19 Nisan 2010, Pazartesi 07:21:20

Devlet liderleri cenaze törenine bile gidemedi!

Rusya'ya giderken heyeti ile bindiği uçağın 10 Nisan'da düşmesi sonucu hayatını kaybeden Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski için düzenlenen devlet törenine katılacağını açıklayan dünya liderleri Avrupa hava sahasındaki kül bulutu nedeniyle Kaczynski'yi son yolculuğunda yalnız bırakmak zorunda kald

İzlanda'da meydana gelen yanardağ patlaması sonrasında oluşan kül bulutunun uçuşları engellemesi Kaczynski çiftinin cenaze törenine gelmesi beklenen birçok ülke liderinin törene katılmasına engel oldu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy gibi birçok lider son dakikada defin merasimine gelemeyeceklerini açıklarken Polonya'ya yakın ülkelerdeki siyasiler karayoluyla gelerek törene katıldı. Cenazeye katılmak için Krakow kentine gelen Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev de burada Polonya Başbakanı Donald Tusk ve cumhurbaşkanı vekili ile görüştü. Tören sırasında bir konuşma yapan Polonya Cumhurbaşkanı Vekili Bronilaw Komorowski'nin Rusya'ya Katin katliamıyla ilgili gerçekleri ortaya çıkartmasını istemesi dikkat çekti. İspanya, Kanada ve Güney Kore başbakanlarının yanı sıra Prens Charles'ın da Polonya gezilerinin iptal olduğu bildirildi. Rusya'ya giden Polonya uçağının düşmesi sonucu Polonya'nın devlet başkanı dışında genelkurmay başkanı, dışişleri bakanı yardımcısı gibi önemli yöneticilerinin de bulunduğu 96 devlet adamı hayatını kaybetmişti.

Letonya lideri, cenaze için 14 saat seyahat etti

Cenaze törenine katılma kararı alan Letonya Cumhurbaşkanı Valdis Zatlers, kül bulutu nedeniyle havayolunu kullanamadığı için Polonya'ya kadar 960 kilometreyi karayoluyla 14 saatte giderek törene katılmak zorunda kaldı. İtalya'da bulunan Almanya Başkanı Angela Merkel, Polonya'ya havayoluyla ulaşamadığı için karayolunu kullanarak ülkesine geri dönmeye mecbur kaldı. Almanya dışişleri bakanı ve Alman cumhurbaşkanı ise helikopterle Polonya'ya geçebildi.

Polonya Devlet Başkanı Kaczynski ve eşi Maria'nın cenazeleri Krakow'daki Wawel katedralinde yapılan törenin ardından Polonya krallarının yattığı mezarlıkta dün toprağa verildi. 1949 yılında doğan Lech Kaczynski, hukuk ve idari bilimler fakültesini bitirdikten sonraki yıllarda, Polonya siyasetinde dürüstlüğüyle ön plana çıktı. 2005'te devlet başkanı seçilen Kaczynski, market ekonomisine karşı çıkışıyla gündeme geliyordu.

Devlet liderleri cenaze törenine bile gidemedi!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000