19 Ocak 2010, Salı 07:13:59

Biyo yakıtta yeni dönem!

Boeing, Etihad Havayolları ve Honeywell Holding'in UOP şirketleri, Abu Dhabi'de faaliyet gösteren hükümet destekli araştırma kuruluşu ile bio yakıt üretimi için anlaşma imzaladı...

Bu anlaşma ile rakı sofralarında meze olarak görmeye alıştığımız deniz börülcesi, Boeing'in uçakları için jet yakıtı haline getirilecek. Geçtiğimiz hafta da Airbus, Abu Dhabi'nin yanı başındaki Katar'da benzer bir bio yakıt girişimi için anlaşma imzalamıştı. Küresel ısınmanın ve iklim değişikliklerinin en büyük düşmanı olarak gösterilen hava ulaşımı sektörü, dünyada bıraktıkları karbon ayak izlerinin miktarını 2020 yılına kadar azaltmaya çalışırken bir taraftan da alternatif yakıtlar için arayışlarını sürdürüyorlar. Abu Dhabi gibi petrol kaynaklan tükendiğinde zor durumda kalma olasılığına sahip şehirler ise gelecekte de söz sahibi olabilmek için alternatif yakıtların geliştirilmesine destek oluyor. Birleşik Arap Emirlikleri'nin sahilindeki 20 hektarlık bir alanda denenecek olan yöntem, istiridye yetiştirilmede kullanılan deniz suyunun, deniz börülcesi yetiştirilmesinde gübre olarak kullanılması esasına dayanıyor.

Temiz su üretimi de planlanıyor

Deniz börülcesi tohumlarının bir bölümü, sağladığı yağ miktarı ile bio yakıt üretiminde kullanılabilirken, geriye kalan kısmı hayvan yemi olarak kullanılabiliyor. Bitkinin küspesi ise yakılarak elektrik üretimine katkı sağlıyor. Projede ayrıca deniz börülcesi yetiştirme sahalarındaki tuzlu suyun, Hindistan sakızı ağaçlarını beslemesi yöntemiyle karbon salınımı bir nebze azaltılıyor. Bu yöntemle ayrıca temiz su üretilmesi de planlanıyor. Tuzlu suyla tarım konsepti daha önce Eritre ve Meksika'da denenmiş, ancak Abu Dhabi'deki Masdar Enstitüsü tarafından geliştirilen teknikler bu yöntemin ticari olarak uygulanabilmesinin önünü açmıştı. Bu modelde en dikkat çeken nokta ise, yakıt üretmek için gerekli olan bitkilerin, insanların beslenmesini sağlayan tarımsal alanlarda değil, tarım yapmaya elverişli olmayan arazilerde ve tuzlu su ile yakıt kaynağı bitkilerin yetiştirilmesinin mümkün kılınması.

Biyo yakıtta yeni dönem!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000