20 Şubat 2014, Perşembe 14:26:31

BARIŞ KARTALI YARIN ENVANTERE KATILIYOR

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyaçları doğrultusunda, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nca yürütülen "Barış Kartalı Projesi" kapsamındaki ilk Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) uçağı, kontrollerin tamamlanmasının ardından yarın düzenlenecek bir törenle envantere alınacak.
  • amerikanın görmemize izin verdiği şeyleri görebilecez artık ne mutlu bize. tam bağımsız türkiye dedikleri bu olmalı!
  • Winglet unutulmuştur...!! Sonra büüüüyük bir proje gibi allar pullar bir kamyon paraya yaptırırlar sonra törenle hizmete sunarlar Bizimkilerin iş bilmezliği ve .....
  • Resimde görülen 2 uçak arasındaki farka dikkat ettiniz mi? sağdakinin 2 ve 3 numaralı camları yok. Özel bir sebepten dolayı mı koymadılar yoksa Photoshop mu anlayamadım. Ilk defa böyle camı olmayan uçak gördüm. Güneş yandan gözünü almasın diye mi acaba?
  • Bu iş böyledir silahlı kuvvetler sınıflara ayrılır. Pilotlar da ikiye ayrılır Kurmay ve Düz diye. İşte pilot istifalarının en büyük nedeni de bu kurmay olmayan zümrenin ötekileştirilerek yıllarca uçuştan ayrı kalıp iki yönerge değişikliği ile yıllarca uçmuş olan pilotla eşitmiş gibi uçucu vasfı sağlanması ve uçuş yerine karargahlara çekilerek 2 yıl sonra değersizleştirilmesi. İşte bu nedenle hava kuvvetleri pilot ve tecrübe kaybediyor. Binlerce saat uçuş tecrübesi işte böyle yok olup gitmek zorunda bırakılıyor. "Ne PARAsından bahsediyorsunuz"
  • 10 yıldır sürüyor proje. Dahamı gelmesin..
  • Yepyeni 73W. Neden Winglets yok acaba?
  • bu uçaklar türk hava kuvvetleri envanterine girmesin diye gerek yurt içinden gerekse yurt dışından her türlü engellemeler yapıldı, uçağın tepesinde ki radarın parçasını vermediler uzun süre. eninde sonunda uçaklar teslim edildi. memlekete hayırlı olsun diyelim. sınırlarımız havadan 7 gün 24 saat kontrol altında tutulacak bu uçaklar havada yakıt ikmali yaparak 20 saatten fazla havada kalabilirler..
  • Askerleri taşımak için almışlar herhalde. Otobüsle 20 saatte gidiyoduk rize'ye. Cok iyi olmuş.
  • Çelik Albay ve ekibinin Boeing lisansları olduğuna göre mecburi hizmet bitimi sür Pegasus'a.
  • Ucagımız.25000 metreye çıkabılır ve 160 yolcu taşıyabılır olan boıng uçaklarıdır. Thy havayollarındada 100 cıvarı vardır.şaşılacak bısey yok.hava kuvvetlerıne hayırlı olsun.

Türkiye'nin ilk havadan ihbar ve kontrol (HİK) uçağı, Hava Kuvvetleri Komutanlığınca birlik kontrollerinin tamamlanmasının ardından yarın düzenlenecek törenle envantere alınacak.

Yakıt ikmaliyle 20 saat havada kalabilen uçak, Türkiye'nin "gökyüzündeki gözü" olacak. Teknolojisi ve kullanılan platformu bakımından benzerlerinden ayrılan uçaktan çok az ülkede bulunuyor.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyaçları doğrultusunda, Savunma Sanayii Müsteşarlığınca yürütülen "Barış Kartalı Projesi kapsamındaki ilk HİK uçağı, Konya'daki 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığındaki törenin ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girecek. Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in yanı sıra üst düzey davetlilerin katılması bekleniyor.

ÖNCE TOPLANTI SONRA UÇAK BAŞI

Uçuş öncesi ekip, birifingte bir araya geliyor. Meteoroloji yetkililerinin de hava durumuna yönelik yaptığı bilgilendirmenin ardından rotadan, olası acil durumda yapılacaklara ve görevin niteleğine kadar birçok konu brifingte ele alınıyor. Toplantının ardından ekip uçak başına geçiyor.

Ekibin uçaktaki yerini alması ve pilotların son kontrollerinin ardından havadan ihbar ve kontrol uçağı gökyüzüyle buluşuyor. Uçağın görev yapacağı alana ulaşmasıyla ekibin çalışmaları da başlıyor. Radar ihtisası olan subay ve astsubaylar son teknoloji sistemlerle görevlerini yerine getiriyor. Uçağın görev kapsamında uzun süre gökyüzünde kalabilmesinden dolayı personel yemeklerini de burada yiyor.

Uçağın orta bölümündeki özel fırında ısıttıkları yemeklerini sırayla yiyen personel, verdikleri kısa araların ardından yeniden görevlerinin başına dönüyor. Uçak gerçekleştirilen test ve eğitim uçuşu sonrasında tekrar Konya'daki 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'na dönüyor ve uçuşun ardından ekip yaptıkları toplantıyla uçuşu değerlendiriyor.

4 UÇAK TESLİM EDİLECEK

Hava Pilot Kurmay Albay Çelik HİK Grup Komutanı Hava Pilot Kurmay Albay Fikret Çelik, Boeing 737- platformuna kurulan HİK uçağında Barış Kartalı Projesi kapsamında 4 HİK uçağının Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edileceğini belirtti.

