24 Ekim 2019, Perşembe 12:28:54

Meteoroloji havalimanlarına 3 Milyon kira ödemiş

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) ücretsiz meteorolojik bilgi hizmeti vermek için havalimanlarında kullandığı yerlere toplam 3 milyon 90 bin lira kira ödedi.
  • Metarları zamanında yapmaz işten erken çıkıp hava durumunu sadece cihazlardan aldıkları bilgilerle ölçen meydan şartlarını doğru düzgün ölçemeyen bir birim. Bence DHMİ kendi bünyesine Meteoroloji mühedisi alsa çok daha iyi çalıştırır. Ayrıca DHMİ bunlara verdiği değeri kendi personeline vermez müdürleri başlarında olmaz kafalarına göre hareket ederler ve DHMi personelinin birçoğundan daha çok havacılık tazminatı alırlar. Neymiş efendim kira ödüyorlarmış. Terminallerdeki ve kulelerdeki en kıyak manzaralı yerleri kapacaksın, sözüm ona gözlem yapıyorlar, sonra da verdiğin iki kuruş parayı konuşacaksın rapora koydurtacaksın. Ben DHMİ yöneticilerinin yerinde olsam kendi meteoroloji birimi mi kurar bunlarla uğraşmam.
  • Havaş yıllarca bedava olan bu hizmeti alıp müşterisi havayollarına parayla sattı. Nasıl girişimcilik ama. ÇHS hep ücretsiz verdi. AL sana gerçekler.-1
  • Devlet yeni havalimanını subvanse ediyor ... cok pahalı oldugu icin ozel sektor gelmiyor ... mutahitin acigini devlet karsılıyor .... gecenlerde kutuphane acmıslardı... kirayı kim verıyor aceba)))?
  • Biz de verdiyimiz hizmet karşılığında ücret talep etmeliyiz
  • Yurt dışında bir çok noktada bu hizmetler havayollarına ciddi ücretler karşılığı veriliyor. Yerli taşıyıcılar kapsam dışı tutulup yabancı taşıyıcılardan ciddi gelir sağlanabilir.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) ücretsiz meteorolojik bilgi hizmeti vermek için havalimanlarında kullandığı yerlere toplam 3 milyon 90 bin lira kira ödedi.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre Sayıştay’ın denetim raporunda, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatının kriterlerine göre, her havalimanında meteoroloji ofisinin bulunmasının zorunlu olduğuna dikkat çekilerek MGM’nin uçuş için zorunlu meteorolojik bilgi hizmetlerini verdiği belirtildi. Raporda MGM’nin bu hizmet karşılığı kâr elde etmediği vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:

“Meteoroloji Genel Müdürlüğünün kuruluş kanunu ve uluslararası antlaşmalar çerçevesinde yerine getirdiği ve kâr unsurunun bulunmadığı meteorolojik hizmetleri için, DHMİ ve diğer özel havaalanı işletmelerine kira ödediği görülmektedir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü 3254 sayılı kuruluş kanunu gereği havacılık destek hizmetleri vermekte olup, bu hizmetlerinin karşılığında herhangi bir kâr elde etmemektedir.”

"Yasal dayanak yok"

Kira ödemelerinin yasal dayanağı bulunmadığına vurgu yapılan denetim raporunda “MGM bu hizmetleri kâr içeren bir ücret karşılığında kullanıma sunmadığı için, verdiği hizmetlerin yanı sıra kira ödemesinin yasal dayanağının bulunmadığı düşünülmektedir” ifadelerine yer verildi. Sayıştay raporunda, MGM’nin meteorolojik hizmetleri için, DHMİ ve diğer özel havaalanı işletmelerine “kira ödememesi gerektiği değerlendirilmektedir” denildi.

Sayıştay’ın denetim raporlarına göre MGM, kamu tarafından işletilen havalimanlarına da 1 milyon 568 bin lira kira ödedi. Denetim raporunda “Özelleştirilen meydanlardaki MGM kira ve diğer masraflarının fatura tutarları ise DHMİ Genel Müdürlüğüne Kurumca intikal ettirilerek yine meteorolojik maliyetler olarak MGM adına yapılan tahsilattan kesilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Özel meydan işletmelerine de 1 milyon 522 bin lira kira ödemesi yapıldı.

Atatürk Havalimanı’nda TAV Şirketi’ne aylık 13 bin 387 euro kira ödendi. Atatürk Havalimanı’nda TAV A.Ş’ye yıllık ödenen kiranın TL karşılığının ise 873 bin 847 lira olarak belirtildi. 2018 yılında Esenboğa TAV A.Ş’ye toplam 223 bin 141 lira, Dalaman ATM’ye toplam 291 bin 473 lira, Antalya Fraport A.Ş.’ye ise toplam 134 bin 388 lira kira ödendiği Sayıştay denetçileri tarafından tespit edildi.

Meteoroloji havalimanlarına 3 Milyon kira ödemiş

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

Meteoroloji sadece ister ~ 4 yıl önce
Metarları zamanında yapmaz işten erken çıkıp hava durumunu sadece cihazlardan aldıkları bilgilerle ölçen meydan şartlarını doğru düzgün ölçemeyen bir birim. Bence DHMİ kendi bünyesine Meteoroloji mühedisi alsa çok daha iyi çalıştırır. Ayrıca DHMİ bunlara verdiği değeri kendi personeline vermez müdürleri başlarında olmaz kafalarına göre hareket ederler ve DHMi personelinin birçoğundan daha çok havacılık tazminatı alırlar. Neymiş efendim kira ödüyorlarmış. Terminallerdeki ve kulelerdeki en kıyak manzaralı yerleri kapacaksın, sözüm ona gözlem yapıyorlar, sonra da verdiğin iki kuruş parayı konuşacaksın rapora koydurtacaksın. Ben DHMİ yöneticilerinin yerinde olsam kendi meteoroloji birimi mi kurar bunlarla uğraşmam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
meteor ~ 4 yıl önce
he valla doğru diyon, meteorolojidekiler padişahın sol daşşaa zaten... hangi dhmi personelinden fazla havacılık alıyoruz hele bi onu da deyiver de, yorumunun kalitesini anlayalım
ÇHS ~ 4 yıl önce
Havaş yıllarca bedava olan bu hizmeti alıp müşterisi havayollarına parayla sattı. Nasıl girişimcilik ama. ÇHS hep ücretsiz verdi. AL sana gerçekler.-1

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cunku ..... ~ 4 yıl önce
Devlet yeni havalimanını subvanse ediyor ... cok pahalı oldugu icin ozel sektor gelmiyor ... mutahitin acigini devlet karsılıyor .... gecenlerde kutuphane acmıslardı... kirayı kim verıyor aceba)))?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Arff ~ 4 yıl önce
Biz de verdiyimiz hizmet karşılığında ücret talep etmeliyiz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Arff ~ 4 yıl önce
Alıyoruz ya zaten. Emniyet ücreti adı altında.
Kimsin sen ~ 4 yıl önce
Siz gerçekmisiniz ya kimsiniz abi siz çıkın dışarı çık
Trol ~ 4 yıl önce
Tam bir trolsün Arff cileri kötülüyorsun bu yorumlar DHMİ deki iş barışını bozuyor.
Neden kar etmiyor ~ 4 yıl önce
Yurt dışında bir çok noktada bu hizmetler havayollarına ciddi ücretler karşılığı veriliyor. Yerli taşıyıcılar kapsam dışı tutulup yabancı taşıyıcılardan ciddi gelir sağlanabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000