında, 1985'te TSK envanterine giren helikopterin periyodik bakımlarının yapıldığı, iki kez gövdesinin bir kez de motorunun yenilendiği belirtildi.
Helikopterin düşme nedeninin kaza-kırım incelemesinin ardından netleşeceğini kaydedildi.
Ankara'nın Gölbaşı ilçesi yakınlarında meydana gelen ve beş teğmenin şehit olduğu helikopter kazasının ardından ortaya atılan iddialar Genelkurmay Başkanlığı yazılı açıklamayla yanıt verdi.
Genelkurmay Başkanlığı "helikopter çok eskiydi" iddiasına, envantere giriş tarihiyle yanıt verdi. Açıklamada UH-1 tipi helikopterin 1985 yılında envantere girdiği, 1994 ve 2004 yıllarında iki kez gövde modernizasyonu, 2004 yılında ise motor modifikasyonu yapıldığı belirtildi.
Kazaya ilişkin bir başka iddia ise helikopterin uçuş donanımının arızalı olduğu yönündeydi. Açıklamada yine 2004 yılında gece uçuşlarında hayati önem taşıyan yerden yükseliği gösterir cihazın monte edildiğinin, ve uçuş cihazları yenilemesinin de son olarak 4 Ocakta gerçekleştirildiğinin altı çizildi.
TSK envanterindeki helikopterlere 25 uçuş saatinde ve her 150 uçuş saatinde bakım periyotları uygulandığının hatırlatıldığı açıklamada, "Kazaya uğrayan helikoptere bütün periyodik bakımlar uygulanmıştır. Tüm bakım kayıtları mevcuttur" ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, kazanın oluş nedeninin kaza kırım ekibinin incelemesinin ardından netleşeceği belirtilirken, "Şu aşamada medyada yapılan bütün değerlendirmeler gerçek verilere dayanmamaktadır" denildi.
Facebook Yorum