Son uçağın 2015'te Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterine alınmasının planlandığını dile getiren Çelik, "Uçaklar ülkemizin yer alacağı milli, uluslararası, ikili, çok uluslu görevler ve eğitimlerde, tatbikatlarda, Türk Hava Sahası'na yönelecek tehditleri tespit, teşhis etme ve gerekirse bertaraf etmek maksatlı görevlerde kullanılacak" diye konuştu

PERSONEL ÖZEL SEÇİLDİ

Uçak ekibine ABD'de eğitim HİK uçağında görevlendirilen personelin özel seçildiğini, mesleğinde uzmanlaşan kişilerden oluştuğunu ifade eden Kurmay Albay Çelik, personelin Boeing 737'ye özel başlangıç ve geçiş dönemi eğitimlerini, ABD'nin Seattle kentindeki Boeing tesislerinde aldığını söyledi.

Uçakların görevlerine göre 8-10 saate kadar havada kalabildiğini vurgulayan Kurmay Albay Çelik, "Bu süre, havada yakıt ikmal kabiliyeti sayesinde 20 saate kadar uzatılabilmektedir" ifadelerini kullandı. - Birlikte çalışabilirlik testi Uçakta 2 pilotun yanı sıra radar ihtisası olan subay ve astsubaylardan oluşan ekibin bulunduğunu dile getiren Kurmay Albay Çelik, "HİK uçakları Türk Hava Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılamakta yeterli olduğunu yurt içinde ve yurt dışında yapılan kabul testlerinde ispatlamıştır. HİK uçaklarımızla hava kuvvetlerimiz artık bir üst ligde boy göstermektedir" dedi.

TESTLERİ GEÇMEK MECBURİ

Uçağa kabul testleri kapsamında Türk Silahlı Kuvvetlerinin diğer unsurlarıyla "birlikte çalışabilirlik" testlerinin de yapıldığını ifade eden Kurmay Albay Çelik, "Uçaklarımızın harekat isteklerimizi karşıladığı teyit edilmiştir. Uçak kabulleri için bu testleri geçmesi mecburidir" diye konuştu. (AA)

BARIŞ KARTALI YARIN ENVANTERE KATILIYOR

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

... ~ 10 yıl önce
amerikanın görmemize izin verdiği şeyleri görebilecez artık ne mutlu bize. tam bağımsız türkiye dedikleri bu olmalı!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Winglet unutulmuştur...!! Sonra büüüüyük bir proje gibi allar pullar bir kamyon paraya yaptırırlar sonra törenle hizmete sunarlar Bizimkilerin iş bilmezliği ve .....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Resimde görülen 2 uçak arasındaki farka dikkat ettiniz mi? sağdakinin 2 ve 3 numaralı camları yok. Özel bir sebepten dolayı mı koymadılar yoksa Photoshop mu anlayamadım. Ilk defa böyle camı olmayan uçak gördüm. Güneş yandan gözünü almasın diye mi acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pegasus ~ 10 yıl önce
Bu iş böyledir silahlı kuvvetler sınıflara ayrılır. Pilotlar da ikiye ayrılır Kurmay ve Düz diye. İşte pilot istifalarının en büyük nedeni de bu kurmay olmayan zümrenin ötekileştirilerek yıllarca uçuştan ayrı kalıp iki yönerge değişikliği ile yıllarca uçmuş olan pilotla eşitmiş gibi uçucu vasfı sağlanması ve uçuş yerine karargahlara çekilerek 2 yıl sonra değersizleştirilmesi. İşte bu nedenle hava kuvvetleri pilot ve tecrübe kaybediyor. Binlerce saat uçuş tecrübesi işte böyle yok olup gitmek zorunda bırakılıyor. "Ne PARAsından bahsediyorsunuz"

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Günselimavi ~ 10 yıl önce
10 yıldır sürüyor proje. Dahamı gelmesin..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Winglets ~ 10 yıl önce
Yepyeni 73W. Neden Winglets yok acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
camaroth ~ 10 yıl önce
bu uçaklar türk hava kuvvetleri envanterine girmesin diye gerek yurt içinden gerekse yurt dışından her türlü engellemeler yapıldı, uçağın tepesinde ki radarın parçasını vermediler uzun süre. eninde sonunda uçaklar teslim edildi. memlekete hayırlı olsun diyelim. sınırlarımız havadan 7 gün 24 saat kontrol altında tutulacak bu uçaklar havada yakıt ikmali yaparak 20 saatten fazla havada kalabilirler..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Boeing ~ 10 yıl önce
Askerleri taşımak için almışlar herhalde. Otobüsle 20 saatte gidiyoduk rize'ye. Cok iyi olmuş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
rizeli ~ 10 yıl önce
rizeye kadar uçamıyor sen trabzonda inersin.
Ver elini Pegasus ~ 10 yıl önce
Çelik Albay ve ekibinin Boeing lisansları olduğuna göre mecburi hizmet bitimi sür Pegasus'a.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Ucagımız.25000 metreye çıkabılır ve 160 yolcu taşıyabılır olan boıng uçaklarıdır. Thy havayollarındada 100 cıvarı vardır.şaşılacak bısey yok.hava kuvvetlerıne hayırlı olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
o ne bee ~ 10 yıl önce
25000 metreye neyle çıkıyor? üstüne balon mu bağlayıp yukselecek o kadar
bilgi ~ 10 yıl önce
havacılık ve atıcılık bilgine hayran kaldım.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000