04 Ocak 2009, Pazar 08:00:28

Ege semalarında gerilim artıyor!

Atina, "On İki Adalar" yakınında bir helikopterin, Türk hava sahasını (FIR) ihlal ettiği gerekçesiyle tehdit edildiğini ileri sürdü.
  • Hiç bir şey yapamaz bizimkiler. Hatta orada uyarıyı yapan görevliyi bile işinden etmişlerdir.

Yunan basınında yer alan haberlere göre, yılbaşı arifesinde Yunan Kara Kuvvetleri helikopterinin Sisam adası güneyinde ve Türkiye kıyıları yakınındaki Farmakos civarında Türkler tarafından tehdit edildiği kaydedildi.

Yunan basınına göre Ege'de yaşanan son gerginlik şöyle gerçekleşti: Yunan Kara Kuvvetlerine ait CH-47D Sinuk tipi helikopter, yaklaşık 70 nüfuslu Farmakos'a muhafız ve teçhizat nakletmek için hareket etti. Ada yakınlarında seyreden Yunan helikopteri, Türk hava sahası (FIR) kontrol yetkililerince uyarıldı. Türk yetkililer, "Helikopterin Türk hava sahasına girdiğini bölgeden uzaklaşmaması durumunda engelleneceğini." söyledikleri ileri sürüldü. Ancak helikopter güzergah değiştirmedi. Bu gerginlikten sonra yılbaşı kutlaması için adaları ziyaret eden Genelkurmay Başkanı Orgenaral Dimitris Grapsas ve Yunan Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Dimitris Vulgaris, aynı hattı kullanarak Yunanistan'ın tezlerinden geri adım atmayacakları mesajı verdikleri ifade edildi. Yunan Dışişleri Bakanlığı da, son dönemde Ege'de artan gerginlikler sebebiyle Ankara'ya "sert protesto" mesajı ilettiği bildirildi. Atina, Avrupa Birliği ve NATO'ya da bilgi verdi.

YUNAN BASINI: "ANKARA'DAN GRİ BÖLGE DAYATMASI"

Atina'da yayımlanan hükümet yanlısı Apoyevmatini gazetesi, manşetten verdiği haberde "Türklerin şüpheli girişimleri" başlığını kullandı. Gazete, "Türkler, şüpheli planlarıyla On iki Adalarda 'gri bölgeleri' zorla kabul ettirmeye çalışıyor." yorumunda bulundu. To Vima gazetesi ise, "Ege'de gerginlik oyunları" başlıklı haberinde, Savunma Bakanı Evangelos Meymerakis'in Türkiye'yi "geçimsiz komşu" olarak değerlendirdiğini, Genelkurmay Başkanı Grapsas'ın ise "2009, deniz, kara ve havadaki egemenlik haklarımıza büyük bir tehditle başladı." açıklamasında bulunduğunu duyurdu.

PAPULYAS MESAJ İÇİN ADALARA GİDİYOR

Öte yandan Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, Türkiye'ye Ege'deki ihlallere tepki vermek iddiasıyla 6 Ocak'ta Agathonisi-Farmakos'u ziyaret edecek. Papulyas, Hz. İsa'nın vaftiz yortusunu burada kutlayacak. Yunanistan, 2008'in son günlerinde Türk savaş uçaklarının adalar üzerinde alçak uçuş yaptıklarını ileri sürmüştü. Daha önce Atina, Kardak civarında avlanan Yunan balıkçıların Türkler tarafından kovuldukları iddia etmiş, Türkiye adına Ege'de petrol arandığını gerekçesiyle gerginlik yaşanmıştı

EGE SORUNU BEKLEMEDE

Türkiye ve Yunanistan arasındaki Ege sorununun en önemli ayaklarını, egemenliği devredilmemiş adalar, Yunanistan'ın karasularını 6 milin üstüne genişletmesi, kıta sahanlığı, hava sahası (FIR), adaların askersizleştirilmesi gibi konular oluşturuyor.

Ankara ve Atina, iki yıldan fazla bir süredir sorunların çözümüne ilişkin görüşmelere ara vermiş durumda. Ankara, Ege sorununun "iki ülke arasında ve masada" çözülmesini istiyor. Yunanistan ise, çözümün Uluslararası Adalet Divanı'nda arama çabalarından vazgeçerek çözüm adresinin AB olduğunu ileri sürüyor. Yunanistan ile Türkiye arasında istikşafı görüşmeler uzun bir süredir yapılıyor. Türkiye, Kardak krizinden sonra 29 Ocak 1996 tarihinde Yunanistan'a Ege Denizi'nde statüleri tam olarak saptanmamış tüm ada, adacık ve kayalıkların (gri bölgeler) statülerine ilişkin görüşmelere gidilmesi isteğinde bulunmuştu. Ege'deki kayalıkların anlaşmalarda kime kalacağı belirtilmediği için, 1996 yılında Türkiye ve Yunanistan, Kardak krizi nedeniyle savaşın eşiğinden dönmüştü.

GRİ BÖLGELERİN KARASULARI EGE'NİN YÜZDE 5'İ

Ege'deki egemenliği devredilmemiş adaların karasuları Ege'nin yaklaşık yüzde beşini oluşturuyor. Ege'de 150 kadar egemenliği devredilmemiş adacık ve kayalık bulunuyor.

Ege semalarında gerilim artıyor!

Yorumlar

HPM900 ~ 15 yıl önce
Hiç bir şey yapamaz bizimkiler. Hatta orada uyarıyı yapan görevliyi bile işinden etmişlerdir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000