10 Nisan 2011, Pazar 08:48:13

UÇAK YAŞI NE KADAR ÖNEMLİ?

Akşam Gazetesi havacılık yazarı Tolga Turgut, özellikle sivil havacılık sektöründe sık sık gündeme gelen "uçağın yaşı ne kadar önemli?" sorusunu kendi köşesinde değerlendirdi. İşte o yazı...
  • SABIHA GOKCENDE 50 YASINDA UCAKLAR VAR HATTA BU UCAKLAR KENDI ULKELERINDE YASAK UCMALARI PERVANELI YOLCUDAN BOZMA KARGO YADA YOLCU AMA DENETLEYEN NERDE NE ZAMAN SAW A GITSEM ORDA GORUYORUM,OLDU OLACAK ETRAFINI PARK YAPTIKLARI ZAMAN CEVIRIN MUZE YAPIN GUNUBIRLIK
  • dün KMLB de kalkış yapan bir USAF uçağı gördüm.. önce anlayamadım bu nedir, yeni bir şey mi diye? sonra fark ettim ki boeing 707. Amerikalı uçuş hocam da teyit etti.. halen kullanıyorlarmış.. demek bakımı kontrolü yapılınca oluyor. yanlış anlaşılmasın uçak 707 nin askeri versiyonlarından, E serisi bir uçak: mercury vs. değildi.. normal bir 707 idi.
  • Hemen hemen tam iniş takımları üzerine geliyor yırtılma yeri!
  • 1 sene önceye kadar MNG Kargo, en yaşlı uçan airbus uçağını emekliye ayırdı. Yaşı 35'in üzerindedir sanırım. Takdir edersiniz ki her metalin veya malzemenin bir dayanma süresi vardır. Uçakların da gövdelerinin belli bir ömürleri var. Bazı bakım ve revizyonlarla bu süre uzatılabiliyor. Ama temel nokta bakım... Bakımlı uçak olursa 30 yıl ve üzeri uçabilir. Ama doğru bakım yapılmadığı taktirde 1 aylık bir uçak bile düşebilir.
  • Mendil gibi, kullan at. Ne biçim tavsiye bu, "uçağın yaşı kaç?" A ben buna binmem yaşlı.

Çok yakın tarihte, Southwest'in 737-300 model bir uçağının yaşadığı büyük tehlike herkesin yüreğini ağzına getirdi. 30 bin feet civarında düz uçuş esnasında ana gövdesinden kopan bir buçuk metrelik parça sonucunda acil iniş yapmayı başaran uçuş ekibi, büyük bir facianın da önüne geçmiş oldu. Olay, 1988 yılında Aloha Havayolları'nın AAH 243 no'lu uçuşunda yaşananları anımsattı. Zira yine 737-200 model bir uçağın ana gövdesinden düz uçuş esnasında yan ana gövde ve tavan bölümünden 8-9 metrelik bir parça kopmuş ve pilotlar adeta bir cabrio modele dönüşen uçağı sadece bir kayıp ve 65 yaralı ile indirmişlerdi.

Bu kaza havacılık tarihinde korozyon ve metal yorgunluğu konusunda önemli bir kilometre taşı oldu, pek çok ders çıkarıldı. Boeing söz konusu modelin tüm bakım prosedürlerini yenilerken ülkenin federal havacılık dairesi (FAA) konuya anında müdahale ederek benzer bir hususun tekrar yaşanmaması için uzun yıllar çaba gösterdi. Ta ki geçtiğimiz günlerde Southwest'in yaşadığı olaya kadar. Sektörün en başarılı Düşük Maliyetli Havayolu (DMH) kabul edilen Southwest, doğal olarak yaşanan tehlikenin ardından pek çok acımasız saldırıya uğradı. Farklı çevreler bakım masraflarının kısılması sebebiyle bu kazanın ortaya çıktığını ilan etti. Konu şu an halen sıcak fakat FAA, NTSB (Ulusal Ulaştırma Emniyet Dairesi) ve Boeing'ten gelen bilgilere göre aynı modelden toplam 170 uçak 'ground edilerek' yani uçuşları durdurularak detaylı araştırmaya tabi tutulacak. NTSB'den John Goglia'ya göre modelin bakım prosedürlerinin tekrar gözden geçirilerek yenilenmesi söz konusu. Southwest ise tüm bunlar yaşanırken emniyet açısından tamamen kendi iradesiyle aynı modelden 79 uçağının uçuşlarını durdurarak tekrar denetleme ve bakım yapıyor. Tabii ki bu esnada milyonlarca dolar zarar, iptal edilen ve geciken uçuşlar söz konusu. Sektörün emniyet uzmanlarına göre ise 737-300 modellerinin iniş kalkış sayıları (cycle) arttıkça ve yaşlandıkça üretimden kaynaklanan ve korozyonsal benzer çatlakların oluşabileceği yönünde. O nedenle FAA ve NTSB kuvvetle muhtemel bakım prosedürlerinin yeniden yapılandırılması yönünde karar alacak. Görünen o ki bundan böyle yolcular sadece havayolunun emniyet siciline değil, uçaklarının yaşına da  dikkat edecekler.

Tolga TURGUT
AKŞAM

UÇAK YAŞI NE KADAR ÖNEMLİ?

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Misafir ~ 13 yıl önce
SABIHA GOKCENDE 50 YASINDA UCAKLAR VAR HATTA BU UCAKLAR KENDI ULKELERINDE YASAK UCMALARI PERVANELI YOLCUDAN BOZMA KARGO YADA YOLCU AMA DENETLEYEN NERDE NE ZAMAN SAW A GITSEM ORDA GORUYORUM,OLDU OLACAK ETRAFINI PARK YAPTIKLARI ZAMAN CEVIRIN MUZE YAPIN GUNUBIRLIK

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
dün KMLB de kalkış yapan bir USAF uçağı gördüm.. önce anlayamadım bu nedir, yeni bir şey mi diye? sonra fark ettim ki boeing 707. Amerikalı uçuş hocam da teyit etti.. halen kullanıyorlarmış.. demek bakımı kontrolü yapılınca oluyor. yanlış anlaşılmasın uçak 707 nin askeri versiyonlarından, E serisi bir uçak: mercury vs. değildi.. normal bir 707 idi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Hemen hemen tam iniş takımları üzerine geliyor yırtılma yeri!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
1 sene önceye kadar MNG Kargo, en yaşlı uçan airbus uçağını emekliye ayırdı. Yaşı 35'in üzerindedir sanırım. Takdir edersiniz ki her metalin veya malzemenin bir dayanma süresi vardır. Uçakların da gövdelerinin belli bir ömürleri var. Bazı bakım ve revizyonlarla bu süre uzatılabiliyor. Ama temel nokta bakım... Bakımlı uçak olursa 30 yıl ve üzeri uçabilir. Ama doğru bakım yapılmadığı taktirde 1 aylık bir uçak bile düşebilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Mendil gibi, kullan at. Ne biçim tavsiye bu, "uçağın yaşı kaç?" A ben buna binmem yaşlı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000